Trading στοιχήματος: Άνοδος και πτώση αποδόσεων

trading-στοιχήματος-betfair

Το trading στοιχήματος είναι μια σχετικά νέα μορφή στοιχήματος. Αρχικά έκανε την εμφάνισή της στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, αλλά γνώρισε εξάπλωση μέσω του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων Betfair, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο 2000. Από τότε μετατράπηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή είδη στοιχήματος, αν και οι παίκτες δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν έχοντας συνηθίσει να στοιχηματίζουν με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Ακόμα και σήμερα το trading παραμένει περίπλοκο και ίσως άγνωστο για τους περισσότερους Έλληνες παίκτες, που αδυνατούν να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες πίσω από το trading στοιχήματος. Το κυριότερο γνώρισμα του trading είναι πως οι παίκτες στοιχηματίζουν μεταξύ τους κι όχι εναντίον της εταιρίας, όπως συμβαίνει σε έναν παραδοσιακό bookmaker.

Τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια των κρατών να ρυθμίσουν την αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, έχουν προταθεί νομοσχέδια, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις απαγορεύουν τη λειτουργία των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων. Πριν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το trading, καλά θα κάνετε να διαβάσετε τη νομοθεσία του διαδικτυακού στοιχήματος της χώρας, από την οποία έχετε πρόσβαση στο αγαπημένο σας ανταλλακτήριο.

Τι ακριβώς είναι το trading στοιχήματος;

trading-apodoseis-manchester-united-sigouro-kerdos
Εξασφάλιση κέρδους (€28) με trading υπέρ/κατά στοιχήματος

Το trading στοιχήματος με απλά λόγια είναι η αγορά και πώληση των αποδόσεων ενός στοιχήματος. Οι παίκτες ποντάρουν υπέρ (back) σε μια απόδοση εάν πιστεύουν ότι θα επαληθευτεί το στοίχημα, ή στοιχηματίζουν κατά (lay) εάν προβλέπουν πως η συγκεκριμένη επιλογή θα χάσει. Εφόσον πραγματοποιήσουν μόνο τη μία από τις δύο εντολές, τότε στην πραγματικότητα στοιχηματίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο (αν και για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν εναντίον μιας ομάδας). Εφόσον ολοκληρώσουν και τις δύο ενέργειες σε μια συγκεκριμένη επιλογή, τότε έχουν ολοκληρώσει ένα trade.

Το trading των αποδόσεων μπορεί να ολοκληρωθεί είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα, είτε πριν καν την έναρξή του! Κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η εξασφάλιση κέρδους πολύ πριν ακουστεί το πρώτο σφύριγμα του αγώνα. Θυμηθείτε πως ποντάρετε στην άνοδο ή στην κάθοδο των αποδόσεων κι όχι στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι το ίδιο πράγμα με το trading των τιμών των μετοχών, όπου ποντάρετε στην άνοδο ή κάθοδο των τιμών κι όχι αν μια εταιρία θα μετατραπεί σε κολοσσό ή θα χρεωκοπήσει!

Διαχείριση κεφαλαίου στο trading στοιχήματος

excel-diaxeirisi-xrimaton-tradingΌπως σε κάθε μορφή επένδυσης, η διαχείριση του κεφαλαίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του trader. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να ρισκάρει κανείς μέχρι το 2% των χρημάτων του και να έχει την πειθαρχία να μην κυνηγάει τα χαμένα στοιχήματά του. Ειδικά στο trading όμως οι υπολογισμοί είναι κάπως διαφορετικοί, αφού αρκετές φορές το συνολικό ρίσκο του trader διαφέρει από τα χρήματα που τοποθετεί στη συναλλαγή. Δείτε γιατί:

Προβλέποντας τη μεταβολή των αποδόσεων στοιχήματος

γυναίκα-χρηματιστήριο-ανεβαίνει-ή-πέφτει“Πώς ξέρω πότε θα ανέβει ή πότε θα πέσει μια απόδοση;” Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Εάν γνωρίζαμε κάθε φορά ποια απόδοση θα ανέβει ή θα πέσει, η ζωή μας θα έμοιαζε με παραμύθι. Τα πάντα είναι θέμα πιθανοτήτων και μαθηματικών κι αρκεί να επιλέγουμε εκείνες τις μεταβολές, οι οποίες εάν επαληθευτούν θα μας αποφέρουν μεγαλύτερο του αναμενόμενου κέρδους. Τι σημαίνει αυτό;

Εάν πιστεύουμε πως μια απόδοση θα ανέβει και θα μας προσφέρει 10% κέρδος, το οποίο θα αντιστοιχεί – σύμφωνα με όσα διαβάσαμε νωρίτερα στη διαχείριση χρημάτων – στο πραγματικό ρίσκο μας, τότε θα πρέπει να κάνουμε σωστές προβλέψεις τουλάχιστον κατά 50%. Εάν το αναμενόμενο κέρδος μας είναι διπλάσιο του αρχικού ρίσκου, τότε αρκεί να πετυχαίνουμε σωστά τη μεταβολή κατά 33% για να κερδίζουμε χρήματα.

μπερδεμένος-traderΈτσι πρόκειται για ένα συνδυασμό του πόσο συχνά προβλέπουμε σωστά με την αναλογία του κέρδους ως προς το ρίσκο. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε αρκετά βοηθήματα, μερικά εκ των οποίων αναφέρονται παρακάτω.

Τεχνική ανάλυση

Πλέον γνωρίζετε πως η εφαρμογή της τεχνικής ανάλυσης στα γραφήματα παντός τιμής είναι η αγαπημένη μου μέθοδος για να προβλέπω οποιαδήποτε μεταβολή. Συγκεκριμένα λοιπόν στο trading στοιχήματος η τεχνική ανάλυση δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την τεχνική ανάλυση στα γραφήματα των μετοχών. Η τεχνική ανάλυση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή κάποιων κανόνων και γραμμών, που προκύπτουν από τη μέχρι τώρα μεταβολή των τιμών. Έτσι προκύπτουν ορισμένοι δείκτες και γραμμές, που βοηθάν τον τεχνικό αναλυτή να λάβει καλύτερες αποφάσεις.

Τεχνική ανάλυση γραφήματος Betfair της ΝΔ για νικητή των εκλογών
Τεχνική ανάλυση γραφήματος Betfair της ΝΔ για νικητή των εκλογών

Παραδείγματα trading στοιχήματος

betfair-trading-green-horse-racing

Χωρίς παραδείγματα η κατανόηση οποιασδήποτε νέας έννοιας ή ιδέας είναι δύσκολη. Ας δούμε μερικά για την καλύτερη αφομοίωση όσων ήδη διαβάσατε παραπάνω:

Προγράμματα trading και υπολογιστική ισχύ

Εάν νομίζετε πως χρειάζεστε υπερυπολογιστή και πανάκριβα προγράμματα για να ασχοληθείτε με το trading, κάνετε λάθος. Ωστόσο “ό,τι πληρώνεις, παίρνεις” κι έτσι αν έχετε χρήματα να ξοδέψετε, ενδεχομένως να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη στο trading στοιχήματος, επενδύοντας σε ένα πρόγραμμα. Ένα ακριβό software όμως δε σημαίνει πως θα σας μετατρέψει σε κερδισμένο παίκτη, απλά θα μειώσει το κεφάλαιό σας και θα σας οδηγήσει γρηγορότερα στην εγκατάλειψη του trading, εάν δεν έχετε ήδη καταφέρει να εμφανίζετε κέρδη.