Σύμφωνα με σημερινό δελτίο τύπου της Remote Gambling Association, αντιπροσωπεύοντας τους μεγαλύτερους online bookmakers του κόσμου, στρέφεται εναντίον του νέου νομοσχεδίου της Ελλάδας για το διαδικτυακό τζόγο και καταθέτει διαμαρτυρία στην επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανακοίνωση αμφισβητεί τη συμβατότητα του νέου νόμου για το στοίχημα με τις απαιτήσεις που έχει θέσει η επιτροπή για τα κράτη-μέλη. Στις 3 σελίδες του δελτίου τύπου γίνεται εκτενής αναφορά στο μεγάλο πλεονέκτημα που έχει δοθεί στο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και γίνεται σύγκριση με τα αντίστοιχα νομοσχέδια που έχουν τεθεί σε ισχύ σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της φορολογίας που προτείνει το νομοσχέδιο, καθώς και η αδυναμία βιωσιμότητας οποιασδήποτε εταιρίας στοιχημάτων λειτουργώντας υπό το νέο νομικό πλαίσιο. Άραγε οι παίκτες [intlink id=”1737″ type=”post”]θα μπορούν να κερδίζουν με τις χαμηλότερες αποδόσεις;[/intlink]
Η RGA (Remote Gambling Association) αποτελείται από 28 κολοσσούς online bookmakers κι ανταλλακτηρίων στοιχημάτων. Ενδεικτικά μέλη της RGA αποτελούν η 888, η bet365, η Betfair, η Bwin.party, η Ladbrokes, η Sportingbet και η William Hill. Αυτές οι εταιρίες στοιχημάτων στρέφονται εναντίον της Ελληνικής νομοθεσίας και του νέου νόμου περί διαδικτυακού τζόγου, διαμαρτυρόμενες για τη φανερή αδικία που φέρνει ο νόμος αυτός υπέρ του ΟΠΑΠ. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για το μεγάλο πλεονέκτημα που αποκτά ο ΟΠΑΠ εξαιρώντας τον από τη φορολόγηση του 30% του ακαθάριστου κέρδους, η οποία επιβάλλεται στους online bookmakers. Επιπλέον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο νόμος υπαγορεύει 10% παρακράτηση φόρου στους ίδιους τους παίκτες από τους bookmakers, κάτι που δε συμβαίνει για τον ΟΠΑΠ, αφού όλα τα κέρδη κάτω των €100 είναι αφορολόγητα. Μάλιστα η Ουγγαρία δια μέσου του υπουργού Οικονομίας εξέφρασε τις [intlink id=”3981″ type=”post”]αμφιβολίες της σχετικά με τη φορολόγηση του διαδικτυακού στοιχήματος[/intlink], κάτι που είναι φανερό σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση σε φόρουμ όπου συχνάζουν παίκτες του πόκερ.
Από την άλλη, η παραπάνω φορολογία του 30% που προβλέπεται από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2011 είναι η υψηλότερη που επιβάλλεται μέσω των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι 15%, 20% στη Δανία και 25% στην Ισπανία. Τρανή απόδειξη για την [intlink id=”3265″ type=”post”]απληστία του Έλληνα νομοθέτη[/intlink]. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ μέχρι το 2030, του οποίου η αξία ανέρχεται στα €1.17 δις με 34% ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου. Η ανακοίνωση κλείνει με την αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να επιβάλλει τελικώς χαμηλότερο φόρο στο διαδικτυακό τζόγο έναντι του offline, υιοθετώντας του κανόνες βοήθειας των κρατών μελών της Ε.Ε. κι επειδή οι θετικές επιδράσεις της απελευθέρωσης του τζόγου υπερκερούν ενδεχόμενες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.