Πόσο φόρο πλήρωσες στο πόκερ;
Το φορολογικό καθεστώς του πόκερ στην Ελλάδα άλλαξε. Πλέον οι παίκτες καλούνται να καταβάλλουν φόρο που φτάνει έως και το 20% των ημερήσιων κερδών τους. Είναι όμως αυτός λόγος να τους απευθύνεται μια τόσο προσωπική ερώτηση;
Περιεχόμενα
Πόσα πλήρωσες στην εφορία πέρσι;
Μια ερώτηση που θα φέρει σε δύσκολη θέση το συνομιλητή μας. Κι εμείς όμως δε θα έπρεπε να νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι για την ερώτηση που του απευθύναμε. Γενικά, η συζήτηση μάλλον θα είναι άβολη για όλους.
Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα αν ρωτήσουμε:
[quote type=”center”]Πόσα χρήματα κέρδισες από τη δουλειά σου φέτος;[/quote]
Τι μισθό παίρνεις; Μεικτά ή καθαρά; Πόσες είναι οι καθαρές απολαβές σου το χρόνο; Τι εφορία πλήρωσες για αυτές;
Πολύ προσωπικές ερωτήσεις, οι οποίες σπανίζουν ακόμα και μεταξύ φίλων. Γιατί λοιπόν να γίνεται στους παίκτες του πόκερ;
Το θέμα της φορολογίας του πόκερ ωστόσο έχει δυο όψεις. Ας δούμε τη μία με βάση… το τένις!
Πόσο φόρο πλήρωσε ο Nadal ή ο Federer;
Αν ασχολείστε με το πόκερ, δε θα σας κάνει εντύπωση το παρακάτω παράδειγμα ενός τυπικού τουρνουά πόκερ με τα έπαθλα των πρώτων 3 θέσεων να αντιπροσωπεύουν το 34% του συνολικού prize pool.Τα τουρνουά του τένις μοιάζουν κάπως με τα τουρνουά του πόκερ. Και στα δύο αθλήματα, μοιράζονται έπαθλα στους παίκτες που θα τερματίσουν υψηλότερα. Μάλιστα τα έπαθλα των πρώτων 2-3 θέσεων είναι τρομακτικά υψηλότερα από εκείνα των υπολοίπων θέσεων.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα έπαθλα των Grand Slam, όπως είναι εκείνα του Roland Garros και του Wimbledon για παράδειγμα.
Οι κορυφαίοι τενίστες λοιπόν όπως οι Nadal, Federer και Djokovic κερδίζουν αυτά τα έπαθλα. Είναι όμως αφορολόγητα;
Όχι.
Οι τενίστες είναι κι αυτοί όπως όλοι, φορολογούμενοι πολίτες. Δεν είδα όμως κανέναν να τους ρωτάει τι μέρος των χρημάτων που κέρδισαν από το τελευταίο τουρνουά που συμμετείχαν, κατέληξε στα ταμεία της εφορίας. Γιατί λοιπόν να το κάνουμε για τα τουρνουά πόκερ και ειδικά για τα τουρνουά online πόκερ;
Δημοσιεύσεις επιτυχιών Ελλήνων παικτών πόκερ
Το ελληνικό PokerLand συνηθίζει να δημοσιεύει τις επιτυχίες των Ελλήνων παικτών. Τους προηγούμενους μήνες υπήρξε μια αναστάτωση σχετικά με τη δημοσίευση των χρημάτων που κέρδιζαν οι παίκτες, οπότε και για ένα διάστημα περιορίστηκαν οι σχετικές δημοσιεύσεις.
Μετά τις εξελίξεις στο Pokerstars, η τακτική αυτή επανήλθε, αφού πλέον έχει «ξεκαθαρίσει» το τοπίο του πόκερ στην Ελλάδα. Προφανώς ειρωνεύομαι. Ωστόσο τα κέρδη που προέρχονται από το πόκερ είναι νόμιμα και η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού είναι ότι φορολογούνται. Έτσι – και σωστά – οι ενημερωτικές ιστοσελίδες για το πόκερ κάνουν αναφορές στις καθημερινές σχεδόν επιτυχίες των Ελλήνων παικτών πόκερ στις διάφορες πλατφόρμες online πόκερ.
Εντούτοις, αγανακτισμένοι με τη φορολογία παίκτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και την επιθυμία τους να αναφέρεται κι ο φόρος δίπλα στα έπαθλα. Δηλαδή, αν ο Jim Makos κέρδισε $3.000 στο χθεσινοβραδινό τουρνουά, να αναφερθεί δίπλα και ο φόρος που αναλογεί στο ποσό αυτό ($560).
Κατά αυτόν τον τρόπο θα τονισθεί το φορολογικό κόστος που καλούνται να επωμιστούν οι Έλληνες παίκτες πόκερ. Κάτι που φυσικά θα έχει άμεση επίπτωση στην κερδοφορία τους.
Είδατε όμως ποτέ να γράφεται:
[quote]5 εκατομμύρια δολάρια κέρδισε από τη πρώτη θέση που κατέλαβε στο Grand Slam ο Federer, εκ των οποίων τα 1,2 θα καταλήξουν στην εφορία.[/quote]
Προφανώς όχι, εκτός αν μου διαφεύγει κάτι.
Το πού και πώς θα φορολογηθεί ένας παίκτης είναι δικό του θέμα. Επιτρέψτε μου να πω πως δεν είναι θέμα της εφορίας.
Αντίστοιχα, γιατί πρέπει τώρα να αναφερόμαστε στο φορολογικό κόστος με την πρώτη ευκαιρία που κερδίζει κάποιος χρήματα στο πόκερ; Ακόμα και η μεγάλη επιτυχία που σημειώθηκε με τη δεύτερη θέση στο EPT της Πράγας του Γιώργου Μανούσου αποτέλεσε τροφή για συζήτηση περί φορολόγησης. Κι όμως, το σημαντικότερο θέμα ήταν η επιτυχία του παίκτη.
Δεν είδα να γίνεται το ίδιο στο τένις.
Η άλλη όψη της φορολογίας του πόκερ
Σας είπα προηγουμένως ότι η φορολογία του πόκερ έχει δύο όψεις. Η πρώτη λοιπόν είναι ότι δεν πρέπει ο φόρος αυτός να υποβαθμίζει σημαντικές επιτυχίες αθλητών ή παικτών, όπως θέλετε πείτε τους.
Η άλλη όψη έχει να κάνει ότι όντως θα πρέπει να τονισθεί το φορολογικό αυτό κόστος!
Μπερδευτήκατε;
Κι όμως, το να εξηγήσουμε πώς επηρεάζει η φορολογία τους παίκτες του πόκερ επιβάλλεται, αφού θα παίξει καθοριστική σημασία στην καριέρα του παίκτη! Υπάρχει μάλιστα σημαντική πιθανότητα η φορολόγηση αυτή να μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε το πόκερ!
Απλώς θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, που δε θα ζημιώσει την εικόνα του παίκτη.
Κι εδώ που τα λέμε, μοιάζει κάπως κουραστικό να αναφέρεται συνεχώς ότι ο τάδε κέρδισε τόσα και πλήρωσε τόσα στην εφορία. Σε κάθε αναφορά, φανταστείτε!
Εντάξει, τώρα οι παίκτες του πόκερ πληρώνουν φόρο. Το εμπεδώσαμε.
Και ο κόσμος που δεν ασχολείται με το πόκερ κάτι μπορεί να άκουσε. Δεν θα ευαισθητοποιηθεί όμως με το «πάθημα» των παικτών πόκερ, που στο κάτω κάτω κερδίζουν χρήματα από το σπίτι τους! Πώς να ευαισθητοποιηθεί αφού κι ο ίδιος πληρώνει τους δικούς του φόρους που αναλογούν στη δική του εργασία!
Τι του είπαμε; Πωπω, κοτάξτε, τώρα πληρώνουμε δυσβάσταχτο φόρο! Λυπηθείτε μας! Το πόκερ πεθαίνει.
Λυπάμαι, αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι τρόπος αυτός να περάσει το μήνυμα που θέλουμε.
Εδώ που τα λέμε, ο στόχος δε θα έπρεπε να είναι οι απλοί άνθρωποι που δεν ασχολούνται με το πόκερ κι έτυχαν να διαβάσουν για τη μεγάλη επιτυχία του Γιώργου. Οπωσδήποτε η επιτυχία αυτή θα διαβαστεί από «άσχετο» με το πόκερ κόσμο, οπότε θα έχει μεγαλύτερη απήχηση. Απήχηση όμως σε ανθρώπους που οι φόροι έχουν κόψει τους μισθούς και συντάξεις τους στο 60 και 70%!
Στόχος θα πρέπει να είναι οι νομοθέτες. Εκείνοι που έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι. Εκείνοι που αποφασίζουν πόσο φόρο θα πληρώσεις όταν θα κερδίσεις ένα τουρνουά πόκερ.
Κι ο τρόπος να το κάνεις δεν είναι να γκρινιάζεις ότι αντί για $3.000, κέρδισες $2.440. Κανείς δε θα σε καταλάβει. Τα 2 χιλιάρικα είναι πάλι πολλά λεφτά (αν δεν το πιστεύεις, ζεις σε άλλο κόσμο). Κανείς από αυτούς δεν ξέρει πώς μετριέται η απόδοσή σου στο πόκερ (ROI) και πώς αυτά τα $560 τελικά θα τερματίσουν την καριέρα σου.
Για αυτό λοιπόν, δώσε μια καλή αναλυτική εξήγηση.
Τουλάχιστον αυτό κάνω προσωπικά μέσω των κειμένων αυτών. Ναι, αναπόφευκτα θα αναφερθούμε σε κερδισμένους παίκτες, προκειμένου να φανερώσουμε την αλήθεια για τη φορολόγηση του πόκερ. Απλά δε θα το κάνουμε επανειλημμένως με την πρώτη ευκαιρία. Κουράζει και δεν έχει αποτέλεσμα.
Εσάς θα σας έπιανε η ευαισθησία σας αν διαβάζατε ότι το 10 ή 20% των επάθλων που κερδίζουν οι τενίστες πηγαίνει στην εφορία; Γιατί λοιπόν να το κάνουν οι άλλοι για το πόκερ;