Μετά την ανακοίνωση της black lisτ του online τζόγου μερικοί παίκτες ανησυχούν για τα χρήματά τους στις εταιρίες αυτές. Αν και η ανακοίνωση της λίστας δεν πρέπει να φοβίζει, εντούτοις πράγματι ανακύπτει το εύλογο ερώτημα:
[quote type=”center”]Τι θα γίνουν τα χρήματα που διατηρούν οι παίκτες σε λογαριασμούς αυτών των εταιριών;[/quote]
Καλώς ή κακώς (το δεύτερο κατά τη γνώμη μου) υπάρχουν αναφορές που μαρτυρούν το φαινόμενο αυτό, οπότε και θα πρέπει να δοθεί απάντηση. Όχι από εμάς φυσικά, που απλά θα δούμε τι έγινε στο εξωτερικό σε ανάλογη περίπτωση.
Περνάμε τα σύνορα της Ελλάδας και βρισκόμαστε στη Βουλγαρία. Για να πω την αλήθεια, δεν έχω παρακολουθήσει τις εκεί εξελίξεις γύρω από το θέμα του διαδικτυακού τζόγου κι έτσι μπορεί να πιαστώ αδιάβαστος. Με βάση όμως διάφορες πηγές του διαδικτύου, είμαστε σε θέση να αντλήσουμε ορισμένες πληροφορίες.
Καταρχήν το Pokerland δημοσίευσε πρόσφατα κάποια στοιχεία για την κατάσταση στη Βουλγαρία με αφορμή τη διεξαγωγή τουρνουά πόκερ στη γειτονική χώρα. Η πρόσβαση σε πολύ δημοφιλείς αίθουσες online πόκερ ήταν πράγματι αδύνατη, με αποτέλεσμα οι παίκτες να μην μπορούν να συνδεθούν καν στις πλατφόρμες των εταιριών και κατ’ επέκταση να κάνουν χρήση των χρημάτων τους. Έτσι ο Άγγλος που διατηρούσε νόμιμα λογαριασμό σε κάποια από τις εταιρίες που περιλαμβάνονται στη Βουλγάρικη black list, να μην μπορεί να εισέλθει στο λογαριασμό του.
Παραμένουμε στη Βουλγαρία και διαβάζουμε σε ξενόγλωσση ιστοσελίδα πως η Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων της Βουλγαρίας συνέταξε και δημοσίευσε black list, η οποία ήταν (μόνο) 22 σελίδες! Μέσω του δικαστηρίου της Σόφιας το αίτημά της να απαγορευτεί η πρόσβαση στις εταιρίες αυτές εγκρίθηκε με άμεση εφαρμογή. Ωστόσο η Επιτροπή προνόησε για τα χρήματα που πιθανώς να διατηρούσαν Βούλγαροι παίκτες στις εταιρίες αυτές. Έτσι:
[box type=”bio”]Δόθηκε διορία 3 ημερών προκειμένου οι παίκτες της Βουλγαρίας να κάνουν ανάληψη τα χρήματά τους.[/box]
Στο ίδιο άρθρο διαβάζουμε για το Λίβανο (!!;;) και την εφαρμογή του αντίστοιχου νόμου. Εκεί λοιπόν παρατηρήθηκε το φαινόμενο λίγοι μόνο πάροχοι ίντερνετ να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε μεγάλες εταιρίες (πόκερ συγκεκριμένα), ενώ οι υπόλοιποι όχι! Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι να μην μπορούν να συνδεθούν στις εταιρίες, ενώ οι περισσότεροι είχαν κανονικά πρόσβαση! Τελικά το «μπλοκάρισμα» επεκτάθηκε σε όλους τους ISPs και δεν υπάρχει κάποια οδηγία για το πώς και πότε θα πάρουν οι παίκτες στα χέρια τους τα χρήματα που διατηρούσαν στις μπλοκαρισμένες εταιρίες.
Ψάχνοντας για το τι συμβαίνει με την black list του Βελγίου, δεν κατάφερα να εντοπίσω κάποια χρήσιμη πληροφορία σχετικά με τις αναλήψεις των χρημάτων. Η εκεί black list ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά δίμηνο περίπου) και συχνά κάνει την εμφάνισή της με νέες προσθήκες στα ειδησεογραφικά sites. Υποθέτω χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά πως οι εταιρίες ίσως να ενημερώνουν εγκαίρως τους παίκτες (πριν την black list, «ξέρετε, θα μας βάλουν στη black list, πραγματοποιήστε ανάληψη το συντομότερο», που αμφιβάλλω), ίσως από την άλλη να αργούν να προωθηθούν οι αλλαγές σε ISPs και τράπεζες, οπότε να προλαβαίνουν οι παίκτες να απομακρύνουν τα χρήματά τους.
Ανάλογη περίπτωση αποτελεί και η black list της Ιταλίας, όπου περιλαμβάνονται πάνω από 4.000 ιστότοποι παρακαλώ! Μη νομίζουμε πως είμαστε και πρωτοπόροι με τις 401 εταιρίες της Ελληνικής black list!
Απορώ βέβαια στους δύσκολους αυτούς καιρούς γιατί κάποιος να εξακολουθεί να διατηρεί χρήματα σε εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος που είναι πολύ πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο της black list. Τουλάχιστον υπάρχουν οι “24” που έχουν πάρει προσωρινή άδεια, αν πραγματικά δεν μπορείτε να σταματήσετε να στοιχηματίζετε μέχρι να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Για να μην πω για εκείνους που αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, είτε χαίρονται που η εταιρία “τους” δεν είναι στη λίστα (μας ξέχασαν, μας ξέχασαν), είτε αγνοούν την black list εντελώς και παίζουν με τη φωτιά. Ηθελέστα και παθέστα.