Σύγχυση έχει προκαλέσει στα γραφήματα της μετοχής της σε Ελλάδα και Αμερική το reverse split της Εθνικής Τράπεζας, σε συνδυασμό με την προσφορά δικαιωμάτων και τα warrants. Ακόμα μεγαλύτερο μπέρδεμα βέβαια για όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει το reverse split, τα δικαιώματα και τα warrants. Ειλικρινά είμαι από εκείνους που έχουν χάσει λίγο την μπάλα με όλες αυτές τις αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα. Τουλάχιστον δεν είμαι ο μόνος, αφού ακόμα και το Bloomberg εμφανίζει τη μετοχή με κέρδη 500% μετά το reverse split, όταν το Google Finance δείχνει πτώση 41.3%!
Παρόμοιο μπέρδεμα υφίσταται και σε άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες μετά την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης των μετοχών σε Ελλάδα και Νέα Υόρκη, που είχε σταματήσει στις 24 Μαΐου. Χθες, πρώτη μέρα που ξαναεμφανίστηκε η μετοχής της Εθνικής στα ταμπλό των χρηματιστηρίων, η μετοχή κινήθηκε στα 4,50 ευρώ περίπου στην Αθήνα, ενώ άγγιξε τα 7,70 δολάρια στη Wall Street.
Σήμερα η μετοχή κερδίζει 7% αυτή τη στιγμή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αναμένεται άνοδος και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Γιατί προέκυψε αυτό το μπέρδεμα στα γραφήματα της μετοχής της Εθνικής;
Για να γίνει αντιληπτό το μπέρδεμα, ας δούμε το ημερήσιο γράφημα της μετοχής της Εθνικής όπως αυτό εμφανίζεται στο χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Τώρα ας ρίξουμε μια ματιά στο γράφημα της μετοχής της Εθνικής στην Αμερική.
Με δεδομένο πως κάθε μετοχή Εθνικής Τράπεζας στη Νέα Υόρκη αντιστοιχεί σε μια μετοχή της Εθνικής στην Ελλάδα, δε φαίνεται περίεργη η διαφορά της διακύμανσης της τιμής των δύο μετοχών; Μπερδεμένοι εμφανίζονται και οι επενδυτές της Εθνικής Τράπεζας στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, αν κρίνουμε από τα σχόλια στο feed της μετοχής στο StockTwits.
Ελπίζω να μην περιμένετε να βγάλω άκρη. Κι αυτό γιατί:
Είμαι άσχετος από δικαιώματα και warrants.
Ειδικά όταν προηγήθηκε και το reverse split – εντάξει, αυτό δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε, για κάθε 10 παλιές μετοχές, δόθηκε μια νέα. Από εκεί και πέρα όποιος έχει καταφέρει να βγάλει άκρη για το πώς καταλήξαμε σε αυτήν την τιμή της μετοχής (εδώ η σχετική ανακοίνωση για την τιμή εκκίνησης της μετοχής), του βγάζω το καπέλο. Για να μην πω γιατί η τιμή της μετοχής ανεβαίνει, όταν το reverse split γενικά θεωρείται πολύ αρνητικό για μια μετοχή.
Το Benzinga από την άλλη περιμένει πτώση της μετοχής της Εθνικής στη Wall Street, αφού με κλείσιμο στα €4,58 χθες στο ΧΑΑ ($5.95), αναμενόταν πως οι πωλητές θα shortάρουν τη μετοχή της στο NYSE, αφού η τιμή στο Αμερικάνικο χρηματιστήριο είναι πάνω από 7 δολάρια! Κάτι σαν το arbitrage στο στοίχημα, όπου οι παίκτες εκμεταλλεύονται τις διαφορές αποδόσεων του ίδιου στοιχήματος. Και στα χρηματιστήρια άλλωστε arbitrageurs ονομάζονται όσοι «εξασκούν» αυτήν την τακτική, και θα περίμεναν η μετοχή της Εθνικής να συμβαδίσει με την τιμή της στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ σήμερα κυκλοφόρησε πως η τράπεζα προσφέρει $12,5 ανά μετοχή Εθνικής στην Αμερική, στοχεύοντας στην κεφαλαιακή ενίσχυση. Άρα η τιμή της μετοχής πάει για $12,50;
Προφανώς οι οικονομολόγοι και τραπεζίτες θα ξέρουν πολλά παραπάνω. Επειδή όμως στηρίζομαι στα γραφήματα για τις επενδύσεις μου, θα απέχω από τη μετοχή της Εθνικής, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Αμερική. Μπορεί πράγματι να είναι «ευκαιρία», όπως λένε κάποιοι. Μόνο που δε γνωρίζω εάν είναι ευκαιρία για «πάνω» ή για «κάτω»!