5 αγώνες ξεχώρισα χθες το απόγευμα που όχι μόνο συγκέντρωναν το ενδιαφέρον του κόσμου με βάση τον τζίρο των στοιχημάτων, αλλά σημείωναν αξιοσημείωτες αλλαγές οι αποδόσεις τους. Μεταξύ αυτών ο αγώνας κυπέλλου της Carlisle με την Blackburn και ο επαναληπτικός για την πρόκριση στο Champions League των Zulte-Waregem και PSV. Επαληθεύτηκε η ψυχολογία των παικτών, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις μεταβολές των αποδόσεων μέχρι τις 19:00 ώρα Ελλάδας;

[box type=”info”]Συμβουλή: Στοιχηματίζετε λίγα λεπτά πριν την έναρξη των αγώνων, όταν όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες.[/box]

Carlisle – Blackburn

Η πτώση της απόδοσης της Blackburn ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που προσφέρθηκε το συγκεκριμένο στοίχημα. Τα πρώτα στοιχήματα στο δημοφιλές ανταλλακτήριο στοιχημάτων της Betfair (μία από τις ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφορίες για μεταβολές αποδόσεων στο στοίχημα) πραγματοποιήθηκαν στο 2.16 περίπου, όμως σύντομα η απόδοση της Blackburn έπεσε στο 2.00. Τρεις ώρες πριν την έναρξη του αγώνα οι παίκτες στοιχημάτιζαν στο 1.90! Άραγε γιατί έπεφτε η απόδοση; Τελικά ο αγώνας έληξε ισόπαλος στην κανονική του διάρκεια, έχοντας νωρίτερα προηγηθεί η Blackburn με 1-2.

Carlisle – Blackburn

Zulte-Waregem – PSV

Από τους 8 χθεσινούς αγώνες που καθόρισαν τις ομάδες που πέρασαν στην επόμενη φάση του Champions League, ξεχώρισε οπωσδήποτε η πτώση της απόδοσης της PSV. Από το 1.85 βρέθηκε στο 1.70 λίγα λεπτά πριν το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή, μαρτυρώντας την άποψη του κόσμου πως το 1.85 ήταν… value. Μήπως όμως εξακολουθούσε να υπήρχε value μετά από την πτώση; Πάντως η πτώση αυτή επιβεβαιώθηκε, αφού η PSV κέρδισε με 0-3 την Zulte-Waregem.

Zulte-Waregem – PSV

Hafnarfjordur – Austria Vienna

Μεγάλη άνοδος παρατηρήθηκε την ίδια στιγμή στην απόδοση του στοιχήματος υπέρ της Austria Vienna. Ο κόσμος έκρινε πως το αρχικό 1.80 ήταν πολύ χαμηλό, που σημαίνει με άλλα λόγια πως ενδεχομένως η πραγματική πιθανότητα να είναι μικρότερη από 55%. Αφού ανέβηκε μέχρι το 2.0, κάποιοι πίστεψαν ότι πλέον υπήρχε value κι έσπευσαν να στοιχηματίσουν, ρίχνοντας την απόδοση στο 1.90. Στη συνέχεια όμως η απόδοση της Austria ξεπέρασε το 2.00 για να αποτυπώσει μια τελευταία πτώση μέχρι το 1.95 λίγα λεπτά πριν την έναρξη του παιχνιδιού.

Hafnarfjordur – Austria Vienna

Πράγματι η Austria δεν κατάφερε να επικρατήσει της αντιπάλου της κι ο αγώνας έληξε χωρίς τέρματα. Από την άλλη δεν επαληθεύτηκε και η πτώση της Hafnarfjordur από το 5.0 το 4.50, αλλά είναι προτιμότερο να στοιχηματίσει κανείς σε μια τέτοια απόδοση, σε σχέση με το να πάει κόντρα στο 2.00 της Austria. Το μεγαλύτερο πιθανό κέρδος δικαιολογεί την κίνηση αυτή.

Metalist – ΠΑΟΚ

Αν και δεν έχουν ενδιαφέρον οι μεταβολές των αποδόσεων στο χθεσινό αγώνα του ΠΑΟΚ, εντούτοις περιλαμβάνω τα γραφήματα κι αυτού του αγώνα, αφού αναγνωρίζω τη δημοτικότητα που είχε η αναμέτρηση αυτή για τους Έλληνες παίκτες του στοιχήματος. Η θεωρία εδώ λέει, πως αφού δεν υπήρξε κάποια αξιόλογη μεταβολή, οι αποδόσεις φανερώνουν την πραγματική πιθανότητα (κάνοντας την υπόθεση πως εκείνη τη στιγμή η αγορά ήταν πάρα πολύ κοντά στο 100% του book). Έτσι η Metalist είχε περίπου 64% κι όποιος στοιχημάτισε σε χαμηλότερη απόδοση, μακροχρόνια θα βγει χαμένος. Ασχέτως αποτελέσματος του χθεσινού αγώνα.

Metalist – ΠΑΟΚ

Οι μεταβολές των αποδόσεων ως ένα ακόμα κριτήριο επιλογής στο στοίχημα

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο, αν και φυσικά η Betfair έχει φύγει από Ελλάδα, οπότε δεν μπορείτε να στοιχηματίσετε εκεί. Οι μεταβολές των αποδόσεων φανερώνουν την τάση των παικτών, την ψυχολογία αν θέλετε και την κρίση του κόσμου για την ύπαρξη ή όχι value στις τρέχουσες αποδόσεις. Όπως πολλοί ενσωματώνουν τους μέσους όρους τερμάτων, την προϊστορία και τη φόρμα των ομάδων στα συστήματα στοιχήματος που δοκιμάζουν, έτσι και οι μεταβολές των αποδόσεων μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμα κριτήριο ή φίλτρο. Η αξιοποίηση της κάθε πληροφορίας είναι δυνατόν να βελτιώσει το σύστημά σας, από την άλλη βεβαίως δεν αποκλείεται να μην επηρεάζει καθόλου την κερδοφορία του συστήματος. Απομένει στον ίδιο τον παίκτη να δοκιμάσει και να αποφασίσει τι επηρεάζει την έκβαση κάθε αγώνα και πώς θα αξιοποιήσει όλες τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του.

Από εκεί κι έπειτα, το πού θα στοιχηματίσει ο καθένας είναι προσωπική επιλογή. Εάν βρίσκεστε στην Ελλάδα, καλά θα κάνετε να συμβουλευτείτε πρώτα την black list πριν ρισκάρετε τα χρήματά σας, εφόσον επιλέξτε το διαδικτυακό στοίχημα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.