Υπάρχουν τρεις κατηγορίες σύστασης μιας μετοχής από τους οίκους: buy, hold και sell, αναλόγως τι προβλέπουν οι αναλυτές τους. Στην περίπτωση του Facebook η S&P αναβάθμισε τη μετοχή του Facebook σε «buy» από «hold», δίνοντας τιμή στόχο τα 33 δολάρια. Δηλαδή από εκεί που προέτρεπε τους επενδυτές να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο Facebook (NASDAQ: FB), τώρα λέει «αγοράστε». Μήπως γιατί θέλουν να πουλήσουν οι ίδιοι ή «άλλοι»;
Το χρηματιστήριο είναι ένα πεδίο μάχης μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Για να αγοράσει κάποιος, πρέπει να πουλήσει ένας άλλος. Επίσης για να κερδίσει ένας από αυτούς, ο δεύτερος πρέπει αναγκαστικά να χάσει. Σε αυτή τη μάχη τεράστιο ρόλο παίζει η ψυχολογία και η ενημέρωση.
Έχοντας τα παραπάνω στοιχεία, ας δούμε το γράφημα της μετοχής του Facebook των τελευταίων 12 μηνών – έτσι κι αλλιώς η δημόσια εγγραφή του έγινε στις αρχές Μαΐου του περασμένου έτους, οπότε είναι σχετικά… φρέσκια η μετοχή.
Δυο πράγματα θέλω να κρατήσουμε από το γράφημα, τα οποία είναι εντελώς βασικά στοιχεία της τεχνικής ανάλυσης (ξέρω, πρέπει κάποτε να ξεκινήσω να γράφω και για αυτήν). Το ένα λέγεται κινητός μέσος όρος 200 ημερών (200 day moving average ή MA(200) – με κόκκινο χρώμα) και το δεύτερο είναι τα γνωστά επίπεδα στήριξης κι αντίστασης.
Στο γράφημα λοιπόν βλέπουμε όσον αφορά τον MA(200), πως πριν 3 μέρες η τιμή της μετοχής του Facebook έσπασε τον κινητό μέσο όρο. Ίσως μάλιστα είναι πιο αντιπροσωπευτικό το γράφημα που δημοσίευσα στο Trading Graphs, αναμένοντας τότε μια αναπήδηση πάνω στη γραμμή του MA(200). Τελικά διαψεύστηκα (κι όλοι όσοι πόνταραν στο long της μετοχής) και η μετοχή έπεσε στα $23 περίπου από τα $25 που ήταν ο MA(200). Αυτός ο κινητός μέσος όρος δείχνει τη γενική τάση μιας μετοχής σε μεγάλο βάθος χρόνου και συνήθως τον συμβουλεύονται οι επενδυτές πρώτο από όλους.
Προσέξτε όμως τη σημασία της περιοχής $24-25. Σύμφωνα με όσα έχουμε πει για τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης στις μετοχές, εμένα μου φαίνεται σαν ένα ισχυρό επίπεδο στήριξης που διασπάστηκε. Έτσι τώρα θα περίμενα να μετατραπεί σε αντίσταση και με δεδομένη τη διάσπαση και του MA(200), δε θα μου έκανε εντύπωση εάν μετά από μήνες μιλάμε για μια μετοχή που αξίζει ακόμα και 19 δολάρια.
Αυτά από τεχνική σκοπιά. Επιστρέφοντας στην είδηση του άρθρου που είναι φυσικά η αναβάθμιση σε «buy», ας δούμε το εξής σενάριο. Έχετε αγοράσει στα 25 δολάρια μετοχές Facebook εμπιστευόμενοι τον ΜΑ(200), ή είχατε αγοράσει στα 26 δολάρια τον Απρίλιο όταν επιβεβαίωσε τον ΜΑ(200) τελευταία φορά. Αναμένοντας μια άνοδο της μετοχής στα $32, ξαφνιαστήκατε από την αποτυχία του ΜΑ(200) και του επιπέδου στήριξης να συγκρατήσουν την τιμή του Facebook πάνω από τα 25 δολάρια και τώρα θα πρέπει να πουλήσετε με ζημία. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που διαχειρίζεστε ένα μεγάλο fund κι έχετε τοποθετήσει αρκετά εκατομμύρια στη μετοχή του Facebook;
Οπωσδήποτε η αύξηση του όγκου (οι μικρές μπάρες στο κάτω μέρος του γραφήματος) όχι μόνο σας προβληματίζει, αφού προσδίδει αξιοπιστία στην πτώση της μετοχής, αλλά με 64εκ. κομμάτια να σπρώχνουν τη μετοχή του Facebook 3.24% κάτω μόνο χθες, πού ακριβώς θα πουλήσετε τα δικά σας εκατομμύρια; Θυμηθείτε, κάποιος πρέπει να σας τα αγοράσει για να κλείσετε τη θέση. Άρα χρειάζεστε επενδυτές να αγοράσουν μετοχές του Facebook.
Πάντως με τιμή στόχο τα 33 δολάρια, εάν επαληθευτεί η πρόβλεψη των αναλυτών της S&P τότε μιλάμε για κέρδη της τάξης του 43%. Άραγε πόσο σύντομα μπορεί να δούμε μια τέτοια άνοδο στη μετοχή του Facebook; Ακόμα πιο σημαντικό είναι το εξής ερώτημα: εάν εξακολουθήσει η πτώση του Facebook, πότε θα βγείτε από την αγορά με ζημία; Όταν οι αναλυτές θα υποβαθμίσουν τη μετοχή σε «sell»;