Γενικός Δείκτης. Ο πιο σημαντικός δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ανεβαίνει ο δείκτης; Ανεβαίνει και το χρηματιστήριο. Ράλι οι μετοχές, χαμόγελα στους επενδυτές. Πέφτει ο δείκτης, πέφτει το χρηματιστήριο. Κατοχύρωση κερδών, ανησυχία στην αγορά. Κι όμως, δεν είναι παρά μόνο μια γραμμή σε ένα γράφημα. Αυτή τη γραμμή θα αναλύσω, τολμώντας να δώσω μια πρόβλεψη για το 2014.
Με βάση τα όσα διαβάσατε στη σημασία των timeframes κατά την τεχνική ανάλυση ενός γραφήματος, θα ξεκινήσω από το 10ετές γράφημα του γενικού δείκτη. Κοιτώντας τόσο πολύ πίσω στο χρόνο δε χρειάζονται περίπλοκοι δείκτες, ούτε καν candlesticks. Η απεικόνιση των κλεισιμάτων αρκεί.
Τα πιο σημαντικά επίπεδα τιμών του γενικού δείκτη:
- 500 μονάδες. Το χαμηλότερο των τελευταίων 10 ετών. Δε νομίζω να μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες.
- 1.500 μονάδες. Η σημαντικότερη στήριξη του δείκτη των τελευταίων ετών. Πλέον αναμένεται να λειτουργήσει ως αντίσταση. Σημειώστε το.
- 3.000 μονάδες. Το 2005 ο γενικός δείκτης έκοψε ταχύτητα κατά την άνοδό του. Το 2009 τερμάτισε την άνοδο που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου. Θα αποκλείσω την περίπτωση να φτάσει το ελληνικό χρηματιστήριο φέτος τόσο ψηλά. Ακόμα και το 2009 που ήταν μια καλή χρονιά για το ΧΑΑ, η διακύμανση του δείκτη δεν ξεπέρασε τις 1.500 μονάδες. Αφού το 2014 ξεκίνησε με το δείκτη στις 1.300 μονάδες περίπου, στην καλύτερη περίπτωση να φτάσει 2.800 σύμφωνα με τη μαγική μου σφαίρα.
- 3.500 μονάδες. Στήριξη το 2006, αντίσταση το 2008 κι επιτάχυνση της πτώσης – σχεδόν 2.000 μονάδες σε 6 μήνες!
Όλα τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης συμβαδίζουν φυσικά με στρόγγυλα νούμερα, μιας και οι στρόγγυλοι αριθμοί προδιαθέτουν τους επενδυτές για τοποθετήσεις ή για κατοχυρώσεις κερδών. Καθώς το χρηματιστήριο είναι ένα παιχνίδι ψυχολογίας και πληροφορίας, η προδιάθεση αυτή φέρνει και τις στηρίξεις κι αντιστάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης από το 2012 μέχρι σήμερα
Εστιάζοντας στο τελευταίο κομμάτι του προηγούμενου γραφήματος, έχω σχεδιάσει δυο ανοδικές γραμμές τάσης. Απέφυγα να σχεδιάσω τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών παρόλη τη σημασία του, καθώς στην παρούσα στιγμή απέχει αρκετά από την τρέχουσα τιμή του δείκτη. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αν τύχει και ο γενικός δείκτης αγγίξει τον ΚΜΟ, θα δούμε τότε αν θα εξακολουθούν να έχουν ισχύ οι γραμμές τάσης. Ειδικά η μπλε γραμμή είναι η σημαντικότερη κι αυτή που θα μου φανέρωνε αν το ελληνικό χρηματιστήριο είναι γενικώς σε ανοδική τροχιά.
Και όντως είναι σε ανοδική χρονιά, παρά τις πρόσφατες απώλειες του ΧΑΑ. Πολύ σημαντικό μάλιστα το γεγονός ότι οι απώλειες αυτές δεν διέσπασαν την πράσινη γραμμή τάσης. Η συγκεκριμένη υποδηλώνει την επιτάχυνση της ανόδου, εξαιτίας της μεγαλύτερης κλίσης σε σχέση με την μπλε. Επιπλέον, τα σημεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη σχεδίασή της είναι τρία στον αριθμό, κάτι που προσθέτει μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Σύμφωνα με τις δυο αυτές γραμμές τάσης το ελληνικό χρηματιστήριο ανεβαίνει και θα ανεβαίνει όσο αυτές δε διασπώνται. Σε περίπτωση διάσπασης δε σημαίνει αυτομάτως ότι το χρηματιστήριο μπαίνει σε καθοδική τροχιά. Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν τρεις φάσεις σε οποιαδήποτε αγορά ή γράφημα που παρακολουθούμε: άνοδος, κάθοδος και συσσώρευση. Η συσσώρευση είναι πλάγια κίνηση του δείκτη εν προκειμένω και συχνά μεσολαβεί μεταξύ των δύο άλλων τάσεων ή ακόμα και της ίδιας της τάσης, όσο η αγορά παίρνει μια… ανάσα!
Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του φαινομένου αυτού ήταν η συσσώρευση του 2010, πριν ο γενικός δείκτης επανέλθει στη καθοδική του τάση που είχε ξεκινήσει το 2008.
Στο διετές γράφημα έχω σχεδιάσει και κάποιες άλλες γραμμές. Επίσης έχω συμπεριλάβει τους δείκτες RSI και MACD. Δε χρειάζεται να γνωρίζετε καν τι είναι αυτοί οι δείκτες. Σημασία έχει αν οι δείκτες αυτοί ακολουθούν την ίδια τάση με τον Γενικό Δείκτη ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση το φαινόμενο ονομάζεται απόκλιση (divergence) και είναι αυτό που μας απασχολεί αυτήν την περίοδο.
Τέλη Νοεμβρίου και αρχές Ιανουαρίου ο γενικός δείκτης έκανε δύο υψηλά (πράσινη γραμμή). Την ίδια στιγμή παρατηρούμε στους δυο δείκτες ότι το δεύτερο υψηλό την ίδια χρονική περίοδο είναι χαμηλότερο από το πρώτο! Τα αντίστοιχα κόκκινα βέλη τονίζουν το φαινόμενο αυτό. Με λίγα λόγια, ενώ ο γενικός δείκτης ανέβηκε, οι δείκτες δεν φαίνεται να έχουν την ίδια δυναμική. Αν και φυσικά δεν είναι ο κανόνας, συχνά οι τιμές που αναλύουμε (του γενικού δείκτη εδώ) θα ακολουθήσουν την πορεία των δεικτών αυτών.
Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι ο κανόνας (αν ήταν, θα αρκούσε αυτή η μέθοδος για να κερδίσει ο οποιοσδήποτε στο χρηματιστήριο) και μάλιστα είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν η απόκλιση αυτή εξουδετερωθεί. Κάτι τέτοιο θα συμβεί αν ο γενικός δείκτης ξεπεράσει τις 1.300 μονάδες.
Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω; Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε ανοδική τάση. Άρα προσωπικά προσανατολίζομαι να αγοράζω όταν η αγορά διορθώνει, όπως λένε, ώστε να συμβαδίζω με την τάση – η τάση είναι φίλη μας. Διόρθωση στο πράσινο ή στο μπλε βέλος θα δημιουργήσει τέτοιες ευκαιρίες.
Την ίδια στιγμή περιμένω την αντίδραση των 1.300 μονάδων με βάση τα όσα είπα για την απόκλιση κι ακόμα περισσότερο τι θα συμβεί, αν αγγίξει τις 1.500 μονάδες. Πάντως, όσο το μπλε βέλος δείχνει την πορεία, δε θα δούμε νέα χαμηλά από το ΧΑΑ φέτος.
Επομένως, προβλέπω ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει να ανεβαίνει το 2014 μέχρι τουλάχιστον τις 1.500 μονάδες. Αν και είναι πιθανόν τους επόμενους μήνες να δούμε διόρθωση ακόμα και μέχρι την μπλε γραμμή τάσης, θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν το κλίμα αναστρεφόταν μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.
Πού μπορεί αν φτάσει ο γενικός δείκτης; Ποντάρω μέχρι τις 2.800 μονάδες για φέτος. Αλλά νομίζω θα χρειαστεί να γίνουν μάλλον θαύματα στην Ελλάδα για να σημειωθεί τέτοια άνοδος. Τόσο από οικονομικής άποψης (ξένες επενδύσεις του George κι άλλων), όσο κι από επιχειρηματικής (Στοίχημα Online Α.Ε.) ή και τεχνολογικής (γυαλιά Google στην Ελλάδα, Βαλκάνια, Ευρώπη…).
Εσείς πώς βλέπετε το γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου για το 2014; Δώστε την πρόβλεψή σας στα σχόλια. Έτσι κι αλλιώς με φασόλια παίζουμε. Ένα χρόνο από τώρα θα δούμε ποιος θα έχει πέσει πιο κοντά.