Νομοθεσία στοιχήματος: Νόμιμες εταιρίες στοιχημάτων

νομοθεσία-στοιχήματοςΣε μια προσπάθεια συλλογής όλων των πληροφοριών που αφορούν τη νομοθεσία στοιχήματος σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά κι εκτός συνόρων, παρουσιάζονται παρακάτω τα σημαντικότερα κείμενα που δημοσιεύθηκαν στο Στοίχημα Online σχετικά με την ισχύουσα και προς ισχύ νομοθεσία. Αν και το blog δε στόχευε στην ανάλυση νομικών θεμάτων αρχικά, η αυξανόμενη ζήτηση για ενημέρωση γύρω από τη νομοθεσία διαδικτυακού στοιχήματος και των τροπολογιών της τόνισε την ανάγκη ενασχόλησής μας με ΦΕΚ και νόμους του κράτους.

Με μηδαμινές νομικές γνώσεις και με τη βοήθεια άλλων ιστοσελίδων του χώρου προσπαθούμε να διατηρούμε μια επαφή με την πραγματικότητα του διαδικτυακού στοιχήματος σε νομικό επίπεδο. Στο μέτρο του δυνατού ενημερώνουμε για οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή μας και το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη περαιτέρω ενασχόληση με το διαδικτυακό στοίχημα.

Οι εξελίξεις φυσικά είναι διαρκείς και αναμφισβήτητα θα υπάρξουν παραλείψεις. Στοχεύουμε όμως περισσότερο στη σωστότερη ενημέρωση όσον αφορά τη νομοθεσία στοιχήματος παρά στην άμεση.

Νομοθεσία στοιχήματος στην Ελλάδα

νομοθεσία

Τάξη στην αγορά του online τζόγου προσπαθεί να βάλει ο Ν.4002/2011. Ειδικότερα ξεκινώντας από το άρθρο 25 προβλέπεται η ρύθμιση της αγοράς παιγνιών, σχετικά με την εμπορική επικοινωνία (διαφήμιση) των εταιριών, την αδειοδότησή τους, την κάρτα παίκτη και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) μεταξύ άλλων.

Ο νόμος για το διαδικτυακό στοίχημα 4002/2011 ξεκινά από τη σελίδα 3923 του Φύλλου της Κυβερνήσεως κι αποτελεί φυσικά έκτοτε νόμο του Ελληνικού κράτους. Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2012 δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ (με ισχύ από 5 Δεκέμβρη 2012):

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις για τη νομοθεσία στοιχήματος προέκυψαν:

Παλαιότερα κείμενα για τη νομοθεσία στοιχήματος αφορούσαν:

Νομοθεσία στοιχήματος: Φορολογία

φορολογία-διαδικτυακού-στοιχήματοςΠέρα από τις απαγορεύσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται από το νόμο του διαδικτυακού στοιχήματος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται όσον αφορά τόσο τη φορολόγηση των εταιριών, όσο και των κερδών των ίδιων των παικτών. Η φορολόγηση με 30% των μεικτών κερδών των εταιριών στοιχήματος, αλλά και το 10% επί των κερδών των παικτών έχουν σημαντικές συνέπειες.

Νομοθεσία στοιχήματος: Συνέπειες

Πέρα από τις άμεσες συνέπειες στη βιομηχανία του διαδικτυακού στοιχήματος και στους παίκτες του στοιχήματος, κοινωνικές κι άλλες προεκτάσεις συναντώνται στις συνέπειες της ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών. Η νομοθεσία στοιχήματος έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο της δημοσιογραφίας, της διαφήμισης και φυσικά του εργατικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στο χώρο του τζόγου.

Στις συνέπειες φυσικά συγκαταλέγονται και αποχωρήσεις μεγάλων εταιριών στοιχήματος.

Νόμιμες εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος

Από τις πιο πολυσυζητημένες ερωτήσεις είναι και ποιες είναι οι νόμιμες εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος, εκτός του ΟΠΑΠ φυσικά. Σε αυτό το ερώτημα έχουν δώσει πολύ καλές και λεπτομερείς απαντήσεις δύο Ελληνικές ιστοσελίδες, στις οποίες παραπέμπουμε.

 1. FoxBet: Ποιές είναι οι 24 εταιρείες με προσωρινή άδεια
 2. BetBlog: Νόμιμο online στοίχημα στην Ελλάδα – Οι τελευταίες εξελίξεις
 3. Κι εγένετο black list στο διαδικτυακό στοίχημα: Η Ε.Ε.Ε.Π. δημοσίευσε (κάπως επεισοδιακά) την black list που περιέχει τις εταιρίες οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.

