Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει ένα αξέχαστο αρνητικό σερί στο στοίχημα, που σχεδόν μας έκανε να παρατήσουμε το στοίχημα. Κανένα αρνητικό σερί όμως δεν μας εμπόδισε να συνεχίσουμε το χόμπι μας. Πάντα επιστρέφουμε, δοκιμάζοντας νέες ιδέες και κάνοντας μια νέα αρχή. Ως πότε;

αρνητικό-σερί-στοιχημάτων

Δεν είχα κατά νου να γράψω για την άσχημη αυτή πλευρά του στοιχήματος. Μου το θύμισε όμως η σημερινή αρχική σελίδα του HellasBet, μέρος της οποίας δείχνει η παραπάνω εικόνα. Δώστε βαρύτητα στα δύο σκέλη της εικόνας που επέλεξα να τονίσω με κίτρινο χρώμα.

Τι χαρακτηρίζει ένα αρνητικό σερί στο στοίχημα;

Στο στοίχημα άλλοτε κερδίζουμε κι άλλοτε χάνουμε. Είναι σαν να κολυμπάμε επ’ άπειρον στη θάλασσα. Άλλοτε κάνουμε μια βουτιά μέσα στο νερό κι άλλοτε ανεβαίνουμε και πάλι στην επιφάνεια, σε μια διαρκή προσπάθεια να επιπλεύσουμε, παλεύοντας με τα κύματα.

Μια παρατεταμένη περίοδος που χάνουμε χρήματα ή τα πολλά συνεχόμενα χαμένα στοιχήματα είναι εκείνα συγκεκριμένα που ορίζουν ένα αρνητικό σερί ή μια αρνητική διακύμανση. Σαν να κάναμε μια ακόμα βουτιά, μόνο που τώρα προσπαθούμε να πιάσουμε την άμμο. Ο πάτος όμως όλο κι απομακρύνεται κι εμείς όλο και βυθιζόμαστε.

Θα έχουμε αρκετό αέρα μέχρι να ξαναβρεθούμε στην επιφάνεια;

Ο αέρας αυτός είναι το αρχικό κεφάλαιο που κουβεντιάσαμε χθες! Όσο πιο μεγάλο το αρχικό κεφάλαιο, τόσο μεγαλύτερη αναπνοή πήραμε πριν τη βουτιά.

Ας αφήσουμε όμως τις θάλασσες (χειμώνας έρχεται) κι ας συγκεντρωθούμε στα αρνητικά σερί που έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν. Όπως εκείνο το χαμένο σερί του Κώστα με τις ισοπαλίες στο Γαλλικό πρωτάθλημα, που παραλίγο να του κοστίσει αρκετά μηνιάτικα! Ή ένα προτεινόμενο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο στοιχηματίζουμε μετά από ένα μεγάλο χαμένο σερί εικονικών στοιχημάτων.

Παραπλήσιο παράδειγμα είναι και το δημοφιλές trading κατά της ισοπαλίας (βεβαιωθείτε ότι θα διαβάσετε και τις 4 διαφορετικές σελίδες του κειμένου εκείνου, τα λινκς των οποίων εμφανίζονται πριν τα σχόλιά του). Ποντάρουμε ότι ένα παιχνίδι δε θα βγει 0-0 και μόλις επιτευχθεί ένα τέρμα, πανηγυρίζουμε για τη – δήθεν – μεγάλη μας επιτυχία. Ε, και κάποιος αγώνας να λήξει ισόπαλος χωρίς γκολ βρε αδερφέ, ποια η πιθανότητα να βγει κι ο επόμενος; Κι ο μεθεπόμενος;… Σε εμάς θα τύχει;

Αλλαγή στρατηγικής μετά από χαμένο σερί

«Χάλασε το φίλτρο» αναφέρει χαρακτηριστικά η σελίδα της HellasBet! Από το κείμενο της σελίδας καταλαβαίνω πως οι προβλέψεις τους έπεσαν έξω το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Κατά γενική ομολογία ήταν ένα δύσκολο διήμερο στοιχηματικά, αν κρίνω από ανάλογες αναρτήσεις σε άλλα Ελληνικά sites και blogs του χώρου.

