Ο τζόγος περιλαμβάνει διάφορα είδη όπως είναι ο ηλεκτρονικός, ο έντυπος. Στην αρχή κάποιος μπορεί να ξεκινήσει να τζογάρει για λόγους διασκέδασης. Όταν όμως παρατηρεί ότι κερδίζει τότε μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα του παιχνιδιού προσπαθώντας να αυξήσει τα κέρδη του. Μοιάζει να αυξάνεται η αδρεναλίνη καθώς αυτό που κάνει του προσφέρει έντονη ευχαρίστηση αλλά παράλληλα και ρίσκο. Έτσι αυτός που τζογάρει με την πάροδο του χρόνου προσανατολίζεται στο να πετύχει όλο και μεγαλύτερα κέρδη και όταν αυτό δε συμβαίνει τότε προσπαθεί συνεχώς να μειώσει τις απώλειες. Βέβαια αυτή η προσπάθεια δεν επιφέρει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου το άτομο επιμένει στο να καλύψει τις απώλειες του τζογάροντας συνεχώς καθώς έχει στο μυαλό του ότι μπορεί να τα καταφέρει. Σε αυτή την προσπάθεια οδηγείται σε δανεισμούς, χρεώνεται με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται οικονομικά. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτές οι κινήσεις θα τον βοηθήσουν ώστε να κερδίσει, να ξεχρεώσει έχοντας παράλληλα και πλεόνασμα. Δυστυχώς όμως τα γεγονότα ακολουθούν διαφορετική διαδρομή, όπου η ατέρμονη προσπάθεια αναπλήρωσης των κερδών οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερα χρέη τα οποία μπορεί να οδηγήσουν το άτομο σε οικονομική καταστροφή.
Εκτός από τις οικονομικές συνέπειες υπάρχουν και ψυχολογικές όπου το άτομο απομονώνεται από τους γύρω του, ασχολείται αποκλειστικά με το τζόγο, ο οποίος γίνεται το κύριο ενδιαφέρον στη ζωή του και μπορεί να οδηγηθεί στη διάλυση σημαντικών σχέσεων . Επίσης παρατηρούνται και συναισθηματικές μεταβολές όπου ο αρχικός ενθουσιασμός μετατρέπεται σε απογοήτευση, θλίψη. Επιπλέον το άτομο δεν μπορεί να κυριαρχήσει στις σκέψεις και τα συναισθήματά του καθώς διακατέχεται από ένα ανεξέλεγκτο πάθος για επιτυχία, η οποία δεν έρχεται ποτέ και όταν έρχεται σε μικρό ποσοστό αυτό τον κάνει να προσπαθεί ακόμα πιο πολύ καθώς έχει την αίσθηση ότι μπορεί να πετύχει το στόχο του. Ο τζόγος λειτουργεί ως εξάρτηση όπου είναι η μόνη σκέψη που κυριαρχεί στο μυαλό του. Ακόμη το άτομο χάνει την επαφή με το περιβάλλον του, το χρόνο, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί εύκολα, μπορεί να ξεσπάσει σε άτομα του κοντινού του περιβάλλοντος όταν χάνει.
Τα άτομα αυτά δύσκολα απευθύνονται σε κάποιο ειδικό για βοήθεια καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη συμπεριφορά τους. Είναι σημαντικό τα άτομα του στενού τους περιβάλλοντος να μην μπαίνουν στη διαδικασία λύπησης αυτών και να τους δανείζουν χρήματα καθώς με αυτό τον τρόπο εντείνουν το πρόβλημα αλλά να συζητούν μαζί τους για τα θέματα που τους απασχολούν στη ζωή τους ώστε να εντοπίσουν πιθανές πηγές εξάρτησης ή ανεκπλήρωτων προσδοκιών.
Σε όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω χρειάζεται να τονιστεί ότι όσοι ξεκινήσουν να τζογάρουν δε σημαίνει ότι θα οδηγηθούν σε παθολογικές καταστάσεις καθώς παίζουν ρόλο και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου στην ανάπτυξη συγκεκριμένων συμπεριφορών.