Νομοθεσία στοιχήματος εκτός Ελλάδας

Καθώς η ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, πλήθος ειδήσεων κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο. Σπάνια σχετίζεται η νομοθεσία διαδικτυακού τζόγου εκτός Ελλάδας με ό,τι συμβαίνει εντός συνόρων, εντούτοις πιστεύουμε πως είναι θεμιτή η ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Προφανώς ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί η νομοθεσία στοιχήματος στην Κύπρο.

 • Γερμανικός Νόμος Ρίχνει Τιμές Μετοχών Bwin και betfair: Τον Απρίλιο του 2011 η Γερμανία γνωστοποίησε την πρόθεσή της να ρυθμίσει την αγορά του διαδικτυακού τζόγου, επιβάλλοντας φόρο 16.6%. Άμεση ήταν η αντίδραση των μετοχών των εταιριών στοιχήματος.
 • Τέλος ανταλλακτηρίου betfair στη Γερμανία, ακολουθεί η Ελλάδα; Ενάμιση χρόνο αργότερα, η Betfair διακόπτει την παροχή των υπηρεσιών του ανταλλακτηρίου της στη Γερμανία.
 • Black Friday: Δικαιοσύνη Η.Π.Α. εναντίον Online Poker: Τεράστια αίσθηση είχε προκαλέσει η παύση λειτουργίας 4 μεγάλων εταιριών online πόκερ, όταν κινήθηκε εναντίον τους το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. το 2011, χαρακτηρίζοντας την ημέρα ως τη Μαύρη Παρασκευή του διαδικτυακού πόκερ.
 • Συνέπειες, Φήμες κι Ανησυχίες για PokerStars και Full Tilt λόγω Black Friday: Η έκπληξη ήταν τόσο μεγάλη, που ο πανικός που επικράτησε τις πρώτες μέρες ήταν φανερός σε κάθε γωνιά του διαδικτύου. Η ανασφάλεια για τα χρήματα των λογαριασμών οδήγησε πολλούς να “πουλήσουν” τους λογαριασμούς τους ακόμα και στο 30% της αξίας τους. Από τότε, οι δύο από τις 4 πληγείσες εταιρίες οδηγήθηκαν τελικά στη χρεωκοπία και η PokerStars εξαγόρασε το Full Tilt Poker.
 • Τέλος της Eurobet λόγω Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας: Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία ήταν ο λόγος για τον τερματισμό λειτουργίας της εταιρίας, Eurobet το 2011.
 • 69 εταιρίες στοιχήματος και πόκερ στη black list του Βελγίου: Η ανανεωμένη έως και 19 Απριλίου 2013 black list του Βελγίου που περιλαμβάνει τις μη αδειοδοτημένες εταιρίες τζόγου της χώρας.
 • Επιστροφή του διαδικτυακού τζόγου στην Αμερική: Τη στιγμή που σφίγγει όλο και περισσότερο ο κλοιός γύρω από το διαδικτυακό τζόγο στην Ευρώπη, εντελώς αντίστροφη είναι η εικόνα στην Αμερική, όπου η μία μετά την άλλη οι πολιτείες των Η.Π.Α. νομιμοποιούν μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων το διαδικτυακό τζόγο! Ωστόσο είχε προηγηθεί για χρόνια (από το 2006) η ολοκληρωτική απαγόρευση του διαδικτυακού τζόγου στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, κάτι που δεν συνέβη μέχρι στιγμής στην Ευρώπη.
 • Η Betfair απομακρύνεται από Αμερική, πιο κοντά στην Ιταλική αγορά: Ευνοϊκές εξελίξεις για την Betfair στην Ιταλία το Μάιο του 2013, ενώ η παρουσία της στην Αμερική δέχεται πλήγμα μετά την ανακοίνωση για κλείσιμο του Betfair Hollywood Park.
 • Νέο σχέδιο νόμου για το διαδικτυακό στοίχημα στην Ολλανδία: Το σχέδιο νόμου προβλέπει 20% φόρο στα μεικτά κέρδη των εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος, ενώ το κόστος μιας 5ετούς άδειας θα κυμαίνεται μεταξύ 35 και 50 χιλιάδων ευρώ. Εντύπωση προκαλεί ο φόρος 29% στα κέρδη των παικτών που θα προτιμήσουν να στοιχηματίσουν σε μια παράνομη εταιρία στοιχήματος.

kypros-stoiximaΕιδικότερα για την Κύπρο: