Το παρόν άρθρο έχει παραχωρηθεί απο το περιοδικό TRADERS’, και μπορείτε να διαβάσετε και περαιτέρω άρθρα με δωρεάν εγγραφή στο www.traders-mag.gr
Γιατί δεν βλέπουμε αλγοριθμικά συστήματα που χρησιμοποιούν τον όγκο; Φαίνεται ότι όλα τα συστήματα χρησιμοποιούν την τιμή, μερικές φορές ως ανοίγματα (spreads) όπως στις συναλλαγές ζευγών, μερικές φορές τη δομή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, συχνά την αναλογία EURUSD ή αργού πετρελαίου. Αλλά σπάνια λαμβάνεται υπόψη ο όγκος στην απόφαση, εκτός από όταν επιλέγουμε τις μετοχές με μεγαλύτερη ρευστότητα ή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Ωστόσο, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο που ενεργούν οι αγοραστές και οι πωλητές, τη δυναμική για διαφοροποίηση και, κατ ‘ ελάχιστον, ένα ακόμη κομμάτι του παζλ.
Η κλασική ανάλυση διαγραμμάτων λέει ότι η αύξηση του όγκου επιβεβαιώνει την τάση, ενώ η αύξηση των τιμών με παράλληλη μείωση όγκου αποτελεί μια ευκαιρία για πώληση. Αυτό έχει νόημα, αλλά ο όγκος από τη μια μέρα στην άλλη είναι πολύ ασταθής. Η εκτίμηση του μέσου όρου βοηθάει, αλλά εισάγει επίσης τη χρονική υστέρηση, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία λιγότερο έγκαιρη. Ο όγκος στις περισσότερες αγορές μειώνεται το καλοκαίρι, όταν αποσύρονται πολλοί επενδυτές. Επίσης, ποικίλει κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μέγιστες τιμές κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο, και ελάχιστες γύρω στο μεσημέρι, όταν οι επενδυτές κάνουν διάλειμμα για γεύμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναξιόπιστα σήματα εκτέλεσης συναλλαγών.
Το πιάσατε το νόημα. Ο όγκος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου όλοι φαίνεται να συμφωνούμε σχετικά με τη σημασία του – όταν ξεφεύγει πολύ πάνω από το σύνηθες επίπεδο συναλλαγών. Υποδεικνύει συνεχώς μια αλλαγή στην κατεύθυνση.
Περιεχόμενα
Βασικοί κανόνες εκτέλεσης συναλλαγών
Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, χρειαζόμαστε τα εξής:
- Ένα μέτρο ακραίου όγκου
- Έναν τρόπο αναγνώρισης της τρέχουσας κατεύθυνσης της μετακίνησης της τιμής
- Έναν κανόνα κατοχύρωσης κέρδους επειδή δεν αναμένουμε μια βιώσιμη αντιστροφή
- Τον μέγιστο αριθμό των ημερών διατήρησης της συναλλαγής
- Ένα μεγάλο σύνολο αγορών για να ελέγξουμε τη στρατηγική
Ας αναλύσουμε το κάθε ένα εν συντομία.
Αποφασίζοντας πότε ο όγκος είναι ακραίος
Χρησιμοποιώντας μετοχές, θα υπολογίσουμε τον μέσο όρο του όγκου για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, 60 ημερών, εκτέλεσης συναλλαγών (περίπου τρεις μήνες), στη συνέχεια θα βρούμε την ακραία αναλογία του σημερινού όγκου προς το μέσο όγκο.
Μερικές φορές, μια ακραία τιμή όγκου ακολουθείται από μια άλλη. Αν χρησιμοποιήσουμε το μέσο όρο των 60 ημερών από χθες, τότε μια συνεχής ακολουθία από ακραίες τιμές θα προκαλέσει απότομη άνοδο του μέσου όρου και μπορεί να μη λάβουμε ένα δεύτερο σήμα ακραίου όγκου. Για να αποφευχθεί αυτό, απλώνουμε χρονικά το μέσο όγκο, κι έτσι η σημερινή αναλογία είναι ο σημερινός όγκος δια το μέσο όρο των 30 προηγούμενων ημερών. Μπορείτε επίσης να πάρετε τον μέσο όρο περισσότερων ημερών. Πόσο υψηλή πρέπει να είναι η ακραία τιμή για να προκληθεί συναλλαγή; Επειδή η αγορά μετοχών μεροληπτεί προς τα πάνω, τα όρια αγοράς και πώλησης δεν θα είναι συμμετρικά. Θα αγοράζουμε όταν η κατεύθυνση της τιμής θα είναι κάτω και η αναλογία ακραίας τιμής θα είναι 1,5, 50% μεγαλύτερη από το σύνηθες. Θα είμαστε πιο απαιτητικοί για την πώληση και θα αναμένουμε αναλογία ακραίας τιμής ίση με 2.0, δύο φορές μεγαλύτερη. Υπάρχει ένα trade-off στις χαμηλότερες αναλογίες που παράγουν λιγότερο αξιόπιστα σήματα και στις υψηλότερες αναλογίες που δεν παράγουν αρκετά σήματα.
