Έγραψα πρόσφατα για τη σύγκριση μεταξύ δύο δημοφιλών συστημάτων πονταρίσματος, [intlink id=”1442″ type=”post”]το σταθερό ποντάρισμα και το κριτήριο Κέλλυ[/intlink]. Αφορμή για το άρθρο υπήρξαν μηνύματα που διάβασα στο διαδίκτυο, τα οποία παρερμήνευαν τα συστήματα και διέδιδαν ιδέες που είναι λάθος εάν κάποιος θέλει να βγει κερδισμένος από το στοίχημα. Μάλιστα η μία ιδέα υποτίθεται διόρθωνε την προηγούμενη και διαπίστωσα πως οι περισσότεροι παίκτες δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει ακριβώς με το ποντάρισμα στο στοίχημα. Ας δούμε λοιπόν 6 κακές ιδέες και τρόπους σκέψης που αφορούν το σύστημα πονταρίσματος και γιατί είναι λάθος.
- Ποσοστό επί κεφαλαίου είναι καλύτερο σύστημα γιατί ανεβάζεις το ποντάρισμα όσο κερδίζεις, και χάνεις λιγότερα όταν χάνεις. Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον ο παίκτης έχει κέρδος, τα πονταρίσματα μεγαλώνουν κι έτσι μελλοντικά κέρδη θα είναι μεγαλύτερα. Αντίστροφα, σε περίπτωση ζημίας και μείωσης του κεφαλαίου, τα πονταρίσματα μικραίνουν κι έτσι υπάρχει μικρότερη ζημία. Το καλό με αυτήν την ιδέα είναι θεωρητικά δε θα χάσουμε ποτέ το κεφάλαιο. Το κακό είναι ότι κανείς δε μας λέει ότι μετά από 10 κερδισμένα στοιχήματα δε θα έρθουν 10 χαμένα στοιχήματα, οπότε μετά την αύξηση του πονταρίσματος, θα χάσουμε περισσότερα από ό,τι κερδίσαμε. Το ποντάρισμα με ποσοστό επί του κεφαλαίου ενδείκνυται και είναι καλύτερο, πάντα όμως υπό προϋποθέσεις, π.χ. στοιχηματίζουμε όταν υπάρχει value.
- Συγκρίνω την απόδοση δύο συστημάτων πονταρίσματος σε 10 αγώνες και τελικά το σταθερό ποντάρισμα έχει καλύτερη απόδοση – άρα δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας. Τρία λάθη σε αυτή την πρόταση. Το πρώτο και κυριότερο λάθος είναι το πολύ μικρό δείγμα στοιχημάτων πάνω στο οποίο γίνεται η σύγκριση. Ακόμα και 100 αγώνες δεν είναι τόσο μεγάλο δείγμα εάν θέλουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Επιπλέον το καλύτερο ποντάρισμα εφόσον η στρατηγική έχει αποδειχθεί κερδοφόρα ΔΕΝ είναι το σταθερό ποντάρισμα. Και τέλος, κι όμως υπάρχουν απόλυτοι κανόνες στα μαθηματικά και τη στατιστική ανάλυση.
- Εάν το μέγιστο drawdown είναι 10 στοιχήματα, τότε συμφέρει το ποσοστιαίο σύστημα πονταρίσματος. Το drawdown χρησιμεύει στην εξασφάλιση ενός υγιούς κεφαλαίου, ώστε να αντεπεξέλθει στη δύσκολη εκείνη στιγμή που θα βρεθούμε προς στιγμήν στο μείον. Όμως ακόμα και 50 στοιχήματα να είχαμε drawdown, μπορεί το σύστημά μας να ήταν κερδοφόρο. Σκεφτείτε να στοιχηματίζατε σε αποδόσεις 100.0 ενώ η πραγματική πιθανότητα να ήταν 10%. Μπορεί πράγματι να χάσετε 50 στοιχήματα, αλλά τα επόμενα 5 θα σας κερδίσουν 500 πονταρίσματα εφόσον η πιθανότητα ισχύει. Στοιχηματίζοντας με value (10% πιθανότητα κι απόδοση 100.0 είναι τεράστιο value) είναι η σωστή μέθοδος στοιχήματος και το drawdown δεν έχει να κάνει με την απόδοσή του. Το σύστημα πονταρίσματος έχει να κάνει με το εκάστοτε σύστημα και το αν εκείνο αποφέρει κέρδος κι όχι με το [intlink id=”1345″ type=”post”]drawdown[/intlink].
- Παίζοντας με σταθερό ποντάρισμα αυξάνουν οι πιθανότητές σου όταν παίζεις περισσότερα παιχνίδια. Οι πιθανότητες το σύστημα να είναι κερδοφόρο πράγματι αυξάνουν όσο μεγαλύτερο είναι το δείγμα. Μάλιστα, καλύτερο συμπέρασμα θα εξαχθεί όταν στοιχηματίζεται ίδιο ποσό ανά στοίχημα, καθώς η αυξομείωση του πονταρίσματος δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως οι πιθανότητες να βγούμε κερδισμένοι δεν αυξάνουν επειδή παίζουμε περισσότερα παιχνίδια, αλλά επειδή μεγαλώνει το διάστημα εμπιστοσύνης για την απόδοση του συστήματος με τη μεγέθυνση του δείγματος. Η πιθανότητα να κερδίσουμε τα μισά παιχνίδια όταν η πραγματική πιθανότητα είναι 40%, θα μικραίνει όσο περισσότερο στοιχηματίζουμε, πλησιάζοντας στο 40%.
- Το κριτήριο Κέλλυ χρησιμεύει μόνο όταν ένα σύστημα κερδίζει πάνω από 50%. Δηλαδή 50% strike rate; Να κερδίζουμε τα μισά στοιχήματα; Και σε τι αποδόσεις; Δηλαδή εάν κερδίζατε με 30% και αποδόσεις του 4.0, δε θα το ακολουθούσατε; Ή μήπως εννοείται 50% κέρδος επί του ποσού που ποντάρεται; Γιατί εάν υπάρχει σύστημα που μακροχρόνια αποδίδει 50% επί του τζίρου, θα ήθελα πολύ να το μάθω!
- Μακρυά από το Kelly στο στοίχημα ποδοσφαίρου. Οι λόγοι πίσω από αυτήν την πρόταση είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε ποτέ την πραγματική πιθανότητα ενός σημείου στο ποδόσφαιρο. Το θέμα βέβαια είναι ότι στην πραγματικότητα ακόμα και νοητά όλοι υποθέτουν μια πιθανότητα στο μυαλό τους. Ακόμα και διαβάζοντας αθλητικές εφημερίδες και αποφασίζοντας να παίξουμε ένα στοίχημα με απόδοση 2.00, αυτομάτως έχουμε υποθέσει έστω και υποσυνείδητα ότι περιμένουμε να κερδίσουμε συχνότερα από 50%. Τώρα το θέμα είναι πόσο κοντά στην πραγματική πιθανότητα είναι αυτή η εκτίμηση. Αυτό προσπαθούμε όλοι, να πλησιάσουμε στην πραγματική πιθανότητα. Τώρα την αποφυγή του ποδοσφαίρου ως του πιο απρόβλεπτου στατιστικά αθλήματος και την προτίμηση άλλων αθλημάτων όπως ιπποδρομίες όπου η εύρεση της πραγματικής πιθανότητας λέγεται ότι είναι ευκολότερη, θα προτιμήσω να μην επεκταθώ. Απλώς θα αναφέρω ότι όλα τα αθλήματα έχουν τα χαρακτηριστικά τους και τις μεθόδους τους, ώστε να γίνει η όσο καλύτερη εκτίμηση της πιθανότητας.
Εάν κάποια από τις παραπάνω ιδέες σας λέει κάτι, θα πρότεινα να την ξανασκεφτείτε. Το στοίχημα και κυρίως το να κερδίζουμε σε αυτό είναι ήδη δύσκολο, ας μην το δυσκολεύουμε με εγωισμούς. Ο χειρότερος τρόπος σκέψης είναι να είμαστε εγκλωβισμένοι στη δικιά μας νοοτροπία και να μην ακούμε έστω άλλες απόψεις. Η διαχείριση του κεφαλαίου απαιτεί γνώση και πειθαρχία, όμως προϋποθέτει εξαρχής ένα σωστό σκεπτικό, το οποίο δε χαρακτηρίζεται από τις παραπάνω ιδέες.