Αυτή τη βδομάδα παρακολούθησα την ταινία της HBO, «Too big to fail». Πρόκειται για ένα φιλμ που αναφέρεται στην οικονομική κρίση της Αμερικής και συγκεκριμένα στην πτώχευση της Lehman Brothers το 2008.

too-big-to-fail

Είναι η δεύτερη φορά που παρακολουθώ μια ταινία γύρω από το θέμα αυτό, αφού πριν πολλούς μήνες το «Inside Job» φρόντισε να εξηγήσει αρκετά καλά τα αίτια της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο το «Too big to fail» είναι θα έλεγα πιο… «ταινία» ταινία, ενώ το «Inside Job» θα το τοποθετούσα καλύτερα στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ, έχοντας ως αφηγητή τον Matt Damon. Το «Too big to fail» από την άλλη έχει ως πρωταγωνιστές πολλά ηχηρά ονόματα του κινηματογράφου, που παίζουν τους ρόλους πολύ σημαντικών ανθρώπων (υπουργό Οικονομικών, τραπεζίτες, επενδυτές και διευθυντές κεντρικών τραπεζών). Ίσως αυτή η περισσότερο… δραματοποιημένη εκδοχή να προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων τηλεθεατών, προκειμένου να βρουν απάντηση στο…

Τι συνέβη στην οικονομική κρίση της Αμερικής

Η ερώτηση αυτή συχνά ακούγεται σε συζητήσεις εδώ κι εκεί, ακόμα και στην Ελλάδα (που το 2008 οι κάτοικοί της απολάμβαναν το θέμα της Αμερικάνικης κρίσης από τον καναπέ τους με μια μεγάλη σιγουριά για την Ελληνική οικονομία, η οποία «αντέχει»), αλλά αμφιβάλλω πόσες φορές δίνεται κάποια απάντηση, πόσο μάλλον μια απάντηση με μια δόση αλήθειας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι περιμένουμε από μια ταινία να μας εξηγήσει τι συνέβη πραγματικά. Κατά τη γνώμη μου, οι αναφορές στο διαδίκτυο, τα διάφορα αφιερώματα και άρθρα στις εφημερίδες ή ακόμα και βιβλία προσφέρουν πολύ καλύτερη πληροφόρηση, που όμως ακόμα κι εκείνα δε θα αποκαλύψουν αντικειμενικά την αλήθεια στο 100 τοις εκατό.

Παρόλα αυτά για όσους επιθυμούν να μάθουν και πέντε πράγματα κατά τη διάρκεια 2 ψυχαγωγικών ωρών μιας κινηματογραφικής ταινίας, το «Too big to fail» αποτελεί νομίζω μια καλή αφορμή για να αποκτήσουν μια πρώτη (και τρομακτική) ιδέα για την οικονομική κρίση της Αμερικής.

Αφού πραγματοποιηθεί η πρώτη επαφή με τα γεγονότα της κρίσης του 2008, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα την παρακολούθηση του «Inside Job» στη συνέχεια για μια πιο λεπτομερή περιγραφή κι επεξήγηση (και με ήρωες… τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας!).

inside-job

Οι οικονομικοί όροι που περιλαμβάνονται στις δύο ταινίες πιθανόν να προκαλέσουν μια σύγχυση, ειδικά μάλιστα εάν ο υποτιτλισμός των ταινιών (Ελληνικά) είναι παρόμοιος με αυτόν που παρακολούθησα. Τρανταχτά παραδείγματα της αδιάφορης μετάφρασης αποτελεί το «Short sellers» που μεταφράστηκε ως «μικροπωλητές» (πρόκειται για τους επενδυτές/traders που πουλάνε πρώτα με σκοπό να αγοράσουν σε μικρότερη τιμή) και το «μπι οφ έι» (BofA) που έγινε «B & A»! Φυσικά πρόκειται για την Bank of America. Ουδέν σχόλιο. Έτσι άλλη μια συμβουλή που απευθύνεται στους Αγγλομαθείς είναι να δουν τις ταινίες με Αγγλικούς υπότιτλους και να κάνουν παύση, όποτε συναντούν άγνωστες λέξεις εφόσον σκοπός είναι να κατανοήσουμε πλήρως τις ταινίες. Μη φοβηθείτε να τις δείτε και δεύτερη φορά, αφού οι πληροφορίες και τα ονόματα πέφτουν… βροχή!

Όταν παρακολουθήσετε τις δύο αυτές ταινίες για την οικονομική κρίση της Αμερικής, θα αξίζει να δείτε την πτώση που κατέγραψε το Αμερικάνικο χρηματιστήριο το 2008

χρηματιστηριο-Αμερικής

…την πτώση του δείκτη οικοδομικής δραστηριότητας

united-states-housing-index

…την πτώση των τιμών των σπιτιών στην Αμερική

τιμές-σπιτιών-Αμερική

…και την άνοδο της ανεργίας την περίοδο της οικονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

ανεργία-Αμερική

Σε περίπτωση που οι παραπάνω ταινίες για την οικονομική κρίση της Αμερικής σας κουράσουν, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα με μία από τις 4 ταινίες για στοίχημα που έχουμε προτείνει, ή και με την ταινία του BBC για τα στημένα παιχνίδια!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.