Μέγιστος χρόνος εκμετάλλευσης
Δεν πιστεύουμε ότι οι αντιστροφές που υποδεικνύονται από ακραίες τιμές όγκου έχουν μακρά μνήμη, κι έτσι θέτουμε αυθαίρετα τις πέντε ημέρες ως μέγιστο χρόνο εκμετάλλευσης. Αυτό μας δίνει μια ή δυο ημέρες μετά από την είσοδο για να μετακινηθεί η τιμή στη λάθος κατεύθυνση, αλλά εάν δεν υπάρξει διόρθωση μετά από πέντε ημέρες, πραγματοποιούμε έξοδο.
Δεν πρόκειται να υπάρξει stop-loss, επειδή πρόκειται για μια συναλλαγή μέσης αντιιστροφής. Δηλαδή, συναλλασόμαστε ενάντια στην κατεύθυνση της μετακίνησης της τιμής, κι έτσι αναμένουμε πλήρως να έχουμε κάποια απώλεια κατά την πρώτη ημέρα. Αν περιμένουμε για μια αντιστροφή πριν από την είσοδο, μπορεί να χάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους. Ίσως γνωρίζετε ότι το προφίλ αυτού του τύπου εκτέλεσης συναλλαγών είναι πολλά μικρότερα κέρδη με μια περιστασιακή μεγάλη απώλεια.
Κατοχύρωση κερδών
Μπορεί να μην έχουμε stop-loss, αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε κέρδη και να εξέλθουμε νωρίς. Και πάλι, αυτό θέλουμε να είναι ασύμμετρο. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι μετακινήσεις τιμών στις μετοχές είναι πολύ διαφορετικές για αγορές και για πωλήσεις θέσεων. Οι τιμές μετακινούνται προς τα πάνω αργά αλλά πέφτουν γρήγορα. Έτσι, για θέσεις αγοράς, η κατοχύρωση κερδών είναι μόνο 75 μονάδες βάσης και για θέσεις πώλησης είναι 100 μονάδες βάσης (ένα τοις εκατό).
Κατεύθυνση τιμής
Δεν ψάχνουμε για μακροπρόθεσμη τάση ή επένδυση. Εάν μπορούμε να αναγνωρίσουμε μια ακραία τιμή βάσει μιας πρόσφατης μετακίνησης, μπορούμε να ξεκινήσουμε πολλές συναλλαγές. Θα επιλέξουμε τη χρήση ενός κινητού μέσου όρου 5-ημερών* για να καθορίσουμε την κατεύθυνση των τιμών. Αν η σημερινή τιμή του κινητού μέσου όρου είναι μεγαλύτερη από εκείνη τηνς προηγούμενης ημέρας, η τάση είναι ανοδική. Εάν είναι μικρότερη, η τάση είναι πτωτική. Υπάρχουν πολλοί τρόποι καθορισμού της τάσης. Αυτός είναι ένας από τους πιο απλούς.
Εκτέλεση
Όποτε λαμβάνουμε ένα σήμα εκτέλεσης συναλλαγών, πραγματοποιούμε είσοδο στο επόμενο άνοιγμα. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό μειώνει την απώλεια, αν οι τιμές συνεχίζουν να μετακινούνται εναντίον μας. Είναι επίσης πρακτικό, επειδή μπορεί να μην έχετε καλές τιμές όγκου πριν από το κλείσιμο. Όσον αφορά την έξοδο, την πργματοποιούμε είτε στην κατοχύρωση κέρδους, είτε κατά την πέμπτη ημέρα. Επειδή γνωρίζουμε ότι θα είναι η πέμπτη ημέρα, μπορούμε να βγούμε στο κλείσιμο της τελευταίας ημέρας.