Τώρα λοιπόν οι υπεύθυνοι του HellasBet αναρωτιούνται αν πρέπει να το αντικαταστήσουν ή απλά να το διορθώσουν. Το φίλτρο. Με άλλα λόγια τα φίλτρα ή αν θέλετε τα κριτήρια, βάσει των οποίων προκύπτουν οι προβλέψεις της ιστοσελίδας.

Οπωσδήποτε ένα αρνητικό σερί ρίχνει την ψυχολογία του παίκτη και δοκιμάζει την εμπιστοσύνη του στο σύστημα που εφαρμόζει στο στοίχημα. Καμία αντίρρηση. Όμως εάν έχει προηγηθεί η απαραίτητη μελέτη, ώστε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την πιθανή διακύμανση του κεφαλαίου μας, ίσως να μη χρειαστεί να ληφθούν τόσο σημαντικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη του στοιχήματος και να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως. Εφόσον το αρνητικό σερί βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της διακύμανσης που εκτιμήσαμε εξαρχής, τότε δεν έχουμε κανένα λόγο να αλλάξουμε στρατηγική.

Κάτι τέτοιο θα είχε επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις και στην αυτοπεποίθηση του παίκτη, η οποία είναι φανερό ότι έχει πληγεί στο HellasBet. Η χαμένη αυτοπεποίθηση είναι δυνατόν να μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε ένα σύστημα, που πιθανόν να ήταν κερδοφόρο!

Κάνοντας μια νέα αρχή, μηδενίζοντας το ταμείο

Στο δεύτερο κομμάτι (που έχει τίτλο «Εν συντομία») διαβάζουμε για τα δύο σενάρια των μελλοντικών προγνωστικών της ιστοσελίδας. Το δεύτερο, που έχω τονίσει κιόλας, μιλάει για σβήσιμο της ιστορίας και απαραίτητη συνέχεια σαν να μη συνέβαινε τίποτα.

Κοινώς, μηδενίζουμε το ταμείο και η ζωή συνεχίζεται.

Δεν είναι λίγοι οι παίκτες που έκαναν μια νέα αρχή, είτε εξακολουθώντας να εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα, είτε κάνοντας μερικές μικροαλλαγές, είτε αλλάζοντας τακτική εντελώς. Αν είσαι ένας από αυτούς, που σκέφτονται να κάνουν (ακόμα) μία νέα αρχή, γιατί να μη μάθεις πώς να κερδίσεις στο στοίχημα, πριν την κάνεις;

Διαφορετικά, το μόνο που θα καταφέρνεις είναι απλά να βουτάς ξανά σε βαθιά νερά χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Είναι εύκολο να πατάς reset και να βρίσκεσαι ξανά στην επιφάνεια της θάλασσας από τα 1.000 μέτρα βάθος που ήσουν. Όμως η νέα αυτή αρχή όχι μόνο δεν εξασφαλίζει πως δε θα βρεθείς και πάλι στον πάτο, αλλά σημαίνει ότι δεν έμαθες τίποτα από τον εικονικό πνιγμό σου!

Βγες λίγο στην παραλία να πάρεις μερικές ανάσες και ξεκουράσου διαβάζοντας πώς θα γίνεις καλύτερος στο στοίχημα, αντί να κάνεις τα ίδια λάθη ξανά και ξανά! Αλήθεια, δεν κουράστηκες;

Πάντως, το αρνητικό σερί είναι σύνηθες φαινόμενο, τόσο στο στοίχημα, όσο και στο πόκερ (δείτε το δικό μου downswing στο poker πριν χρόνια), στα παιχνίδια καζίνο, στο χρηματιστήριο και γενικά στον τζόγο. Όπως βεβαίως είναι και τα θετικά σερί! Μην το ξεχνάμε πως ό,τι κατεβαίνει, ανεβαίνει! Αλλά όσο στοιχηματίζεις λάθος (δηλαδή δεν επιλέγεις value bets), τα αρνητικά σερί θα είναι περισσότερα από τα θετικά!

Ο μόνος τρόπος να μην αντιμετωπίσεις αρνητικό σερί; Να έχεις 100% σωστές προβλέψεις! Άρα, είναι αδύνατον να μην αντιμετωπίσεις αρνητικό σερί. Και μάλιστα το σερί αυτό θα είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο, όσο συνεχίζεις να κυνηγάς την τύχη σου. Αλλά αυτό θα το πούμε άλλη στιγμή.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.