Οι περισσότεροι δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους όχι μόνο στο στοίχημα, αλλά και στο trading και το πόκερ. Ένας σημαντικός παράγοντας για το ποιο θα προτιμήσουμε στο τέλος είναι φυσικά τα περιθώρια κέρδους. Πώς συγκρίνουμε λοιπόν την απόδοσή μας μεταξύ των 3 ασχολιών ώστε να καταλήξουμε σε εκείνο που μας είναι πιο συμφέρον;

Ένα από τα κοινά γνωρίσματα όλων των επενδύσεων, είναι ότι το κέρδος υπολογίζεται πάντα σε σχέση με τον τζίρο της επένδυσης  (return on investment – ROI). Έτσι και στην παρούσα περίπτωση πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σαν επένδυση. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να γνωρίζουμε τι τζίρο κάνουμε στο στοίχημα, στο trading και στο πόκερ. Όμως ο τζίρος ορίζεται διαφορετικά στο καθένα από αυτά. Ας τα δούμε λεπτομερώς.

Ξεκινώντας από το πιο εύκολο, το στοίχημα, ο τζίρος είναι φυσικά το σύνολο των στοιχημάτων που τοποθετούμε. Εάν στοιχηματίζετε μέσο όρο κάθε μήνα 300 αγώνες από 10 ευρώ στο κάθε σημείο, τότε ο τζίρος σας είναι 3.000 ευρώ. Εάν τώρα έχετε κερδίσει στο τέλος του μήνα 300 ευρώ, τότε το μηνιαίο κέρδος σας είναι 10% επί του τζίρου. Στο παρακάτω γράφημα, εάν στοιχηματίζατε 100 ευρώ ανά στοίχημα, ο τζίρος σας θα ανερχόταν στα 900,000 ευρώ με περίπου 7% κέρδος.

stoixima-apodosi-systima

Στο trading ο τζίρος είναι πολύ μεγαλύτερος αφού παίζετε κατά και υπέρ (αγοράζετε, πουλάτε) πολλές φορές στον ίδιο αγώνα, με αποτέλεσμα ο τελικός τζίρος να είναι πολλές χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο τα κέρδη είναι της τάξης των 0.3% ή και λιγότερο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ασχολιόμουν καθημερινά με το trading των αγγλικών ιπποδρομιών ότι ο μηνιαίος μου τζίρος υπερέβαινε τα 5 εκατομμύρια ευρώ κάποιους μήνες. Ήταν ένα ασύλληπτο νούμερο που ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να «τζιράρω» ποτέ τόσα χρήματα.

trading-betfair-ippodromies-apodosi

Τέλος στο πόκερ, το κέρδος υπολογίζεται με βάση τα BB/100, δηλαδή τα Big Bets ανά 100 χέρια. Το Big bet είναι ίσο με το διπλάσιο του big blind. Όμως κι εδώ προκύπτει ότι όσο μεγαλύτερο τζίρο κάνουμε, όσα περισσότερα χέρια παίξουμε δηλαδή, τόσα περισσότερα θα είναι τα κέρδη μας, εφόσον ακολουθούμε την ίδια μέθοδο πάντα. Έτσι δηλαδή εάν παίξουμε 20.000 χέρια σε ένα μήνα με ρυθμό κέρδους 5ΒΒ/100, θα κερδίσουμε τα διπλάσια από ό,τι αν παίζαμε 10.000 χέρια με τον ίδιο ρυθμό κέρδους.

kerdos-big-blinds

Η σύγκριση τώρα της απόδοσής μας καταλήγει πλέον στο χρόνο που αφιερώνουμε στο στοίχημα, στο trading, ή στο πόκερ. Εάν για να παίξουμε 300 αγώνες στο στοίχημα, χρειαζόμαστε συνολικά 100 ώρες κάθε μήνα κι εφόσον κάνουμε trading 100 ώρες το μήνα και παίζουμε 100 ώρες πόκερ το μήνα, τότε μπορούμε να συγκρίνουμε την απόδοσή μας με βάση το καθαρό κέρδος του καθενός. Στο τέλος δηλαδή μετράει ο χρόνος που αφιερώσαμε στο καθένα, αφού ο τζίρος που κάνουμε εξαρτάται κι αυτός από το χρόνο που αφιερώνουμε.

Εάν τώρα στο στοίχημα χρειαζόμασταν 50 αντί για 100 ώρες για να μελετήσουμε και να τοποθετήσουμε τα στοιχήματά μας, τότε αρκεί να διπλασιάσουμε τις ώρες, κατ’επέκταση τον τζίρο και τέλος το κέρδος μας από το στοίχημα, δεδομένου ότι υπάρχουν αγώνες. Σε εκείνη την περίπτωση θα έπρεπε να προτιμήσουμε το στοίχημα, αφού στον ίδιο χρόνο έχουμε μεγαλύτερο κέρδος από τα υπόλοιπα. Από την άλλη στο πόκερ, εάν είμαστε καλοί, αρκεί να ανεβούμε ένα και μόνο επίπεδο για να διπλασιάσουμε το τζίρο μας! Εάν δηλαδή κερδίζουμε 5ΒΒ/100 στα $50NL, τότε στα $100NL θα έχουμε διπλάσιο κέρδος στον ίδιο χρόνο, δεδομένου βέβαια ότι συνεχίζουμε να παίζουμε το ίδιο καλά! Και φυσικά κάτι αντίστοιχο μπορούμε να κάνουμε στο trading, όπου με διπλασιασμό των ποσών που κάνουμε trading, θα έχουμε το διπλάσιο κέρδος. Αρκεί βεβαίως να μπορεί να απορροφήσει η αγορά μεγαλύτερα ποσά χωρίς τον κίνδυνο του slippage.

Μελετήστε τα δεδομένα που έχετε και μη φοβηθείτε να συγκρίνετε την απόδοσή σας.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.