Συνολική δράση
Δεν υπάρχει κάτι πολύπλοκο σε αυτά, κι ούτε γίνεται χρήση εξελιγμένων μαθηματικών. Μπορείτε ίσως να λάβετε το σήμα από ένα διάγραμμα που στον οριζόντιο άξονα δείχνει τον όγκο. Το μόνο πραγματικό πρόβλημα είναι ο εντοπισμός αρκετών αγορών για να υπάρξει διαφοροποίηση. Σε αυτό το παράδειγμα, θα εξετάσουμε ένα ευρύ σύνολο 63 ρευστών ETF:
- 4 ETF μετοχών μεγάλων αγορών των ΗΠΑ
- 25 ETF του τομέα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων SPDR και πολλών Vanguard ETF
- 17 ETF μετοχών χωρών
- 10 ανάμικτα ETF, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων, πολύτιμων μετάλλων, αναδυόμενων αγορών
- 7 αντίστροφα ETF, διπλής και τριπλής μόχλευσης
Εδώ είναι το ενδιαφέρον σημείο. Όταν απλά αναφέρουμε όλες τις συναλλαγές με τη σειρά που εμφανίζονται, ανεξάρτητα από τα πόσα χρήματα θα πρέπει να επενδύσουμε, αλλά υποθέτοντας μια έκθεση $10.000 για κάθε συναλλαγή, έχουμε τα αποτελέσματα του διαγράμματος 1. Δεδομένου ότι τα δεδομένα 16 ετών καλύπτουν μερικές πολύ ακραίες συνθήκες, τα αποτελέσματα είναι καλά.
Τα αποτελέσματα δείχνουν μεταβλητότητα το 2008, αλλά αυτή μπορεί να μειωθεί χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο με βάση την ετήσια μεταβλητότητα της τιμής, ένας τυποποιημένος τρόπος ελέγχου του κινδύνου. Με αυτό, το μέγεθος απωλειών δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο εκείνο που βιώσαμε στο χρηματιστήριο, και η αποκατάσταση γίνεται πολύ πιο γρήγορα.
Επιλογή ETF για ένα ρεαλιστικό χαρτοφυλάκιο
Δεν μπορούμε να συναλλαχθούμε όλα τα σήματα, άρα κάποια επιλογή είναι απαραίτητη. Αποδεικνύεται ότι το 66% των συναλλαγών είναι κερδοφόρες, αλλά η προεπιλογή των κερδοφόρων δεν είναι εύκολη. Κανονικά, ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών επιλέγεται βάσει του ιστορικού της επιτυχίας της κάθε μετοχής, αλλά εδώ τα σήματα εκτέλεσης συναλλαγών μπορεί να είναι λίγα και σποραδικά, καθιστώντας αυτή την προσέγγιση αναποτελεσματική.
Λόγω του υψηλού ποσοστού επιτυχίας, θα φτιάξουμε ένα χαρτοφυλάκιο που δέχεται έξι, κατά το μέγιστο, σήματα τη φορά. Μια επένδυση $10.000 για κάθε συναλλαγή δημιουργεί ένα χαρτοφυλάκιο των 60.000 δολαρίων. Αν χρησιμοποιήσουμε λιγότερο από έξι σήματα, μειώνουμε σημαντικά τη διαφοροποίησή μας. Αν θέλουμε περισσότερα από έξι σήματα θα δούμε ότι το κεφάλαιό μας θα βρίσκεται σε αδράνεια κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Φυσικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι πέντε ή επτά σήματα λειτουργούν καλύτερα για εσάς.
Αν υπάρχουν λιγότερες από έξι ενεργές συναλλαγές τη φορά, τις παίρνουμε όλες. Κρατάμε κάθε συναλλαγή για πέντε ημέρες ή μέχρι να φτάσει στο στοχευόμενο κέρδος. Εάν υπάρχουν περισσότερες από έξι συναλλαγές, επιλέγουμε αυτές που θέλουμε στην τύχη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τη μια μέρα επιλέγουμε όσες αρχίζουν από «A», και την επομένη όσες αρχίζουν από «B», αλλά κυριολεκτικά χρησιμοποιούμε μια πηγή τυχαίων αριθμών με κλίμακα τον αριθμό των νέων σημάτων εκείνης της ημέρας, και επιλέγουμε μία ή περισσότερες συναλλαγές για να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο. Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται στο διάγραμμα 2.
Περίληψη
Πρέπει να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στρατηγικές εκτέλεσης συναλλαγών που να βασίζονται σε διαφορετικές έννοιες. Παρέχει μεγαλύτερη διαφοροποίηση από τις συναλλαγές σε διαφορετικές αγορές, οι οποίες μπορούν συλλογικά να μπουν σε κρίση.
Θα πρέπει επίσης να την εφαρμόσετε και να την ελέγξετε στην πράξη από μόνοι σας. Αν και είμαστε σίγουροι ότι είναι αποτελεσματική, μπορεί να λείπουν ορισμένα σημαντικά στοιχεία ελέγχου του ρίσκου, όπως είναι η απομόχλευση κατά τη διάρκεια πολύ ευμετάβλητων αγορών, όπου πολλές μετοχές και ETF μπορεί να έχουν εξάρσεις όγκου και όλες αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε το δικό σας σύνολο ETF και μετοχών. Είναι πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσετε μια στρατηγική, εάν την έχετε ελέγξει οι ίδιοι. Και αυτή η στρατηγική αξίζει τον κόπο.
Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:
http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers