Πόσο τοις εκατό είναι καλύτερη μια απόδοση ενός στοιχήματος από μια άλλη απόδοση; Πόση διαφορά υπάρχει ανάμεσα στις αποδόσεις του ίδιου στοιχήματος που προσφέρονται από διαφορετικές εταιρίες στοιχημάτων; Πόσο καλύτερη είναι μια Χ απόδοση σε σχέση με μια Ψ απόδοση σε % τάξη μεγέθους; Τελικά αυτή η διαφορά στις αποδόσεις είναι ίση με τη διαφορά % των κερδών ενός συστήματος, αν επιλεχθεί η μεγαλύτερη απόδοση;

Συχνά απλά και συνήθη ερωτήματα είναι αυτά που προκαλούν αρκετές συζητήσεις μεταξύ των παικτών του στοιχήματος. Ένα από αυτά με αρκετές προεκτάσεις όπως είδαμε παραπάνω έχει να κάνει με τη ποσοστιαία σύγκριση των αποδόσεων στο στοίχημα. Αν και όπως θα δούμε η πλήρης κατανόηση των μαθηματικών δεν είναι μείζονος σημασίας για την κερδοφορία ενός παίκτη (τι αν κάποιος λέει ότι στοιχημάτισε σε 10% καλύτερες αποδόσεις ενώ στην πραγματικότητα είναι 5%, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο), καλό θα είναι να υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέτρο αναφοράς. Γιατί όχι, το σωστό!

sygkrisi-apodoseon-stoixima

Πόσο % καλύτερη είναι μια απόδοση

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Συγκρίνουμε την αρχική απόδοση 2.00 με το 2.10. Εκ πρώτης όψεως η πλειοψηφία νομίζω θα πει πως το 2.10 προσφέρει κατά 5% καλύτερη απόδοση από την αρχική. Και θα είναι λάθος. Όταν λέμε απόδοση – σκεφτείτε το – εννοούμε… την απόδοση του στοιχήματος! Δηλαδή τι θα μας αποδώσει το στοίχημα. Εάν ένα στοίχημα προσφέρεται με απόδοση ίση με τη μονάδα, δεν νομίζω να αποδώσει ποτέ το στοίχημα έστω κι ένα λεπτό του ευρώ! Η καθαρή απόδοση λοιπόν στις δύο αυτές αποδόσεις είναι 1.00 και 1.10 αντίστοιχα. Αυτό είναι το καθαρό κέρδος του παίκτη, η πραγματική απόδοση. Ίσως αν αναφερόμασταν σε Αγγλικές αποδόσεις όπου το 2.00 είναι ίδιο με το 1/1 να γινόταν πιο εύκολα κατανοητό.

Εύκολα τώρα συμπεραίνει κανείς πως η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των δύο αυτών αποδόσεων είναι 10%. Άρα το 2.10 είναι κατά 10% καλύτερη απόδοση στοιχήματος από το 2.00. Προσέξτε ότι το 2.10 δεν είναι κατά 10% μεγαλύτερο του 2.00 εάν μιλάμε για αριθμούς έτσι αόριστα. Μιλάμε για αποδόσεις στοιχήματος. Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να γίνει και η σύγκριση.

Άλλα παραδείγματα επιγραμματικά:

  • Το 3.20 είναι κατά 10% καλύτερη απόδοση του 3.00.
  • Το 5.00 είναι κατά 33% καλύτερη απόδοση του 4.00.
  • Το 1.50 είναι κατά 25% καλύτερη απόδοση του 1.40.

Πόσο % χειρότερη είναι μια απόδοση στοιχήματος;

Μια ερώτηση που δε συναντάται συχνά, αφού οι παίκτες αναζητούν καλύτερες αποδόσεις παρά χειρότερες. Εντούτοις είναι δυνατόν να εμπλακείτε σε συζήτηση που αναφέρεται σε χαμηλότερες αποδόσεις. Ας δούμε μια τέτοια:

«Τελικά έπαιξα το στοίχημα που μου πρότεινες σε λίγο χειρότερη απόδοση. Δεν έγινε και τίποτα, αφού βγήκε!»

Πόσο χειρότερη είναι η απόδοση που παίχτηκε το στοίχημα αυτό; Ας πούμε πως αρχικά το στοίχημα προσφερόταν με απόδοση 2.10 και τελικά ο παραπάνω παίκτης στοιχημάτισε στο 2.00, ακριβώς δηλαδή το αντίστροφο του πρώτου παραδείγματος. Έπαιξε σε απόδοση κατά 10% χαμηλότερη; Περίπου, αφού η διαφορά μεταξύ των δύο αποδόσεων είναι τώρα 9.09% (0.10 διά 1.10). Ελπίζω να μη βιαστήκατε να πείτε πως η απόδοση είναι κατά 5% περίπου χειρότερη!

