ouggaria-tzogosΟ υπουργός Οικονομίας της Ουγγαρίας, Gyorgy Matolcsy, τόνισε πως η φορολόγηση του online στοιχήματος είναι εξαιρετικά δύσκολη, φέρνοντας την Ιταλία ως παράδειγμα, η οποία απέτυχε να την εφαρμόσει. Ο λόγος βέβαια δεν είναι άλλος από τα τεχνικά ζητήματα που τίθενται για την επιβολή φόρου στο διαδικτυακό στοίχημα. Τον προηγούμενο μήνα έγιναν αρκετές συζητήσεις σε φόρουμ για τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να παρακρατηθεί φόρο από έναν παίκτη που παίζει στο διαδίκτυο. Κι αν μοιάζει «εύκολη» η λύση να παρακρατά το φόρο η ίδια η εταιρία στοιχημάτων, χάος επικρατεί στο χώρο του πόκερ, όπου υπάρχουν τεράστιες ασάφειες όσον αφορά κυρίως την επιβολή φόρου στα cash παιχνίδια, στα παιχνίδια δηλαδή με μετρητά κι όχι τουρνουά πόκερ.

Τη δήλωση του Ούγγρου υπουργού έκανε γνωστή στην Ελλάδα το Capital.gr μέσω είδησης, σύμφωνα με την οποία η επιβολή φόρου στα φρουτάκια (slot machines) και το online στοίχημα προγραμματίζεται για το 2012 από την Ουγγρική κυβέρνηση. Τουλάχιστον εκείνοι αναγνωρίζουν τη δυσκολία αυτού του εγχειρήματος, κάτι που αδυνατεί να κάνει η χώρα μας, που αποδεικνύεται ένθερμος υποστηρικτής του “[intlink id=”3265″ type=”post”]Greed is Good[/intlink]”. Οπωσδήποτε η δύσκολη οικονομική θέση της Ελλάδας δεν επιτρέπει σε λογικές και καλά μελετημένες αποφάσεις, γεγονός που έχει οδηγήσει το τελευταίο καιρό σε νομοσχέδια και τροπολογίες «πυροτεχνήματα», απόδειξη των οποίων αποτελεί η συνεχόμενη κι απέλπιδα προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να περάσει το νομοσχέδια περί τζόγου. Όχι μόνο είναι φανερή η βιασύνη που χαρακτήριζε τις προηγούμενες προσπάθειες επικύρωσης από την Ευρώπη και κατάθεσης του νομοσχεδίου, αλλά ακόμα και μετά την ψήφισή του εν μέσω Αυγούστου δε φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι, τουλάχιστον προς το παρόν. Ωστόσο εντύπωση είχε προκαλέσει η [intlink id=”3888″ type=”post”]ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας της Eurobet[/intlink] από τέλος Σεπτέμβρη.

Έτσι η μεταβατική περίοδος που δόθηκε στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος μέχρι να δρομολογηθούν οι άδειες θα δείξει κατά πόσο είναι βιώσιμο το μοντέλο που προωθείται. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι σημαντικότεροι bookmakers θα προμηθευτούν την άδεια, αν και η τιμή της ή οι όροι του νομοσχεδίου δεν επιτρέπουν χαμόγελα. Ωστόσο μέχρι τότε είναι αναγκαίες πολλές διευκρινήσεις στην επιβολή φόρου, καθώς για παράδειγμα η παρακράτηση φόρου σε κάθε pot ανά παρτίδα από το poker room σε κάθε τραπέζι που παίζονται χρήματα και η κατάθεση του φόρου αυτού από την ίδια την εταιρία, μοιάζει τουλάχιστον ανέκδοτο.

Τέλος ας μην ξεχνάμε, πώς επηρεάζει η [intlink id=”1737″ type=”post”]επιβολή φόρου τις αποδόσεις του στοιχήματος online[/intlink] και την κερδοφορία του συστήματός μας κατ’ επέκταση.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.