Έκδηλη είναι η ανησυχία των παικτών που ασχολούνται με το διαδικτυακό στοίχημα σχετικά με την ασφάλεια των χρημάτων τους και την πρόσβαση στους online λογαριασμούς τους από την 5η Δεκεμβρίου κι έπειτα, λόγω των επικείμενων κυρώσεων και προστίμων που προβλέπει η νομοθεσία του διαδικτυακού τζόγου στην Ελλάδα. Πόσο πιθανό είναι το κλείσιμο των λογαριασμών, η δέσμευση των χρηματικών ποσών και η αδυναμία αναλήψεων; Προς το παρόν δύο είναι οι συμβουλές των ειδικών: αποφύγετε τον πανικό καθώς δεν είναι καλός σύμμαχος πρώτον και δεύτερον εφόσον δεν είστε κάτοικος Ελλάδας, διατηρήστε στους online λογαριασμούς σας το ελάχιστο απαραίτητο κεφάλαιο που χρειάζεστε για να στοιχηματίζετε μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

asfaleia-xrimata

Θα περίμενε κανείς ότι από τη στιγμή που τροπολογίες, αποφάσεις και νόμοι δημοσιεύθηκαν στο Φύλλο της Κυβέρνησης, ότι δε θα υπήρχε καν θέμα για συζήτηση. Εφόσον μιλάμε για νόμους του κράτους, η λογική λέει πως οι εταιρίες που δεν παίρνουν άδεια για διαδικτυακό τζόγο στην Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να αποχωρούν, οι πελάτες τους να πάρουν τα διαθέσιμα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς και από το Δεκέμβρη να επιβάλλεται 10% φόρος από το πρώτο ευρώ σε όλα τα στοιχήματα. Όλα αυτά βέβαια σε μια χώρα που δε θα είχε συνηθίσει τους πολίτες της να βλέπουν τροπολογίες και νόμους να αναιρούνται την τελευταία στιγμή και παρασκηνιακές κινήσεις να αλλάζουν το σκηνικό στο… παρά πέντε. Έτσι αντί να διαβάζουμε ποιος θα είναι ο καλύτερος bookmaker να στοιχηματίζουμε από τις 5 Δεκεμβρίου, βουνό είναι τα μηνύματα και τα άρθρα που γράφονται περί στάσης αναμονής και «διευθέτησης του ζητήματος» στην Ελλάδα. «Κάντε λίγο υπομονή, να δούμε τι θα ισχύσει τελικά» αναφέρει ο ένας, «τις επόμενες μέρες θα έχουμε μια πρώτη εικόνα των προθέσεων της Κυβέρνησης» σχολιάζει ο άλλος. Επαναλαμβάνω, μιλάμε για αποφάσεις και νόμους δημοσιευμένους σε ΦΕΚ! Αλλά, στην Ελλάδα είστε και δε μου κάνει πια τόσο εντύπωση!

Θα πάρω τα χρήματά μου εάν αποχωρήσει η εταιρία στοιχημάτων από την Ελλάδα;

Κατά 99%, ναι, θα τα πάρεις. Ή τουλάχιστον αυτό λένε οι εταιρίες. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά 100% πως όλες οι εταιρίες θα εγγυηθούν τα χρήματα των Ελλήνων παικτών. Πάντως μέχρι τώρα όσες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν (αποχώρηση Ladbrokes από Ελλάδα) με τελευταία σημερινή είδηση την αποχώρηση της Sbobet, όλες ενημέρωσαν τους πελάτες τους από Ελλάδα να «τραβήξουν» τα χρήματά τους στο επόμενο χρονικό διάστημα.

sbobet-stoixima-apoxorisi

Από την άλλη δεν είναι και το πλέον σοφότερο για όποιον διαμένει στην Ελλάδα να διατηρεί αυτές τις μέρες όλο το κεφάλαιό του online. Ας μετριάσει την έκθεσή του στον αυξανόμενο κίνδυνο αυτής της περιόδου και αν κατοικεί σε χώρα που επιτρέπεται το διαδικτυακό στοίχημα, ας διατηρήσει το ελάχιστο απαιτούμενο bankroll στο λογαριασμό του, που θα του επιτρέψει να συνεχίσει να στοιχηματίζει όπως έκανε μέχρι τώρα. Εδώ που τα λέμε, κανείς στην Ελλάδα δεν έχει και πολλή όρεξη αυτόν τον καιρό να στοιχηματίζει με την αβεβαιότητα να αιωρείται.

Προβλήματα στις αναλήψεις χρημάτων πέρα από εταιρίες στοιχημάτων

Συχνά ακούμε για προβλήματα που αντιμετώπισαν κυρίως κερδισμένοι παίκτες από εταιρίες στοιχημάτων κατά την ανάληψη χρημάτων. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ανάληψη καθυστέρησε μήνες, ενώ δε σπανίζουν εκείνες που κάνουν λόγο για κλείσιμο του λογαριασμού και δέσμευση των χρημάτων του πελάτη! Ωστόσο τώρα οι κάτοικοι της Ελλάδας ίσως να έχουν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω δυσκολίες στην ανάληψη των χρημάτων μετά την 5η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του διαδικτυακού τζόγου:

  • Δε θα μπορούν καν να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό τους λόγω αποκλεισμού μέσω των Internet Service Providers (ISPs). Οπότε οποιαδήποτε ανάληψη θα πρέπει να γίνει τηλεφωνικά ή… από άλλη χώρα (με διαφορετικό IP).
  • Οι τράπεζες δε θα δέχονται εμβάσματα που προέρχονται από παράνομες εταιρίες στοιχημάτων. Οπότε από 5 Δεκεμβρίου ακόμα κι αν καταφέρουν να ζητήσουν ανάληψη από την εταιρία στοιχημάτων, η τράπεζα θα πρέπει να αρνηθεί το έμβασμα!
  • Ακόμα και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια (Paypal, Moneybookers, κ.ά.) ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ήδη από χθες (19 Νοεμβρίου) η Moneybookers δε δέχεται πλέον αναλήψεις/καταθέσεις από ιστοσελίδες στοιχήματος στο Βέλγιο. Γιατί το αναφέρω; Διότι το νομικό πλαίσιο του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα μοιάζει αρκετά με εκείνο του Βελγίου. Οπότε στο μέλλον δύναται να μην είναι εφικτή η ανάληψη ούτε μέσω ηλεκτρονικών πορτοφολιών εντός Ελλάδας.

Με όλους αυτούς τους κινδύνους να παραμονεύουν, η άποψη των ειδικών είναι να μειωθεί η έκθεση των Ελλήνων παικτών σε όλους αυτούς τους κινδύνους. Το θέμα δεν είναι στο τέλος ποιος θα έχει δίκιο και ποιος θα προβλέψει καλύτερα τις εξελίξεις του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα. Το θέμα είναι να προφυλαχθούν τα χρήματα, χωρίς όμως να υπάρχει πανικός.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.