Οι ανά τον κόσμο παίχτες του Στοιχήματος, συμμετέχουν όλοι μαζί σε ένα κοινό παιχνίδι. Αυτό δεν είναι άλλο από την εύρεση του Απόλυτου Στοιχηματικού Συστήματος, το οποίο θα τους εγγυηθεί ένα σίγουρο και σταθερό εισόδημα. Το αν κάποιο τέτοιο σύστημα όντως υπάρχει εκεί έξω δεν το γνωρίζω. Τουλάχιστον δεν θα το γνωρίσω μέχρι να το ανακαλύψω εγώ μόνος μου, διότι αν υπάρχει και το έχει ανακαλύψει κάποιος, δεν αλλάζει κάτι για τους υπόλοιπους διότι το λογικό είναι ότι δεν θα το μοιραστεί με κάποιον.
Όταν όμως μιλάμε για Στοιχηματικό Σύστημα στην ουσία σε τι αναφερόμαστε; Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το κάποιο Στοιχηματικό Σύστημα θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 2 βασικά υποσυστήματα.
Το ένα θα πρέπει να είναι ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο θα επιλέγουμε σημεία και το άλλο θα πρέπει να είναι ένα σύστημα με το οποίο θα κάνουμε την διαχείριση του παιχτικού μας κεφαλαίου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για να πετύχεις τον πρωταρχικό σου στόχο (για το παρόν άρθρο είναι διαρκές και σταθερό εισόδημα) πρέπει πάνω από όλα οι επιλογές σου να επαληθεύονται. Αυτό λοιπόν είναι το αντικείμενο του 1ου βασικού υποσυστήματος. Ένα καλό ερώτημα τώρα είναι πόσο θα πρέπει να επαληθεύονται οι επιλογές σου αλλά η απάντηση του δεν είναι και τόσο απλή.
Άρα λοιπόν θα πρέπει να εξελίξουμε ένα μοντέλο πρόβλεψης αποτελεσμάτων, το οποίο θα μας προτείνει σημεία. Και το ερώτημα το μέγα είναι τι άραγε συστατικά χρειάζεται αυτό το μοντέλο πρόβλεψης ώστε να μου παράγει νικηφόρα σημεία. Εννοείται δεν γνωρίζω (διαφορετικά θα το είχα ήδη κατασκευάσει και θα είχα λύσει το οικονομικό της ζωής μου, σωστά;), αλλά γνωρίζω διάφορα διαθέσιμα συστατικά που μπορεί ο καθένας μας να χρησιμοποιήσει. Θα προσπαθήσω να τα γενικεύσω παρακάτω για να μην πλατειάζω.
-
Περιεχόμενα
Στατιστική
Χαώδης στατιστική είναι διαθέσιμη έτοιμη για χρήση εκεί έξω. Εκατοντάδες χιλιάδες ιστότοποι αφιερωμένοι σε αυτή. Επίσης ο καθένας με λίγο κόπο μπορεί να διατηρεί προσωπικά στατιστικά της αρεσκείας του.
-
Ειδήσεις – Ρεπορτάζ – Τελευταία Νέα
Μια ακόμα χαώδης πηγή συστατικών είναι τα ΜΜΕ. Με χιλιάδες τόνους αθλητικών νέων-ειδήσεων καθημερινά ο ερευνητής μπορεί να ανακαλύψει λαβράκια.
-
Οι προσφερόμενες αποδόσεις και οι μεταβολές τους
Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι κάτι κρύβεται πίσω τους. Ότι κωδικοποιημένη σε αυτές είναι η αλήθεια που κρύβεται εκεί έξω αφού είναι η αλήθεια που κατέχουν οι bookmakers που αποτελούν την αφρόκρεμα όσον αφορά στην πρόβλεψη.
Αυτά κατά την προσωπική μου άποψη είναι τα ελάχιστα συστατικά για την δημιουργία ενός μοντέλου παραγωγής σημείων. Το πώς ακριβώς θα αξιολογούνται και θα συνυπολογίζονται είναι υποκειμενικό ζήτημα.
Όσον αφορά το 2ο βασικό υποσύστημα τώρα, αυτό που θα μας κάνει την διαχείριση του παιχτικού μας κεφαλαίου, συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του πρώτου. Η θετική του χρήση θα μεγιστοποιεί τα κέρδη ή θα περιορίζει τις ζημιές. Αυτό θα κάνει χρήση της στατιστικής της απόδοσης του 1ου συστήματος και θα προσαρμόζεται αναλόγως.
Παρακάτω ακολουθούν διάφορες σκέψεις-παρατηρήσεις πάνω στο θέμα μας.
- Δεν θα είχε νόημα το σύστημα πρόβλεψης μας να έχει ποσοστό επιτυχίας 60% και ο μέσος όρος αποδόσεων των σημείων να είναι 1,30 αφού το γινόμενο τους είναι μικρότερο της μονάδας (0,60Χ1,30=0,78). Σε μία τέτοια λοιπόν περίπτωση θα επέμβαινε το απλούστατο 2ο βασικό σύστημα και θα μας τόνιζε το πρόβλημα αυτό.
- Θα πρέπει να ποντάρουμε ισόποσα σε όλα τα σημεία που μας προτείνει το σύστημα ή π.χ με στόχο προκαθορισμένη επιστροφή;
- Πόσο θα ρισκάρουμε ανά σημείο;
- Θα παίζουμε τα σημεία μας μονά η σε συνδυασμούς;
- Πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα στατιστικά που έχουμε στη διάθεση μας; Πως θα χρησιμοποιήσουμε την φόρμα των ομάδων; Πώς θα χρησιμοποιήσουμε την παράδοση; Πώς τις αποδόσεις;
Είναι μόνο κάποια τυχαία ερωτήματα από το σύνολο των ερωτημάτων που θα πρέπει να μας απασχολήσουν.
Βασικά τη διαδικασία κατασκευής ενός ολοκληρωμένου Στοιχηματικού Συστήματος θα πρέπει να την έχουμε στην σκέψη μας σαν μία διαρκής διαδικασία. Θα πρέπει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα που θα προκύπτουν. Για παράδειγμα εγώ προσωπικά που διατηρώ αρχείο αποδόσεων-αποτελεσμάτων για την Premier League έχω κατά καιρούς παρατηρήσει αλλαγές στο προφίλ των αποδόσεων όπως λέω. Δηλαδή έχω παρατηρήσει ότι άσσοι με συγκεκριμένη απόδοση παρουσιάζουν μεταβολή στην επαλήθευση τους ανά περιόδους. Π.χ για 2 σαιζόν να έχουν 65% επαλήθευση προσφέροντας κέρδος και κατόπιν για τις επόμενες 2 να παρουσιάζουν ζημιά.
Για την κατασκευή λοιπόν ενός συστήματος μπορούμε να αρχίσουμε με ανάλυση στατιστικής κάποιου συστατικού. Για παράδειγμα μπορούμε αρχικά να λάβουμε υπόψιν μας την παράδοση των αντιπάλων στα μεταξύ τους παιχνίδια. Έστω ότι η παράδοση δίνει για τα σημεία 1-Χ-2 ποσοστά 45-35-20.
Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μία βάση δεδομένων όπου θα συγκεντρώναμε ποσοστά παράδοσης. Κατόπιν θα έπρεπε να τσεκάρουμε τα πραγματικά αποτελέσματα. Ας πούμε ότι στο δείγμα μας έχουμε 130 ματς στα οποία η παράδοση έδινε το 45-35-20 που είπαμε παραπάνω. Ποια είναι όμως τα πραγματικά ποσοστά επαλήθευσης; Έστω ότι στην πραγματικότητα στα 75 από τα 130 παιχνίδια είχαμε νίκη γηπεδούχου, δηλαδή ποσοστό 58%. Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από το 45% που έδινε η ίδια η παράδοση.
