Στοιχηματίζετε με βάση την απόδοση που σας προσφέρει τα σημεία το Πάμε Στοίχημα; Έχετε παρατηρήσει πως τα στοιχήματα με απόδοση 1.70 επαληθεύονται συχνότερα; Πόσα χρήματα θα χάνατε εάν στοιχηματίζατε σε όλα τα φαβορί κάτω του 2.00; Αυτές κι άλλες ερωτήσεις γύρω από την επαλήθευση των αποδόσεων στο Πάμε Στοίχημα βρίσκουν απαντήσεις παρακάτω.
Περιεχόμενα
Η θεωρία του value bet
Εντάξει, την έχουμε διαβάσει χιλιάδες φορές αλλά για να γίνει πλήρως κατανοητό το κείμενο πρέπει να προχωρήσουμε σε μια γρήγορη αναφορά στο value betting. Κάποιοι άλλωστε τώρα ανακαλύπτουν το στοίχημα, ας ξεκινήσουν κάνοντας σωστά τα πρώτα βήματα.
Έχουμε ένα νόμισμα και στοιχηματίζουμε στο κορώνα-γράμματα με αποδεδειγμένη πιθανότητα 50%-50%. Η απόδοση που μας προσφέρεται το στοίχημά του είναι 2.00. Χωρίς καμία μαθηματική πράξη όλοι αμέσως θα πουν πως δεν πρόκειται να βγουν κερδισμένοι αλλά ούτε και χαμένοι. Τι γίνεται εάν σας έδιναν απόδοση 1.90 ή 2.10; Κανείς δε θα στοιχημάτιζε στην πρώτη περίπτωση ενώ όλοι θα έτρεχαν να παίξουν στη δεύτερη (ή έτσι θα έπρεπε τουλάχιστον). Ο λόγος είναι ότι το γινόμενο της απόδοσης επί την πιθανότητα στην πρώτη επιλογή είναι μικρότερο της μονάδας, τη στιγμή που στη δεύτερη είναι μεγαλύτερο της μονάδας. Ή με άλλα λόγια στην πρώτη περίπτωση το μειονέκτημα είναι 5%, όταν στη δεύτερη έχουμε πλεονέκτημα 5%. Ή ακόμα ευκολότερα για κάθε 10 ευρώ που θα στοιχημάτιζε κανείς στο 1.90 θα έχανε 0.50 ευρώ, όταν θα κέρδιζε 0.50 ευρώ για κάθε 10 ευρώ που θα πόνταρε στο 2.10.
Εν συντομία για να κερδίζει κάποιος πρέπει:
Πιθανότητα (επί) Απόδοση > 1
Οτιδήποτε πάνω ή κάτω από τη μονάδα (διαφορά) είναι το κέρδος ή η ζημία αντίστοιχα (σε %) ανά ποντάρισμα.
Επαλήθευση αποδόσεων (Oxybet.com)
Για τη μελέτη θα στηριχτούμε στις αποδόσεις που εμφανίζει το Oxybet.com, στο οποίο αναφερθήκαμε παλιότερα κατά την παρακολούθηση μεταβολών απόδοσης στα στοιχήματα. Συγκεκριμένα μας ενδιαφέρει η σελίδα που δείχνει την επαλήθευση των αποδόσεων και φυσικά στην εταιρία του Πάμε Στοίχημα (επιλογή: OPAP). Όπως αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα του Oxybet, τα στοιχεία προέρχονται από τις αποδόσεις των τελευταίων 12 μηνών. Ας δούμε την επαλήθευση του άσου όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα.
Μας ενδιαφέρει η επαλήθευση του άσου με κίτρινο χρώμα. Με τη βοήθεια ενός φύλλου του Excel, εισάγω μια επιπλέον στήλη στην οποία υπολογίζω το γινόμενο της απόδοσης (πράσινη στήλη) επί το ποσοστό εμφάνισης του σημείου (μπλε στήλη) ανά περίπτωση. Τη στήλη αυτή την ονομάζω ROI (κόκκινη στήλη), καθώς αποτελεί στην ουσία και το Return-On-Investment του παίκτη που θα στοιχημάτιζε σε όλους τους αγώνες με συγκεκριμένη απόδοση.
Συμπεράσματα επαλήθευσης σημείων με βάση τις αποδόσεις
- Εάν κανείς πόνταρε όλους τους άσους των τελευταίων 12 μηνών με απόδοση 1.20, θα είχε κέρδος 3%.
- Εάν πόνταρε τους 82 άσους με απόδοση 3.10 θα είχε κέρδος 18%.
- Στοιχηματίζοντας τους 40 αγώνες με απόδοση 8.00 στον άσο, θα είχε κέρδη 60%.
- Όσοι στοιχημάτισαν όλους τους άσους με απόδοση από 2.00 και κάτω, έχασαν 8.8%.
Τα παραπάνω είναι επιγραμματικά μερικά από τα συμπεράσματα που μπορεί κανείς να βγάλει από μια πρώτη γρήγορη ματιά. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως και στο μέλλον θα ισχύουν τα ίδια στοιχεία. Είναι όπως γράφουν οι όροι των αμοιβαίων κεφαλαίων:
«Τα αμοιβαία κεφάλαια δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δε διασφαλίζουν τις μελλοντικές»
Ιδιαίτερα μάλιστα στο θέμα του στοιχήματος κι εξαιτίας του μικρού δείγματος – ειδικά σε αποδόσεις άνω του 2.50 – θα λέγαμε πως η κατανομή εντός 12 μηνών είναι μάλλον τυχαία. Για παράδειγμα θα μου έκανε εντύπωση εάν σε βάθος 10 ετών κάποιος που πόνταρε όλους τους άσους του 1.20 έβγαζε 3% κέρδος. Δεν είναι όμως τυχαίο πως στις αποδόσεις με το ικανοποιητικό δείγμα άνω των 300 αγώνων (2.60 – 1.30) η μέση ζημία του παίκτη κυμαίνεται στο 12%. Όσο περίπου είναι και ο μέσος όρος του μειονεκτήματος που εμφανίζεται στο τέλος της κόκκινης στήλης (87%), που προκύπτει ως ο μέσος όρος των ανωτέρω γινομένων.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν μιλώντας για σταθερό ποντάρισμα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν φόροι στα κέρδη των παικτών. Επίσης συζητάμε για στοίχημα ΟΛΩΝ των σημείων, χωρίς καμία διάκριση ή επιλογή.
Παρόμοια ανάλυση στα άλλα δύο σημεία, ισοπαλία και διπλό, αποδεικνύουν το ίδιο περίπου μειονέκτημα. Στην περίπτωση του Χ, το συνολικό ROI υπολογίζεται στο 90% (άρα 10% μειονέκτημα), ενώ στο 2άρι το ROI πέφτει στο 86%.
Απαντώντας στις αρχικές ερωτήσεις:
- Όχι, δε στοιχηματίζω με βάση τις αποδόσεις άκριτα και θα πρότεινα να μην το κάνετε ούτε εσείς. Αναζητήστε τα σημεία που έχουν αξία, εκείνα που η απόδοση του στοιχήματός τους είναι μεγαλύτερη από την πιθανότητα που θεωρείτε εσείς ότι έχει το σημείο.
- Το 1.70 δεν επαληθεύεται πιο συχνά από τις υπόλοιπες αποδόσεις. Ακόμα όμως και οι αποδόσεις που επαληθεύονται συχνότερα όπως ήταν αναμενόμενο (1.1, 1.2), δεν οδηγούν σε κέρδος μακροχρόνια.
- Εάν στοιχηματίζαμε σε όλα τα φαβορί αδιακρίτως σε απόδοση από 2.00 και κάτω (είτε άσος είτε διπλό), θα χάναμε 8% επί του τζίρου (συνολικά πονταρίσματα).
Μπορείτε να κατεβάστε το αρχείο Excel όπου έγιναν οι υπολογισμοί.