Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Καμμένος, άφησε υπόνοιες σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα πως τα CDS του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πουλήθηκαν όταν ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τα περί δημοψηφίσματος κι οδήγησε τις χρηματαγορές σε μεγάλη εφήμερη πτώση, πριν ανακαλέσει κι επανέλθει η ομαλότητα. Μάλιστα κάνει λόγο και για τον George Soros, ο οποίος επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μια μέρα πριν την ανακοίνωση για διενέργεια δημοψηφίσματος. Κι αν όλα αυτά μοιάζουν ως θεωρίες συνωμοσίας, αξίζει κανείς να δει σήμερα την πτώση των CDS που από 6,000 μονάδες βάσης έπεσαν ραγδαία στις 4,400!
Όσον αφορά τον George Soros και για την πιθανή κατοχή CDS μέσω του hedge fund του, αρκεί να διαβάσει κανείς τα σχόλια και τις υποδείξεις που κάνει κατά καιρούς ο άνθρωπος που «έσπασε» την Τράπεζα της Αγγλίας το 1992 και ανάγκασε την Αγγλική κυβέρνηση να αποσύρει τη λίρα από τις αγορές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αγόρευση του Π. Καμμένου κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Ο Soros είχε επιτεθεί στο σχέδιο σωτηρίας των Βρυξελλών όπως επισημάνθηκε και στο άρθρο περί [intlink id=”4485″ type=”post”]CDS και Χρεωκοπίας της Ελλάδας[/intlink] πριν λίγες μέρες εδώ στο blog, όπου και ανέφερε πως το σχέδιο θα έχει διάρκεια ζωής από μία μέρα έως 3 μήνες. Πάνω σε αυτή τη δήλωση βασίστηκαν και τα λεγόμενα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την πρόσφατη συνάντηση του George Soros με τον Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα. Τι εννοείται όμως με τη συσχέτιση του δημοψηφίσματος και της πώλησης των CDS;
Τα ελληνικά CDS πριν λίγα μόλις χρόνια κυμαίνονταν κοντά στις 300 μονάδες βάσης. Δηλαδή για να ασφαλίσει μια τράπεζα ένα ομόλογο, το ετήσιο κόστος ανερχόταν σε 3% επί του ομολόγου. Στις αρχές τις περασμένης εβδομάδας τα CDS είχαν σκαρφαλώσει κοντά στις 5,500 μονάδες βάσεις, όπως φαίνεται κι από το γράφημα που αποτυπώνει την πορεία των CDS των Ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και 2 Νοεμβρίου. Εάν πράγματι ο George Soros κατείχε CDS κι επιθυμούσε να τα πουλήσει μέσω του hedge fund του, το οποίο ελέγχει τεράστια ποσά χρημάτων, θα δημιουργούσε τόση προσφορά στην αγορά πουλώντας δισεκατομμύρια ευτρώ, που δε θα κατάφερνε να τα πουλήσει σε τόσο υψηλή τιμή. Θα χρειαζόταν λοιπόν κάποιο γεγονός για να δημιουργηθεί η τεχνητή ζήτηση που θα απορροφούσε την πώληση των CDS του. Τέτοιο γεγονός θεωρείτο το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου, απόδειξη του οποίου ήταν η μεγάλη πτώση των χρηματαγορών, η άνοδος των CDS και ο κίνδυνος μιας φαινομενικά επερχόμενης χρεωκοπίας. Όταν όλοι λοιπόν πίστευαν ότι μέσω του δημοψηφίσματος η Ελλάδα θα έβγαινε από την Ευρωζώνη και θα κήρυττε χρεωκοπία, η ζήτηση για CDS αυξήθηκε απότομα. Όποιος ήθελε να πουλήσει, πλέον μπορούσε.
2 μέρες μετά το δημοψήφισμα ήταν πλέον παρελθόν κι ο κίνδυνος της χρεωκοπίας είχε προς στιγμής απομακρυνθεί. Έτσι όσοι είχαν ποντάρει στα CDS τη μέρα της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, έβλεπαν την επένδυσή τους 2 μέρες μόλις αργότερα να χάνει σημαντικό έδαφος. Μεγάλοι κερδισμένοι όσοι «βρήκαν» την ευκαιρία να πουλήσουν. Και λέω «βρήκαν» γιατί CDS δεν έχω εγώ κι εσείς, έχουν όσοι ελέγχουν ανυπολόγιστα ποσά και οπωσδήποτε δεν ενεργούν τυχαία.
Τελικά όντως πούλησαν; Αυτό αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη αφού επισημανθεί πως αυτή τη στιγμή τα Ελληνικά CDS (Credit Default Swaps) βρίσκονται στα 4,400 μονάδες βάσης (πηγή: Capital.gr καθώς το Bloomberg έχει περιορίσει την πρόσβαση στο γράφημα). Όλα βγαζούν νόημα αν απλώς ενωθούν οι κουκίδες…
Έχουμε αποφύγει τη χρεωκοπία; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, όμως εφόσον σημειώθηκε πτώση των CDS (που είναι ένα στοίχημα υπέρ της χρεωκοπίας) και θεωρητικά όσοι πόνταραν σε αυτήν δεν έχουν πλέον ενδιαφέρον, θα απορροφήσει ένα μέρος της πίεσης των αγορών και των κερδοσκόπων. Ενδεχομένως το ενδιαφέρον τώρα στραφεί στην Ιταλία, της οποίας τα CDS βρίσκονται εκεί που ήταν της Ελλάδας πριν μερικά χρόνια. Δεν αποκλείεται να είμαστε θεατές στο ίδιο έργο.
Παρακολουθήστε το βίντεο της αγόρευσης του Παναγιώτη Καμμένου: