Η μετοχή του ΟΠΑΠ δε θα ξεπεράσει τα 8 ευρώ. Μπορεί μάλιστα να πέσει και στα 4 ευρώ. Την ίδια στιγμή κανείς δεν αποκλείει πως δε θα φτάσει και σε διψήφια νούμερα. Μπερδευτήκατε; Δε θα έπρεπε. Η επένδυση σε μετοχές είναι όπως το στοίχημα, πάντα μιλάμε με πιθανότητες και όλα είναι πάντοτε δυνατά, όπως ακριβώς χάνει και το πιο δυνατό φαβορί του 1.01! Ωστόσο υπάρχουν εργαλεία που βοηθούν στην καλύτερη εκτίμηση των πιθανοτήτων αυτών. Και στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, το εργαλείο που ακούει στο όνομα τεχνική ανάλυση φανερώνει στοιχεία σε τρία γραφήματα της μετοχής του ΟΠΑΠ, που υποδηλώνουν πτώση της μετοχής.
Τα τρία γραφήματα που θα μας απασχολήσουν είναι το 10ετές γράφημα, προκειμένου να αποκαλυφθεί η μακροχρόνια τάση της μετοχής, το 2ετές γράφημα, μέσω του οποίου θα αποκτήσουμε μια πιο λεπτομερή εικόνα της τάσης αυτής το τελευταίο διάστημα και θα απαντήσουμε εάν η τάση είναι δυνατόν να αναστραφεί και τέλος το γράφημα 6μήνου, στο οποίο θα αναλυθεί η βραχυπρόθεσμη μεταβολή της τιμής της μετοχής ΟΠΑΠ. Η τακτική εξέτασης γραφημάτων με διαφορετικό χρονικό ορίζοντα είναι μια πάγια τακτική στο trading, ώστε να αποκτήσει ο επενδυτής μια σφαιρική εικόνα για την πορεία του προϊόντος, στο οποίο ενδιαφέρεται να τοποθετηθεί.
Περιεχόμενα
10ετές μηνιαίο γράφημα μετοχής ΟΠΑΠ
Για το 5ετές καθοδικό κανάλι που κινείται η μετοχή του ΟΠΑΠ στο Ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε μιλήσει πριν 6 μήνες, με αφορμή μια πιθανή επένδυση πριν την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Το κανάλι εξακολουθεί να «ισχύει» όπως λέγεται στην τεχνική ανάλυση, εννοώντας πως δεν έχει διασπαστεί κάποιο από τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος trading αναφέρει πως πουλάμε στο επίπεδο αντίστασης και αγοράζουμε στο επίπεδο στήριξης, όπως για παράδειγμα όταν προέβλεπα πως έρχεται διόρθωση στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Έτσι καθώς η μετοχή πλησιάζει την κόκκινη γραμμή, όσοι είχαν επενδύσει στον ΟΠΑΠ στα 4 ευρώ ανά μετοχή, θα ήταν φρονιμότερο να κλείσουν τουλάχιστον ένα μέρος της θέσης τους, κατοχυρώνοντας τα κέρδη τους.
Από το γράφημα αυτό επίσης διαπιστώνεται το σημαντικό επίπεδο αντίστασης στην περιοχή των 8 ευρώ, όταν στα τέλη του 2011 κι αρχές του 2012 η μετοχή δεν κατάφερε να την ξεπεράσει 2 φορές τουλάχιστον. Η τεχνική ανάλυση αυτού του γραφήματος λοιπόν φανερώνει 2 σημαντικά σημάδια πτώσης.
2ετές εβδομαδιαίο γράφημα μετοχής ΟΠΑΠ
Στην εικόνα του γραφήματος αυτού διαπιστώνεται η σημασία του συγκεκριμένου επιπέδου αντίστασης (8 ευρώ). Ωστόσο ένα επιπλέον επίπεδο αντίστασης που πλέον λειτουργεί ως στήριξη παρουσιάζεται στο πιο λεπτομερές γράφημα της μετοχής. Δεν είναι άλλο από το επίπεδο τιμών στα 6 ευρώ, στο οποίο είχαμε εντοπίσει τη στήριξη της μετοχής 1 χρόνο νωρίτερα. Από τότε κι αφού η στήριξη διασπάστηκε με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να αγγίζει τιμές χαμηλότερες ακόμα και των 4 ευρώ, η αγοραστική δύναμη των επενδυτών όπως του Baupost Group που απέκτησε το 5% του ΟΠΑΠ αυτό το διάστημα, ώθησε ξανά τη μετοχή πάνω από το επίπεδο, μετατρέποντάς το ξανά σε επίπεδο στήριξης.
Από το εβδομαδιαίο γράφημα συγκρατούμε δύο στοιχεία τεχνικής ανάλυσης που υποδηλώνουν άνοδο της μετοχής και αναστροφή της μακροχρόνιας τάσης:
- Το επίπεδο στήριξης των 6 ευρώ
- Το διπλό πυθμένα (double bottom) που σχηματίστηκε τον Ιούνιο και Σεπτέμβρη
Παρόλα αυτά μέσω του παραπάνω γραφήματος, τονίζεται η σημασία της αντίστασης στην περιοχή των 8 ευρώ.
Ημερήσιο γράφημα 6μήνου μετοχής ΟΠΑΠ
Στο γράφημα αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτή η ανοδική τάση των τελευταίων μηνών όσον αφορά τη μετοχή ΟΠΑΠ. Η ανοδική γραμμή τάσης αποτέλεσε οδηγό για τους αγοραστές, ενώ δύο κεριά (candlesticks) με μακριές ουρές (shadows) επαλήθευσαν τη συγκεκριμένη γραμμή. Μάλιστα το ένα από αυτά σημειώθηκε μόλις την Παρασκευή, όταν και δημοσιεύθηκαν οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ!
Ωστόσο δεν είναι όλα τα σημάδια ανοδικά στο ημερήσιο αυτό γράφημα. Προσέξτε τα δύο κόκκινα βέλη που σχεδιάστηκαν στους δείκτες RSI και MACD. Τα δύο αυτά βέλη ενώνουν τις δύο πιο πρόσφατες κορυφές (tops) των γραφημάτων των αντίστοιχων δεικτών. Παρατηρήστε πως οι δεύτερες κορυφές είναι χαμηλότερες από τις πρώτες, εξ ου και τα πτωτικά βέλη. Οι κορυφές αυτές συμπίπτουν με δύο πολύ σημαντικές κορυφές στο κυρίως γράφημα της πορείας της μετοχής, οι οποίες όμως έχουν αντίθετη πορεία: η δεύτερη κορυφή (Φεβρουάριος – 7.80 ευρώ) είναι υψηλότερη της πρώτης (Ιανουάριος – 7.20 ευρώ). Η απόκλιση (divergence) αυτή των δεικτών της τεχνικής ανάλυσης σε σχέση με την τιμή της μετοχής αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σχηματισμό στην τεχνική ανάλυση, σύμφωνα με το οποίο οι δείκτες RSI και MACD προβλέπουν τη μελλοντική πορεία της μετοχής.
Συμπερασματικά είναι πολύ πιθανό πως η ανοδική τάση της μετοχής του ΟΠΑΠ έχει τερματιστεί στα 7.80 ευρώ όπου παρατηρείται RSI και MACD divergence. Επαναλαμβάνω πως αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να πέφτει έξω ο σχηματισμός. Είναι θέμα πιθανοτήτων. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει, αλλά όχι πάντα. Όταν μάλιστα αποτυγχάνει ο παραπάνω σχηματισμός, το breakout είναι εξίσου σημαντικό! Τώρα αν ψάχνετε θεμελιώδεις λόγους γιατί είναι δυνατόν να πέσει η μετοχή, είναι δυνατόν ακόμα και η αποχώρηση διεκδικητών από το διαγωνισμό του ΟΠΑΠ όπως η αποχώρηση του fund Third Point, να είναι μία εξ αυτών.
Τέλος, καθοριστικής σημασίας ενδέχεται να είναι η 7η Μαρτίου για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, όταν και θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού για το 2012. Συνδυάζοντας την ειδησεογραφία και τα θεμελιώδη μεγέθη του ΟΠΑΠ με την τεχνική ανάλυση των γραφημάτων, πιστεύω πως βελτιώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες μιας σωστής πρόβλεψης. Κι αυτή η πρόβλεψη είναι πως η μετοχή του ΟΠΑΠ ή θα ανέβει, ή θα πέσει! Αλλά προσωπικά κλίνω προς την πτώση. Κι αν όντως επαληθευτεί η πρόβλεψη κι έχετε αγοράσει τις τελευταίες μέρες, αποφύγετε να κάνετε ένα από τα πιο γνωστά λάθη των επενδυτών: να ξαναγοράσετε όσο πέφτει μια μετοχή παρά μόνο αν έχετε πολύ καλό λόγο.