Βέβαια το επόμενο ερώτημα είναι σε τι τιμές προσφερόντουσαν οι άσσοι αυτοί.
Εάν η μέση τιμή τους ήταν κοντά στο 1,75 τότε μπορεί να προσέφεραν κερδοφορία. Όμως χαμηλότερα θα ήταν δώρο άδωρον. Γενικά αν ποτέ θα καταλήξουμε σε ότι πιο κοντινό στο Απόλυτο Στοιχηματικό Σύστημα να είστε σίγουροι ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια δοκιμών και παρατηρήσεων και η εφαρμογή ενός προγράμματος εικονικού στοιχηματισμού θεωρείται απαραίτητη. Πριν αρχίσετε να επενδύετε τα χρήματα σας σε κάτι θα πρέπει πρώτα να έχει δοκιμαστεί επί μακρόν.
Άρα λοιπόν σύμφωνα με τα παραπάνω έχουμε ήδη φτιάξει ένα στοιχηματικό σύστημα (στην πιο απλή μορφή του) το οποίο μας λέει ότι πρέπει να ποντάρουμε σε σημεία άσσου όπου η παράδοση λέει για άσσο 45% αφού τα ματς αυτού του προφίλ (μονοδιάστατο προφίλ) έχουν επαλήθευση άσσου 58%. Όμως δεν θα πρέπει να ποντάρουμε σε αποδόσεις χαμηλότερες του 1,75. Ωραία μέχρι εδώ έτσι; Και τι γίνεται εάν ελάχιστα από αυτά τα παιχνίδια προσφέρονται σε απόδοση >1,75; Αμέσως το σύστημα προβλέψεων μας βγαίνει άχρηστο.
Εδώ λοιπόν εισέρχεται και το ζήτημα ταύτισης του τρόπου λειτουργίας του συστήματος μας με την υπάρχουσα πραγματικότητα όσον αφορά την προσφορά αποδόσεων από τις εταιρείες.
Το σύστημα μας θα πρέπει να παράγει ρεαλιστικά σημεία.
Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι η ενσωμάτωση πιθανών σερί αποτυχιών στο σύστημα μας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο το οποιοδήποτε σύστημα θα πρέπει να έχει δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου.
Εξηγούμαι. Έστω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα σύστημα με το οποίο επιλέγουμε σημεία και είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα θα πιάσει μία απόδοση της τάξης του 65% επαλήθευση. Και έστω ότι η ζητούμενη μέση απόδοση που ζητάμε για κερδοφορία, το 1,60 είναι ρεαλιστική.
Το ότι το σύστημα θα μας δώσει εγγυημένα ένα 65% δεν λύνει το πρόβλημα μόνο του. Χρειαζόμαστε και την εξής βασική πληροφορία:
Στις πόσες επιλογές θα έχει επιτύχει το 65%; Ή αλλιώς τι ποσοστό θα έχει επιτύχει στις 30 πρώτες π.χ; Μπορεί λοιπόν στις 30 πρώτες να πάει τόσο χαμηλά ώστε να χαθεί όλο το διαθέσιμο παιχτικό μας κεφάλαιο, πριν καταφέρουμε να δούμε το σύστημα μας να «ανατέλλει» και να μας χαρίζει το αναμενόμενο κέρδος. Έτσι στις 30 πρώτες επιλογές ένα σύστημα μπορεί αδίκως να τερματιστεί σαν αποτυχία λανθασμένα.
Βέβαια εννοείται ότι μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Να πάει καταπληκτικά στις 30 πρώτες επιλογές, ίσως και να μας παρασύρει σε αύξηση του ρίσκου και κατόπιν να αρχίσει να κάνει κοιλιά ρίχνοντας μας στο καναβάτσο.
Όλα τα παραπάνω φυσικά αποτελούν ένα μικρό λιθαράκι όσον αφορά τον τρόπο σκέψης για την κατασκευή του δικού μας Απόλυτου Στοιχηματικού Συστήματος.
Ελπίζω να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και μελέτη.