Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ύλη του Στοιχήματος αποτελεί η κατανόηση και η ερμηνεία των αποδόσεων. Τι πραγματικά είναι οι αποδόσεις, πως υπολογίζονται από τις εταιρίες, πως και γιατί μεταβάλλονται, τι ρόλο παίζουν στην κερδοφορία των εταιριών, πως τους εξασφαλίζουν σίγουρο και μακροχρόνιο κέρδος; Ερωτήματα των οποίων η κατανόηση μπορεί κατά τη γνώμη μου να συμβάλει στην βελτίωση του τρόπου που στοιχηματίζουμε.
Περιεχόμενα
Προφίλ Εταιριών
Οι Στοιχηματικές Εταιρίες στο τέλος της μέρας είναι απλά εταιρίες, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που πραγματικά τις ενδιαφέρει είναι το ταμείον να μην είναι μείον. Με απλά λόγια σαν επιχειρήσεις αποσκοπούν στο κέρδος. Δεν τις ενδιαφέρει να παινευτούν για τις σωστές προβλέψεις τους σε κανένα. Το μοναδικό στοιχείο που τις ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση των κερδών τους.
Άρα λοιπόν σαν επιχειρήσεις κάτι εμπορεύονται, κάτι πουλάνε σωστά;
Βασικά προσωπικά όταν το σκέφτομαι καταλήγω ότι πουλάνε κάτι το οποίο στην ουσία δεν το παράγουν. Στην ουσία προσφέρουν ένα έξυπνο είδος υπηρεσίας.
Μία υπηρεσία που δημιουργείται χάρη στην ανθρώπινη ματαιοδοξία για πολλαπλασιασμό του πλούτου και πάνω στην έμφυτη ανάγκη να αποδείξουμε κάποια ανωτερότητα απέναντι στους άλλους (εταιρίες-παίχτες).
Για μένα λοιπόν οι Εταιρίες Στοιχήματος πλουτίζουν απλά αναλαμβάνοντας να διευθετήσουν ένα στοίχημα μεταξύ των παιχτών. Επικρατεί ακόμα και στις μέρες η λανθασμένη άποψη ότι όταν στοιχηματίζουμε σε έναν παραδοσιακό bookmaker είμαστε και οι αντίπαλοι του. Ότι διεκδικούμε τα λεφτά του. Όταν εγώ ποντάρω σε ένα σημείο, αντίπαλοί μου είναι όλοι οι υπόλοιποι που ποντάρουν στα άλλα σημεία. Γιατί; Μα η κάθε εταιρία στοιχημάτων δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κρατάει τα λεφτά όλων μας (διαιτητής) ώστε στο τέλος να πληρώσει τα κέρδη στους νικητές. Βέβαια για τον κόπο της αυτό και για την ασφάλεια της όλης διαδικασίας παρακρατεί ένα ποσοστό του συνόλου (τζίρου) των χρημάτων. Αυτό το ποσοστό επομένως είναι το κέρδος της.
Θα μου πείτε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι και εγώ θα συμφωνήσω, αλλά πάντα να έχετε στο μυαλό σας όσα περιέγραψα παραπάνω.
Αποδόσεις
Αυτό που λείπει από την παραπάνω προσωπική μου άποψη είναι ότι το πόσο θα πληρωθεί ο εκάστοτε νικητής στην ουσία το προαποφασίζει η εταιρία στοιχημάτων με τις αποδόσεις που προσφέρει στο κοινό, σωστά;
Για το ποιος διαμορφώνει τις αποδόσεις υπάρχει η παραδοχή ακόμα και από γνωστή εταιρία στοιχημάτων ότι αυτές τις διαμορφώνουν στην ουσία οι συμμετέχοντες στον στοιχηματισμό. Να έχουμε στο μυαλό μας ότι η κάθε αγορά που προσφέρεται για στοιχηματισμό αποτελεί ένα δοχείο συλλογής χρημάτων, τα οποία αργότερα θα τα μοιραστούν οι νικητές και ο διοργανωτής της αγοράς.
Ποσοστό και Τζίρος
Η κάθε λοιπόν εταιρία στοιχημάτων αφού δουλεύει βάσει ποσοστού, λογικό είναι να επιθυμεί το όσο δυνατό μεγαλύτερο τζίρο στις αγορές που προσφέρει. Άλλο είναι ένα 5% στα 10.000 ευρώ και άλλο στα 100.000 ευρώ.
Ανταγωνιστικότητα
Ανταγωνιστικότητα για την κάθε εταιρία στοιχήματος είναι να προσφέρει όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές για να προσελκύσει και μεγαλύτερους τζίρους, άρα να αποκομίσει και μεγαλύτερα κέρδη. Το κάθε σημείο κάθε αγοράς θα τείνει να βρει την φυσική του ισορροπία μεταξύ απόδοσης και τζίρου.
Ισορροπώντας τους τζίρους
Το σημαντικότερο για τις εταιρίες είναι να ισορροπήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα πονταρίσματα των σημείων, ώστε να πετύχουν το ποσοστό κέρδους που στοχεύουν σε όσο το δυνατόν υψηλότερους τζίρους.
Αυτό λοιπόν που προσπαθούν να πετύχουν είναι να προβλέψουν πόσο τοις εκατό (%) του τζίρου θα δεχτεί το κάθε σημείο μίας αγοράς. Με άλλα λόγια προσπαθούν να υπολογίσουν τη δημοτικότητα των σημείων, να έχουν ανταγωνιστικές τιμές σε αυτά τα σημεία και να μπορούν να δεχτούν όσο το δυνατόν υψηλότερο τζίρο με στόχο μεγαλύτερη κερδοφορία.
Παραδείγματα
Ας φτιάξουμε κάποια δικά μας παραδείγματα αποδόσεων και ας εφαρμόσουμε απλά τη λογική για να δούμε σε τι συμπεράσματα μπορούμε να καταλήξουμε.
Έστω ότι η εταιρία στοιχήματος «Α» τιμολογεί με τις ακόλουθες αποδόσεις: 1,70-3,30-5,50. Από τις αποδόσεις έχουμε ότι :
- Η εταιρία στοιχήματος «Α» έχει ως στόχο κέρδους το 6,81% του τζίρου που θα γίνει συνολικά και στα 3 σημεία με την προϋπόθεση ότι στον Άσσο θα πέσει το 54,82% στην Ισοπαλία το 28,24% και στο Διπλό το 16,94% ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Ένα ακόμα στοιχείο που ίσως χρειάζεται στην εταιρία στοιχήματος είναι να γνωρίζει με κάποιο τρόπο πόσο περίπου τζίρο θα κάνει το εν λόγω παιχνίδι.
Αν για παράδειγμα υπολογίζει ότι θα γίνει τζίρος 100 ευρώ και έχει ήδη δεχτεί 60 στον Άσσο τότε έχει πρόβλημα διότι είναι ήδη εκτεθειμένη σε πιθανή επαλήθευση του σημείου. Σε μία τέτοια περίπτωση θα έχει εισπράξει 100 ευρώ συνολικά και θα πρέπει να επιστρέψει 60*1,70=102 στους νικητές. Δηλαδή βάζει 2 ευρώ από την τσέπη της.
Επειδή η κάθε εταιρία στοιχήματος δεν θέλει να τζογάρει, αλλά θέλει να πετυχαίνει απλά τον προγραμματισμένο της στόχο, θα πρέπει να δράσει άμεσα. Το ερώτημα είναι «πως» και προσωπικά δεν ξέρω την απάντηση, αλλά θα μπω στη θέση της εταιρία στοιχήματος και θα προσπαθήσω να βρω την οποιαδήποτε λύση ή να πάρω την οποιαδήποτε απόφαση.
- Η πιο απλή ενέργεια θα ήταν να σταματήσω να δέχομαι επιπλέον στοιχήματα, να «φράξω» όπως συνηθίζεται να λέμε τον αγώνα. Άρα ναι μεν ο έλεγχος μου έφυγε, αλλά αποφασίζω να δεχτώ ότι από αυτή την αγορά θα έχω maximum 2 ευρώ ζημιά εάν επαληθευτεί ο Άσσος. Αν είμαι τυχερός και δε επαληθευτεί θα βγω και κερδισμένος. Μεταξύ μας όχι και τόσο επαγγελματικό εκ μέρους μου αλλά…
- Σκεπτόμενος μία καλύτερη λύση καταλαβαίνω το εξής : Μία λύση θα ήταν να δώσω αν είναι δυνατόν μία ώθηση στην αγορά για να πέσουν χρήματα στα άλλα 2 σημεία και όχι στον άσσο, ώστε στον νέο υψηλότερο τζίρο τα 60 ευρώ να αποτελούν το 55% περίπου. Βάζοντας σε εφαρμογή τα απλούστατα των μαθηματικών υπολογίζω ότι χρειάζομαι επιπλέον τζίρο 9 ευρώ αλλά ασφαλώς όχι στον Άσσο. Έτσι στα 109 ευρώ τζίρο εάν επαληθευτεί ο Άσσος έχω εισπράξει 109 ευρώ και πληρώνω όπως και πρώτα 102 αποκομίζοντας όφελος 7 ευρώ στα 109 δηλαδή περίπου 6,42% επί του τζίρου. Το οποίο είναι κοντά στο 6,81% που στοχεύαμε αρχικά. (Σημαντική σημείωση ότι για λόγους ανάπτυξης των ιδεών μας δεν επεκτεινόμαστε στο τι γίνεται στα άλλα 2 σημεία).
Το θέμα λοιπόν είναι πώς να επιτύχουμε έξτρα τζίρο στα σημεία της Ισοπαλίας και του Διπλού στην πράξη. Σκέφτομαι και λέω ότι αφού από την αρχή έπεσα έξω στην δημοτικότητα του Άσσου και αφού είμαι ήδη εκτεθειμένος το σημείο είναι πολύ δημοφιλές. Άρα το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ανεβάσω την απόδοση του, αφού θα ήταν δώρο για τους υποστηρικτές του. Έτσι η λογική υποδεικνύει τουλάχιστον να μειώσω την απόδοση τόσο ώστε να χαλάσω την σχέση απόδοσης-ρίσκου, ή αγγλιστί «value for money» για τον εν λόγω σημείο. (θεωρώ ότι για κάθε σημείο οποιασδήποτε αγοράς υπάρχει αυτή η σχέση στο μυαλό των παιχτών). Έστω λοιπόν ότι μεταβάλλω το σετ των αποδόσεων σε:
1,45-3,30-5,50 ελπίζοντας να γίνει τζίρος 9 ευρώ όπως είπαμε. Πρακτικά δεν γνωρίζω ούτε μπορώ να είμαι 100% σίγουρος ότι η παραπάνω δράση θα έχει το ζητούμενο αποτέλεσμα.
Αντιθέτως ίσως για την ιδιοσυγκρασία κάποιων εκ των παιχτών αυτή μου η κίνηση να τους σηματοδοτήσει την βεβαιότητα για την επαλήθευση του Άσσου και να αρχίσει ένας νέος κύκλος τζίρου. Πώς δρούμε σε μία πιθανή τέτοια εξέλιξη;
Πίσω στα βασικά πάλι. Η νέα 3άδα αποδόσεων μας λέει ότι αν η διασπορά του νέου κύκλου τζίρου είναι 58,72% Άσσος, 25,80% Ισοπαλία και 15,48% Διπλό, τότε έχω κέρδος 14,86% του τζίρου. Σε συνδιασμό με τον προηγούμενο κύκλο τζίρου και την έκθεση μας στον Άσσο, παρατηρώ ότι πρέπει να αναζητήσω ένα τζίρο τέτοιον πάνω στο 2ο σετ αποδόσεων , όπου δεν θα αφήσω πάνω από το 58% στον άσσο και το 14,86% να είναι τουλάχιστον πάνω από 2 ευρώ, ώστε να καλυφθεί η πιθανή αρχική ζημιά μου στον άσσο.
Με την απλή μέθοδο των 3 υπολογίζω ότι χρειάζομαι έναν τζίρο της τάξης των 13,5 ευρώ περίπου συνολικά και όχι πάνω από 7,83 ευρώ στον Άσσο.
Έτσι στον 2ο κύκλο τζίρου θα έχω εισπράξει 13,5 ευρώ και σε επαλήθευση του άσσου θα πρέπει να επιστρέψω 7,83*1,45=11,35 ευρώ. Άρα θα βρεθώ με κέρδος 2,15 μονάδες μηδενίζοντας την αρχική ζημιά μου.
Μια χαρά τα καταφέραμε μάλλον. Βέβαια θα μου πείτε τώρα, καλά και αφού δεν καταφέραμε από το πρώτο σετ αποδόσεων να πετύχουμε τη ζητούμενη διασπορά του τζίρου στα σημεία γιατί να το πετύχουμε τώρα; Πολύ σωστά. Συμφωνώ και εγώ. Πως θα το πετύχω λοιπόν πρακτικά; Με απασχολεί πάρα πολύ το εν λόγω θέμα. Το θεωρώ πολύ σημαντικό σαν γνώση.
Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι από εδώ και πέρα έχω τουλάχιστον 2 όπλα που ίσως με βοηθήσουν. Το πρώτο είναι το λεγόμενο value for money και το δεύτερο είναι η σκέψη να σπάω τη συγκομιδή του τζίρου σε μικρά τμήματα ώστε να ελέγχω την κατάσταση καλύτερα.
Εξηγούμαι λοιπόν. Είπαμε ότι στο 2ο σετ αποδόσεων επιδιώκουμε συγκεκριμένα πράγματα. Τζίρο 13,5 ευρώ και όχι πάνω από 7,83 ευρώ στον άσσο.
Πρακτικά λοιπόν θα σπάσω για παράδειγμα τα 13,5 σε 10 κομμάτια του 1,35 ευρώ και θα παρακολουθώ την αναλογία των πονταρισμάτων. Στο πρώτο 1,35 ευρώ θα ήταν θετικό τα 0,78 ευρώ μόνο να πάνε στον Άσσο.
Σκέψη μου είναι να πάρω δεδομένα μέχρι και το 5ο κομμάτι των 13,5 ευρώ που περιμένω συνολικά.
Έστω ότι στα πρώτα 5 κομμάτια λοιπόν του τζίρου, δηλαδή στα 6,75 ευρώ τζίρο συνολικά το 60% έχει έρθει στον Άσσο και πάλι.
Αυτό για μένα θα σημάνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει αξία για τους παίχτες στον άσσο του 1,45.
Θα παγώσω λοιπόν το στοίχημα στο 2ο σετ αποδόσεων και θα δημιουργήσω ένα τρίτο.
Κρατάμε λοιπόν τα 2 πρώτα σετ και υπολογίζουμε την έκθεση μας στον Άσσο.
1ος τζίρος 100 ευρώ έκθεση Άσσου 102= 2 ευρώ ζημιά
2ος τζίρος 6,75 ευρώ έκθεση Άσσου 5,87= 0,88 ευρώ κέρδος.
Δηλαδή μετά και τον 2ο κύκλο τζίρου, έχω συνολική έκθεση στον Άσσο 1,12 ευρώ.
Για τον 3ο λοιπόν κύκλο αποδόσεων θέλω να σπρώξω ακόμα πιο πολύ μακριά από τον Άσσο τους παίχτες και θέλω τόσο τζίρο σε τέτοιες αποδόσεις ώστε το κέρδος μου να είναι τουλάχιστον 1,12 ευρώ και να καλύψω την έκθεση σε πιθανή επαλήθευση άσσου.
Τρίτο σετ αποδόσεων : 1,20-3,50-5,65.
Μείωσα δηλαδή ακόμα περισσότερο τον Άσσο και ανέβασα τις αποδόσεις Ισοπαλίας και Διπλού για να μεταφέρω τζίρο μακριά από τον Άσσο.
Η 3η τριάδα αποδόσεων μας λέει ότι θα έχουμε κέρδος το 22,84% του τζίρου ανεξαρτήτως αποτελέσματος με την προϋπόθεση ότι η διασπορά τζίρου είναι 64,30%-22,05%-13,66% σε 1-Χ-2 αντίστοιχα. Πόσο συνολικό τζίρο χρειάζομαι με την παραπάνω διασπορά ώστε το 22,84% του, να μου δίνει κέρδος 1,12 ευρώ.
Τα βασικά μαθηματικά, μου λένε 4,90 ευρώ. Δηλαδή εάν γίνει επιπλέον τζίρος 4,90 ευρώ συνολικά, από τα οποία να πέσουν στον Άσσο όχι πάνω από 3,15 τότε για την εν λόγω τριάδα σε επαλήθευση του Άσσου έχω εισπράξει 4,90 ευρώ και πληρώνω στον Άσσο 3,15*1,20= 3,78 δηλαδή μου αποφέρει κέρδος 1,12 ευρώ μηδενίζοντας την αρχική μου έκθεση.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Στον Πίνακα 1 που ακολουθεί έχουμε συγκεντρωτικά την πορεία του στοιχηματισμού που αυτοσχεδιάσαμε.
Όσον αφορά την γραμμή του 3ου σετ αποδόσεων έχω την άποψη ότι αυτό το 64,30% τζίρος στην απόδοση του 1,20 είναι πλασματικό αναλογικά με το σκεπτικό μας , αφού το υιοθετήσαμε με στόχο να αποτρέψουμε τζίρους στο σημείο του Άσσου. Λογικά μάλλον, μία τόσο χαμηλή απόδοση δεν έχει τη δύναμη να προσελκύσει τέτοιο ποσοστό τζίρου.
Ελπίζω το παρόν να γεννήσει σκέψεις σε αναγνώστες ώστε να έχουμε παράθεση επιπλέον σκέψεων. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι επικεντρωθήκαμε σε ένα σημείο, ενώ η πραγματικότητα απαιτεί από τις εταιρίες στοιχήματος να «ελέγχουν» ταυτόχρονα και τα 3 σημεία.
Προσωπικά λοιπόν αυτές είναι θεωρητικά οι σκέψεις μου για το πώς οι εταιρίες στοιχήματος αντιμετωπίζουν το όλο θέμα.