Με αφορμή άρθρα για την κατανομή Poisson, αποφάσισα να μπώ στη διαδικασία και να χρησιμοποιώ την κατανομή αυτή όσον αφορά τα παιχνίδια της Premier League.

Με αρχή τις αναμετρήσεις 20-21/10/12, θα παράγω πίνακες με ποσοστά πιθανοτήτων για κάθε σημείο της κάθε αναμέτρησης ευελπιστώντας να αποτελέσουν στοιχηματικούς συμμάχους. Σαν βασικοί πίνακες θα είναι οι 2 που ακολουθούν.

Ο πρώτος κάνει σύγκριση των ποσοστών πιθανότητας επαλήθευσης των σημείων μεταξύ του Ο.Π.Α.Π και της κατανομής Poisson.

E.P.L 20-21.10.12 POISSON

Ο δεύτερος είναι ένας πίνακας στον οποίο φαίνεται εάν το οποιοδήποτε σημείο σε αποδόσεις Ο.Π.Α.Π είναι value σε συνάρτηση με το ποσοστό πιθανότητας επαλήθευσης του, βάσει Poisson.

E.P.L 20-21.10.12 POISSONxOPAP ODDS

Ο πάνω λοιπόν πίνακας μας λέει ποια σημεία είναι σημεία value. Για να είναι κάποιο σημείο value πρέπει το γινόμενο της απόδοσης στην οποία προσφέρεται επί το ποσοστό επαλήθευσης του να είναι μεγαλύτερο ή ίσο της μονάδας.

Οι 3 τελευταίες λοιπόν στήλες είναι τα αντίστοιχα γινόμενα. Όπου η τιμή είναι μεγαλύτερη της μονάδος το σημείο έχει αξία.

Θυμίζω ότι σκοπός μας είναι τα ποσοστά που παράγονται βάσει Poisson, να αποτελέσουν τον στοιχηματικό οδηγό μας. Θα πρέπει να αποτελούν το έναυσμα για σκέψη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το σημείο του άσσου της Fulham. Βλέπουμε ότι έχει τιμή 1,278 με ποσοστό βάσει Poisson 75,18%. Αυτό σημαίνει ότι η προσφερόμενη απόδοση του Ο.Π.Α.Π έχει αξία συναρτήσει της πρόβλεψης της Poisson για νίκη της γηπεδούχου.

Άρα το ερώτημα εδώ είναι: Υποτιμάει ο Ο.Π.Α.Π το σημείο του άσσου, ή η Poisson το υπερεκτιμάει;

Αν για παράδειγμα είναι γνωστό ότι η Fulham θα έχει 1-2 απουσίες βασικών, τότε έχει νόημα που «υποτιμάει» κάπως την πιθανότητα του άσσου.

Αν όμως δεν υπάρχουν απουσίες και υπάρχει και παράδοση υπέρ της γηπεδούχου, ή οι φιλοξενούμενοι έχουν ελλείψεις ή είναι σε κακή φόρμα εκτός έδρας τότε ο Ο.Π.Α.Π για καλή μας τύχη εκτιμάει λανθασμένα τις πιθανότητες του άσσου και μας προσφέρει μία πολύ καλή απόδοση.

Τέλος για όσους έχουν ξανασχοληθεί με την κατανομή Poisson, θα πρέπει να πω ότι προσωπικά σαν λάμδα (λ) στην συνάρτηση, χρησιμοποιώ την διάμεσο των τερμάτων που έχουν επιτευχθεί και από τις 2 ομάδες στα 10 τελευταία παιχνίδια βάσει της απόδοσης του φαβορί σημείου της αναμέτρησης. Δείτε πώς να κατασκευάσετε μια αυτοματοποιημένη βάση δεδομένων του μέσου όρου τερμάτων στο Excel.

Δηλαδή για το παιχνίδι Fulham – Aston Villa, όπου ο άσσος είναι φαβορί με απόδοση 1,70 ανέτρεξα στα 10 τελευταία παιχνίδια με την ίδια απόδοση άσσου και υπολόγισα την διάμεσο των τερμάτων που έχουν πετύχει οι γηπεδούχοι και οι φιλοξενούμενοι αντίστοιχα.

Αν και το παρόν άρθρο θα δημοσιευτεί αφού οι αναμετρήσεις θα έχουν ξεκινήσει, και αφού θα έχουμε ήδη στοιχηματίσει, θα είναι καλό να μελετήσουμε τους πίνακες και ίσως να κάνουμε και την αυτοκριτική μας.

Καλή επιτυχία σε ότι επιλέξετε και πάντα να θυμάστε: Διαβάζουμε όσα πιο πολλά μπορούμε, αξιολογούμε όσα διαβάζουμε και πάντα επιλεγούμε εμείς και μόνο τι θα παίξουμε.

Η επαφή του με το Στοίχημα ξεκίνησε δουλεύοντας ως υπάλληλος σε πρακτορείο του Ο.Π.Α.Π. Είχε την τύχη ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου να είναι αρκετά ψαγμένος πάνω στην δουλειά του και συνδρομητής του περιοδικού «Τα Παιχνίδια της Τύχης» ,το οποίο και αποτέλεσε το πρώτο και καλύτερο «φροντιστήριο». Κατάλαβε βασικές έννοιες όπως τι είναι γκανιότα ,τι κρύβουν οι αποδόσεις , την ψυχολογική πίεση που ασκούν οι αποδόσεις και προσωπικά επέλεξε να δίνει σημασία στην συμπεριφορά των αποδόσεων μέσω στατιστικής ανάλυσης αυτών. Είναι δημιουργός και διαχειριστής του Oddstats.blogspot.com. Συνδεθείτε με τον Betako: Google+