Ας δούμε ένα ακραίο παράδειγμα. Βρίσκετε ένα στοίχημα με απόδοση στο 1.20. Εάν η απόδοση χειροτερέψει κατά 20%, θα πούμε πως η νέα απόδοση είναι 0.96;;! Ή τελικά το 1.16 ως 20% χαμηλότερη απόδοση του 1.20 ακούγεται πιο σωστό;

10% Καλύτερες αποδόσεις σημαίνει και 10% αύξηση κερδών στο στοίχημα;

Φυσικά και όχι!

Επιστρέφοντας στο αρχικό παράδειγμα, υποθέτουμε πως έχουμε 2 παίκτες που εφαρμόζουν το ίδιο ακριβώς σύστημα με τον πρώτο να ποντάρει συνεχώς σε αποδόσεις του 2.00 και το δεύτερο σε αποδόσεις του 2.10, δηλαδή κατά 10% καλύτερες αποδόσεις. Υποθέτουμε πως το σύστημά τους είναι κερδοφόρο και κάνει σωστές προβλέψεις κατά 53%. Για κάθε 100 αγώνες δηλαδή κερδίζουν τους 53 και χάνουν τους 47. Το κέρδος του πρώτου λοιπόν είναι 6 μονάδες ενώ του δευτέρου 11.3! Η αύξηση είναι της τάξης του 88%!

Στην ουσία το κέρδος των δύο παικτών όπως έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη στο Online Στοίχημα υπολογίζεται ως το γινόμενο του ποσοστού επιτυχιών επί τη μέση απόδοση μείον τη μονάδα. Έτσι για τον πρώτο παίκτη έχουμε (0.53*2.00)-1=0.06 και για το δεύτερο (0.53*2.10)-1=0.113. Αξίζει νομίζω να διαβάσετε πώς αυτοί οι υπολογισμοί βοηθούν στην εξομοίωση ενός συστήματος στο στοίχημα.

Και πάλι ας δούμε επιγραμματικά παραδείγματα:

  • 5% καλύτερη απόδοση (2.00 – 2.05): 44.2% μεγαλύτερο κέρδος
  • 1% καλύτερη απόδοση (2.00 – 2.01): 8.8% μεγαλύτερο κέρδος
  •  5% καλύτερη απόδοση (1.90 – 1.945): 341% μεγαλύτερο κέρδος
  • 1% καλύτερη απόδοση (2.10 – 2.11): 4.6% μεγαλύτερο κέρδος

Τι παρατηρούμε σύμφωνα με τα παραπάνω; Όσο πλησιέστερα είναι η απόδοση του στοιχήματος στο ποσοστό επιτυχίας (53% = 1.88 απόδοση), τόσο μεγαλύτερη σημασία αποκτά η διαφορά των αποδόσεων στην κερδοφορία του συστήματος. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε ποτέ να πούμε με σιγουριά πως στοιχηματίζοντας σε κατά 10% καλύτερες αποδόσεις θα έχουμε 10% αύξηση του κέρδους. Το σενάριο αυτό θα αποτελεί μία μόνο περίπτωση ανάμεσα σε χιλιάδες, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από το ποσοστό επιτυχίας του συστήματος.

Πριν λίγα χρόνια εξηγήσαμε πως η σύγκριση των αποδόσεων κάνει τη διαφορά στο στοίχημα. Ένα χρόνο αργότερα αναφερθήκαμε στη διαφήμιση της Betfair που σύγκρινε τις αποδόσεις των ανταγωνιστών της, ενώ το πιο πρόσφατο παράδειγμα σύγκρισης αποδόσεων έγινε με αφορμή το Πάμε Στοίχημα Bonus, όπου όντως αποδείξαμε πως η προωθητική ενέργεια του ΟΠΑΠ προσέφερε καλύτερες αποδόσεις. Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στη σύγκριση των αποδόσεων. Ωστόσο θεωρείται αναγκαίο να αποσαφηνιστεί η έννοια της ποσοστιαίας σύγκρισης των αποδόσεων, προκειμένου να συζητάμε στην ίδια βάση. Έτσι κι αλλιώς λίγη σημασία έχει αν πιστεύει κάποιος πως ποντάρει σε 5% καλύτερες αποδόσεις όταν στην πραγματικότητα είναι 10%. Το ζήτημα είναι αν η απόδοση αυτή του στοιχήματος περιέχει value, ή με απλά λόγια είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό επιτυχίας. Διαφορετικά είτε κανείς στοιχηματίζει σε απόδοση 1.80, είτε σε 1.95 όταν η πιθανότητα να επαληθευτεί το σημείο είναι 50%, η καλύτερη απόδοση δεν θα τον μετατρέψει σε κερδισμένο παίκτη. Για αυτό άλλωστε νωρίτερα τόνισα το: «Δεν έγινε τίποτα, αφού βγήκε».

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.