Το 10ετές ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου ξεπέρασε την αντίσταση του 26% με αύξηση 1.2% χθες Παρασκευή, ημέρα που σημαδεύτηκε από τη [intlink id=”4485″ type=”post”]Ψήφο Εμπιστοσύνης[/intlink] της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Η αύξηση του ομολόγου σημαίνει πως η πιθανότητα για χρεωκοπία αυξάνεται σημαντικά, όταν στο μεταξύ το γράφημα για την πορεία του 5ετούς CDS είναι πλέον διαθέσιμο από το Bloomberg μόνο μέσω της υπηρεσίας για επαγγελματίες – λογικά έναντι αμοιβής. Τα γραφήματα λέγεται πως ήδη αποτυπώνουν τις όποιες εξελίξεις λαμβάνουν μέρος τόσο στην πολιτική όσο και στην παγκόσμια οικονομία και το γεγονός πως το ομόλογο σημείωσε την υψηλότερη τιμή χθες δεν είναι τόσο ενθαρρυντικό για την Ελλάδα.
Το γράφημα του 10ετούς ομολόγου όπως και κάθε άλλου ομολόγου αποτυπώνει το επιτόκιο που είναι πρόθυμοι οι πωλητές των ομολόγων να πληρώσουν για να μεταπωλήσουν το χρέος, στην παρούσα περίπτωση της Ελλάδας. Το 2009 και μέχρι τις αρχές του 2010 η Ελλάδα «έβγαινε στις αγορές» και πουλούσε το χρέος με τη μορφή ομολόγων. Αυτοί που αγόραζαν ομόλογα – στην ουσία το Ελληνικό χρέος – απολαμβάνουν ετήσιους τόκους 5-6% όπως φαίνεται από το γράφημα. Από τον Απρίλιο του 2010 όμως κι έπειτα η άνοδος που παρατηρείται στο γράφημα σημαίνει με απλά λόγια πως πλέον οι αγοραστές δεν ενδιαφέρονται για αγορά ομολόγων, με συνέπεια το επιτόκιο να ανεβαίνει ώστε να προσελκύσει αγοραστές – επενδυτές. Είναι μια ακόμα μάχη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η πηγή όλων των χρηματοοικονομικών προϊόντων, η πιο απλή έννοια για να καταλάβει κανείς πως λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία.
Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά ομολόγων, απόδειξη του οποίου αποτελεί η άνοδος του γραφήματος, αυτομάτως σημαίνει όλο και περισσότεροι πιστεύουν πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Εάν εγώ πιστεύω πως η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει – κουράστηκα να με διορθώνει το Word κι έτσι θα το γράφω με «όμικρον», άτιμε Μπαμπινιώτη – γιατί να μην επενδύσω τα ωραία μου χρήματα και να κερδίζω 27% ετήσιο τόκο για τα επόμενα χρόνια;! Πού θα βρω καλύτερο επιτόκιο; Τη στιγμή που εγώ όπως και άλλοι δεν το πράττουν, είναι η απόδειξη πως η χθεσινή ημέρα δεν ήταν μια καλή μέρα για τα ομόλογα και κατ’ επέκταση για την οικονομία της Ελλάδας.
Ωστόσο η ψήφος εμπιστοσύνης ολοκληρώθηκε στην Ελληνική βουλή μετά τα μεσάνυχτα, όταν οι περισσότερες αγορές του κόσμου είχαν κλείσει. Το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης δεν είναι αποτυπωμένο στο γράφημα θα έλεγαν πολλοί και θα είχαν εν μέρει δίκιο. Όμως όσοι γνώριζαν εάν η κυβέρνηση έπαιρνε ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, δε θα είχαν ενεργήσει κατάλληλα πριν την ψηφοφορία; Εκτός κι αν δεν υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν νωρίτερα από τους υπόλοιπους, οπότε μιλάμε για μια απολύτως δίκαιη αγορά…
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα εντούτοις που είδε τα ομόλογά της να διαγράφουν ανοδική πορεία χθες. Η Ιταλία μετά τη συμφωνία με το ΔΝΤ ώθησε το 10ετές ομόλογο υψηλότερα από το 6.20% που ήταν το υψηλότερο υψηλό του Ιταλικού ομολόγου το μήνα Αύγουστο. Κι αν νομίζετε πως ανοδική πορεία ακολουθούν μόνο τα ομόλογα κάποιων Ευρωπαϊκών χωρών, θα πρέπει να αναθεωρήσετε την άποψή σας κοιτάζοντας το γράφημα του ομολόγου της Ινδίας. Αυτά τα γραφήματα αποτελούν την απόδειξη πως όταν οι αντιστάσεις λυγίζουν, η πιθανότητα για περαιτέρω άνοδο είναι συντριπτικά μεγάλη. Ας ελπίσουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας θα πέσουν έξω.