metoxi-jumbo-xrimatistirioΣτο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα η μετοχή των καταστημάτων παιχνιδιών Jumbo (ΜΠΕΛΑ) κατέγραψε απώλειες 8.30% στο κλείσιμο, ενώ λίγο πριν τις 15:00 η πτώση άγγιξε το 16%, σημειώνοντας τιμές κάτω από 5 ευρώ ανά μετοχή Jumbo. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας ως απάντηση σχετικών ερωτημάτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι καταθέσεις της Jumbo στην Κύπρο (Τράπεζα Κύπρου) ανέρχονται στα 58εκ. ευρώ. Πάνω από μισό ευρώ όμως υποχώρησε η μετοχή Jumbo και χθες, ενώ από το υψηλό (€7.90) στα μέσα Μαρτίου, η μετοχή Jumbo σημειώνει πτώση άνω του 30%!

Από το μεσημέρι οι εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο Αθηνών κλήθηκαν να απαντήσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσον αφορά στις καταθέσεις και στους λογαριασμούς που διατηρούν σε τράπεζες της Κύπρου. Όπως ήταν αναμενόμενο οι περισσότερες είτε δε διατηρούν λογαριασμούς σε Κυπριακές τράπεζες, είτε τα κεφάλαιά τους εκεί είναι κάτω των €100,000. Ωστόσο δε λείπουν οι εξαιρέσεις όπως τα 3 εκατομμύρια ευρώ του ΟΠΑΠ (εκ των οποίων τα €1.76 εκατομμύρια βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην CPB), τα €3εκ. του ΟΤΕ, τα €5εκ. των Ελληνικών Πετρελαίων και τα €2εκ. της «Ελλάκτωρ». Ωστόσο μέχρι στιγμής, με τις ανακοινώσεις να εξακολουθούν να δημοσιεύονται μέχρι αυτήν την ώρα, τα 58 εκατομμύρια ευρώ της Jumbo είναι το μεγαλύτερο ποσό καταθέσεων που διατηρεί Ελληνική εταιρία σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.

metoxi-jumbo-mpela-xrimatistirio-athinon

Στα σχόλια που αναρτώνται στο διαδίκτυο μετά από αυτήν την είδηση γύρω από τη μετοχή Jumbo, εντύπωση φαίνεται να έχει προκαλέσει το μεγάλο ποσοστό έκθεσης στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα της Jumbo, σε μια αγορά (Κύπρος) η οποία είναι υπεύθυνη για το 3% μόλις των πωλήσεων. Η συνηθισμένη απάντηση σε αυτά τα σχόλια επικεντρώνονται στα φορολογικά οφέλη που προσέφερε η Κύπρος στις εταιρίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μεγάλες αποταμιεύσεις στο νησί. Έτσι αναμένονται σημαντικές ζημίες για τα Jumbo λόγω της αναδιάρθρωσης των Κυπριακών τραπεζών τις επόμενες βδομάδες.

Στα σχόλια όμως των κειμένων στα διάφορα ειδησεογραφικά sites έμαθα πως τα Jumbo είχαν αφετηρία την Ελληνική βιομηχανία παιχνιδιών, El Greco! Για τους παλαιότερους το όνομα φέρνει αναμνήσεις από παιχνίδια της δεκαετίας του ’80, όπως ήταν ενδεικτικά η Παταπούφα, το Πιτσιποπάκι, τα Κάστρα και Πολιορκητές, τα Σουζάκια, ο Αγκαλίτσας-Φωτεινούλης, ο ΚΙΤ-Ιππότης της ασφάλτου και άλλα. Η El Greco τελικά πουλήθηκε το 1990 στην πολυεθνική Hasbro, όπως διαβάζουμε στο ιστορικό της εταιρίας (GlyfadaAction.gr).

Εικόνες από τα παιχνίδια εκείνης της εποχής εμφανίζονται και στο παρακάτω βίντεο.

Η εκτίμηση της διοίκησης σχετικά με τα καθαρά κέρδη της τρέχουσας χρήσης (Ιούλιος 2012 – Ιούνιος 2013) ήταν στα €70 εκατομμύρια σε σχετική ανακοίνωση της 19ης Φεβρουαρίου. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τελικά πόσο θα επηρεάσει την κερδοφορία της Jumbo το κούρεμα των Κυπριακών καταθέσεων και την αντίδραση στη μετοχή Jumbo.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.