Το ιταλικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει ένα νέο σκάνδαλο, μετά την επιδρομή που έκανε η αστυνομία στα γραφεία πολλών συλλόγων, ψάχνοντας για φορολογικές απάτες, μετά από διαταγή της εισαγγελίας.
Η πρωταθλήτρια Juventus, η AC Milan και η Lazio είναι μεταξύ των περίπου 40 συλλόγων που είδαν κάποια από τα έγγραφά τους που σχετίζονται με μεταγραφές και συμβόλαια μεταξύ ομάδων, παικτών και ατζέντηδων να… κάνουν φτερά, σε μία έρευνα που έχει πάρει ήδη την κωδική ονομασία “Αρρωστο Ποδόσφαιρο” (σ.σ. Sick Soccer), με πρωτεργάτες στην έρευνα αυτή την τοπική εισαγγελία της Νάπολης.
Η επιχείρηση, που περιλαμβάνει περίπου 200 αστυνομικούς, θα εξετάσει περισσότερες από 50 μεταγραφές ποδοσφαιριστών και συγκεκριμένα εκείνες που κανονίστηκαν από δύο εκ των κορυφαίων μάνατζερ – τον Αργεντινό Alejandro Mazzoni και τον Ιταλό Alessandro Moggi – όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Ούτε η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIA) ούτε και η Lega Clacio – η διοργανώτρια αρχή των πρωταθλημάτων των δύο πρώτων κατηγοριών της Ιταλίας, της Serie A και της Serie B – δεν έκανε κάποιο σχόλιο, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησαν Juventus, AC Milan, Lazio αλλά και οι Moggi, Mazzoni.
Το ένταλμα για την έρευνα και την αφαίρεση των εγγράφων εκδόθηκε από ένα δικαστήριο της Νάπολης, καθώς η επιχείρηση εξαπλώθηκε στα γραφεία μερικών από τους κορυφαίους ιταλικούς συλλόγους, αλλά και σε κάποιους εκτός Ιταλίας.
Το ιταλικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει “χτυπηθεί” από πολλά σκάνδαλα.
Από τη Juventus είχαν αφαιρεθεί οι τίτλοι που είχε κατακτήσει το 2005 και το 2006 και υποβιβάστηκε στη Serie B, λόγω της συμμετοχής της, μαζί με αρκετούς ακόμα κορυφαίους συλλόγους, σε στημένα παιχνίδια.
Το σκάνδαλο “Calciopoli”, είχε ως αποτέλεσμα ο πρώην γενικός διευθυντής της Juventus, Luciano Moggi – πατέρας του… Alessandro – να τιμωρείται με δια βίου αποκλεισμό από τις ποδοσφαιρικές αρχές.
Juventus, AC Milan, Fiorentina και Lazio είχαν εμπλακεί σε μια τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας, στην οποία αποκαλύφθηκαν χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ των υπευθύνων των συλλόγων και διαιτητών.
Με το EURO 2012 να πλησιάζει, η Ιταλία είχε στρέψει το ενδιαφέρον της στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια ενώ την περασμένη σεζόν, ο προπονητής της Juventus, Antonio Conte, είχε τιμωρηθεί προσωρινά επειδή δεν αποκάλυψε τις παραβάσεις που είχαν υποπέσει στην αντίληψή του.
Το 2012, από τη Napoli αφαιρέθηκαν δύο βαθμοί μετά από έρευνα της Ιταλικής Πειθαρχικής Επιτροπής (FIGC) για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια. Ο αρχηγός του συλλόγου, Paolo Cannavaro, και ο Gianluca Grava τιμωρήθηκαν με εξάμηνο αποκλεισμό επειδή δεν κατέδωσαν την πρόθεση του πρώην τερματοφύλακα της Napoli, Matteo Gianello, να στήσει έναν αγώνα μεταξύ του συλλόγου και της Sampdoria το 2010. Η Napoli είχε εκδώσει, τότε, ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάριζε πως δεν υπήρχε κάτι παράνομο στο σύλλογο.
Το 1980, ο Ιταλός επιθετικός Paolo Rossi είχε τεθεί εκτός αθλήματος για δύο χρόνια, μετά τη συμμετοχή του σε σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια. Ακόμη εξακολουθεί να υποστηρίζει την αθωότητά του.