Μετά από 15 αγώνες στο πρωτάθλημα της Formula 1, ο τίτλος του πρωταθλητή φαίνεται να ξεκαθαρίζει ενώ οι ομάδες ετοιμάζονται για την επίσκεψη στην Ιαπωνία. Με ακόμα 3 αγώνες να απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος (Κίνα και Βραζιλία), ο Χάμιλτον βρίσκεται στους 84 βαθμούς, ο Μάσσα στους 77 και ακολουθούν οι Κούμπιτσα και Ραικόνεν με 64 και 57 βαθμούς αντίστοιχα. Είναι η ώρα να παίξουμε υπέρ το Χάμιλτον ή να κυνηγήσουμε το αουτσάιντερ Φελίπε Μάσα;

Πριν 6 μήνες περίπου όταν και ξεκινούσε το πρωτάθλημα για το 2008, το φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης ήταν ο Κίμι Ραικόνεν. Σύμφωνα με τα γραφήματα της Betfair, πάνω από €50,000 ταιριάστηκαν σε κάποια φάση περίπου στο 1.40 ενώ πάνω από €200,000 παίχτηκαν κάτω του 2.00. Η απόδοση όμως εκτοξεύτηκε στη συνέχεια και τώρα απέχει πολύ από την πρωτοπορία και βρίσκεται στην τέταρτη θέση με απόδοση 170.

Τη θέση του φαβορί κατέχει ο Χάμιλτον, που αν και ξεκίνησε στο 3.50 με 4.00, κατάφερε μετά από μεγάλες διακυμάνσεις να βρίσκεται στην πρώτη θέση και να διαπραγματεύεται το στοίχημά του στο 1.35 αυτή τη στιγμή. Μάλιστα στο μέσον περίπου του πρωταθλήματος η απόδοση είχε αγγίξει και το 8.00. Να σημειώσω επίσης ότι συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο τζίρο της αγοράς πάνω του στο συγκεκριμένο στοίχημα με πάνω από €800,000 ταιριασμένα.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η μεταβολή της απόδοσης του Μάσα. Ενώ η χειρότερη στιγμή ήταν στους πρώτους αγώνες (η απόδοση έφτασε 22.0!), εντούτοις αποτέλεσε μεγάλη ευκαιρία για κερδοφόρο trading όσοι τον εμπιστεύτηκαν με υπέρ, αφού στους προηγούμενους αγώνες έφτασε μέχρι και κάτω από 2.00! Ωστόσο αυτοί που του πήγαν κόντρα (κατά) μάλλον τώρα θα είναι σε αναμμένα κάρβουνα, τη στιγμή που απέχει λίγους βαθμούς από την πρώτη θέση και η απόδοσή του είναι σχετικά χαμηλή (4.00). Για εκείνους που δεν έχουν τοποθετήσει ακόμα χρήματα στην αγορά, και δεδομένου την απόσταση των μόλις 7 βαθμών στην επίσημη βαθμολογία, ίσως να φαντάζει αυτό το 4.00 αρκετά εφικτό.

Προς το παρόν δεν έχουμε εικόνα από την απόδοση των ομάδων στην Ιαπωνία, αφού τα πρώτα επίσημα δοκιμαστικά ξεκινάν σε 5 μέρες. Σίγουρα αν μελετήσουμε τα νέα, τις επιδόσεις των ομάδων και των οδηγών, την προϊστορία τους στις 3 χώρες που απομένουν και τις γενικότερες ειδήσεις και φήμες που κυκλοφορούν, μπορεί να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση των οδηγών και ποιο σενάριο φαίνεται πιθανότερο.

Ακολουθώντας μια τέτοια τακτική μπορούμε από τώρα να τοποθετηθούμε στην αγορά είτε υπέρ του Χάμιλτον ή κατά του Μάσα, είτε κατά του Χάμιλτον ή υπέρ του Μάσα. Φυσικά δεν αποκλείεται να κοντράρουμε και τα δύο φαβορί και να πάμε για τα μεγάλα αουτσάιντερ, Κούμπιτσα και Ραικόνεν. Ό,τι και να κάνουμε όμως, οι δυνατότητες που μας δίνει η Betfair είναι πολύ μεγάλες που δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε.

Για παράδειγμα, εάν τοποθετηθούμε πριν τον αγώνα τις Ιαπωνίας υπέρ του Χάμιλτον ποιες είναι οι πιθανές εκβάσεις του αγώνα; Από το να πάρει 10 βαθμούς και να φύγει ακόμα πιο μπροστά στη βαθμολογία, μέχρι και να μη βαθμολογηθεί καθόλου, επιτρέποντας στους συναγωνιστές του να τον πλησιάσουν ή ακόμα και να τον προσπεράσουν. Είναι δυνατό να χάσει την πρωτιά όμως;

Η αλήθεια είναι ότι οι 7 βαθμοί που τον χωρίζουν από τον Μάσα είναι αρκετοί για να δείχνει πιθανό ένα τέτοιο σενάριο. Θα πρέπει είτε να μην πάρει βαθμούς ο Χάμιλτον και να βγει 2ος ή 1ος ο Μάσα, είτε να πάρει 1-2 βαθμούς και να κερδίσει τον αγώνα ο Μάσα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά τον αγώνα της Ιαπωνίας, ο Χάμιλτον θα είναι μπροστά στη βαθμολογία. Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Αυτό σημαίνει ότι η απόδοσή του μετά την Ιαπωνία για να στεφθεί πρωταθλητής κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι κάτω του 2.00. Οπότε εάν ρισκάρουμε €100 υπέρ του Χάμιλτον και εάν πούμε ότι κατά 5% θα χάσει την πρωτιά (σύμφωνα με τα παραπάνω σενάρια), τότε κατά 95% θα εξακολουθούμε να έχουμε βάλει τα χρήματά μας στο φαβορί, ίσως όμως με μικρότερη απόδοση. Εάν πούμε λοιπόν ότι το χειρότερο σενάριο είναι να πάει στο 2.00 η απόδοσή του, τότε παίζοντας κατά στο 2.00 €70, χάνουμε σίγουρα σε όλα τα ενδεχόμενα 30 ευρώ. Έτσι κατά 95% από προσωπική εκτίμηση ρισκάρουμε €30. Ποια είναι τα οφέλη;

Εάν ο Χάμιλτον κερδίσει την Ιαπωνία και ο Μάσα δε βαθμολογηθεί, τότε κατά πάσα περίπτωση η απόδοση του Χάμιλτον θα πέσει κάτω από 1.10, οπότε και σχεδόν κερδίζουμε €20-30 σίγουρα πριν να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Αυτό όμως όπως και οι περιπτώσεις του να μη βαθμολογηθεί και να κερδίσει ο Μάσα είναι οι ακραίες και αποτελούν πολύ μικρό % επαλήθευσης. Τα πιθανότερα σενάρια είναι η απόδοσή του να κυμανθεί ανάμεσα στο 1.20 και στο 1.70 μετά την Ιαπωνία. Οπότε σε εκείνες τις περιπτώσεις μας δίνονται πολλές ακόμα δυνατότητες για το πώς να ελιχθούμε πριν τους 2 τελευταίους αγώνες της Formula 1.

Με όλα τα παραπάνω σκοπός μου ήταν να γίνουν κατανοητές οι δυνατότητες που μας δίνει η Betfair για να παίξουμε διαφορετικά από το συνηθισμένο. Σίγουρα όλοι μπορούμε να πάμε να στοιχηματίσουμε υπέρ του Χάμιλτον να κερδίσει την Ιαπωνία (με απόδοση 2.72 τώρα) και να περιμένουμε τι θα κάνει. Από την άλλη όμως θα έχουμε ρισκάρει όλα τα χρήματά μας σε έναν αγώνα 1.5 ώρας που όλα μπορούν να συμβούν. Εάν όμως ακολουθήσουμε έναν πιο «μακροχρόνιο» στοιχηματισμό, θα έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε (θα έχουμε τόσες μέρες μέχρι τον επόμενο αγώνα), περισσότερη ηρεμία για να μη ληφθούν αποφάσεις μέσα σε πανικό και γενικά να ελιχθούμε αποδοτικότερα.

Ας μην ξεχνάμε επιπλέον και τη δυνατότητα να συνδυάσουμε το στοίχημά μας που θα έχουμε βάλει για την Ιαπωνία με το μακροχρόνιο του πρωταθλητή (για παράδειγμα, ένας συνδυασμός είναι να παίξουμε υπέρ τον Χάμιλτον για πρωταθλητή και υπέρ του Μάσα για νικητή στην Ιαπωνία με διαφορετικά όμως ποσά, έτσι ώστε ανάλογα με την έκβαση του αγώνα να κλείσουμε τις θέσεις μας όπως νομίζουμε καλύτερα). Κατά αυτόν τον τρόπο πάλι μπορούμε να ελέγξουμε το ρίσκο μας, να επωφεληθούμε διπλά ή να μειώσουμε την έκθεσή μας σε αστάθμητους παράγοντες.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.