peso-argentinis-dolario

Θα βρείτε πολλές ομοιότητες μεταξύ Αργεντινής, Κύπρου κι Ελλάδας στην έρευνα του ΣΚΑΪ, «Νέοι Φάκελοι» που μεταδόθηκε στις 2 Απριλίου. Μεγάλος πληθωρισμός, σύνδεση του εθνικού νομίσματος με ένα ισχυρότερο, ιδιωτικοποιήσεις, περιορισμοί στις αναλήψεις χρημάτων από τις καταθέσεις, δάνεια, ΔΝΤ και αναταραχές είναι αυτά που συνθέτουν πάνω κάτω το παζλ των χωρών που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση χρέους. Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Με το δεύτερο μέρος της έρευνας να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ας δούμε όσα αναφέρονται στο βίντεο της εκπομπής διάρκειας πάνω από 1 ώρα.

Το μυστήριο της χρεωκοπίας στην Αργεντινή

Η αναδρομή ξεκινά από το 1991 όταν για πρώτη φορά έρχεται στο προσκήνιο της Αργεντινής ο Domingo Cavallo με το σχέδιό του για σύνδεση του εθνικού νομίσματος της Αργεντινής, πέσο, με το Αμερικάνικο δολάριο με ισοτιμία ένα προς ένα. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε επιτυχημένα να μειώσει το τεράστιο πρόβλημα του πληθωρισμού της χώρας που άγγιξε το 5000% το 1989! Με το σχέδιο αυτό ο πληθωρισμός κατρακύλησε σχεδόν στο μηδέν στα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής του σχεδίου του Cavallo και σημειώθηκε ανάπτυξη στην Αργεντινή που διήρκησε μέχρι το 1998.

plithorismos-argentini

Το 1998 όμως η Βραζιλία υποτιμά το νόμισμά της, οπότε και η Αργεντινή με το ακριβό πέσο (συνδεδεμένο με το δολάριο) δέχεται μεγάλο πλήγμα στις εξαγωγές της και κατ’ επέκταση στην οικονομία της. Στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών μέχρι τις εκλογές του 1999, ακολουθούν μεγάλα δάνεια για τη χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιωτικές τράπεζες, αυξάνονται τα ελλείμματα και τα λεφτά των ιδιωτικοποιήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν κάνει φτερά. Το χρέος της Αργεντινής μεγαλώνει συνεχώς. Κάπου εκεί ξεκινούν οι συζητήσεις για επιστροφή στο πέσο και την αποσύνδεσή του από το ισχυρό δολάριο. Το 1999 είναι χρονιά ύφεσης της Αργεντινής.

argentini-anaptyksi-yfesi

Τα κόμματα υπόσχονται να διατηρηθεί η σύνδεση του πέσο με το δολάριο, αλλά αυτό οδηγεί σε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Η είσπραξη φόρων ωστόσο δε φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και τον Οκτώβρη του 2000 τα spreads καλπάζουν. Η Αργεντινή δυσκολεύεται να δανειστεί και τελικά αναζητά βοήθεια, την οποία παίρνει σε μορφή δανείου 40 δις δολαρίων από ΔΝΤ/Παγκόσμια Τράπεζα/Ισπανία.

6 μήνες αργότερα η κυβέρνηση καλείται να πάρει νέα μέτρα και ζητείται και πάλι η βοήθεια του Cavallo, τον οποίο βλέπουν ως Μεσσία. Ο Cavallo επιβάλλει την πολιτική του μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή η Αργεντινή να ξοδεύει μόνο όσα παράγει. Για να το πετύχει αυτό ανακοινώνονται μειώσεις μισθών και συντάξεων κατά 13%. Το ΔΝΤ τους εύχεται «καλή τύχη» σε αυτήν την προσπάθεια με την οποία δε συμφωνεί και πληθαίνουν οι αναφορές για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, μακριά από το Αμερικάνικο δολάριο. Πλέον συζητείται αν θα ήταν καλύτερη μια υποτίμηση του νομίσματος ή η χρεωκοπία.

Δεύτερο δάνειο στην Αργεντινή

Τελικά το ΔΝΤ εγκρίνει δεύτερο δάνειο 8 δις, με την σημείωση πως είναι η τελευταία βοήθεια προς την Αργεντινή. Χαρακτηριστικά θεωρούν πως παρέχουν μηχανική υποστήριξη σε έναν κλινικά νεκρό ασθενή. Εκείνη την περίοδο η εκλογή του Bush στις Η.Π.Α. αλλάζει το τοπίο (33ο λεπτό), αφού η αλλαγή του εκπροσώπου των Η.Π.Α. στο ΔΝΤ θα οδηγήσει στη διακοπή της δανειοδότησης της Αργεντινής λίγο αργότερα. Προς το παρόν η Αργεντινή μέσω του Προέδρου της, Fernando de la Rúa, ζητά βοήθεια από άλλες χώρες που συμμετέχουν στο ΔΝΤ, όπως η Αγγλία και η Γερμανία. Ωστόσο η μη αποδοχή ενός συμβολαίου με τη Siemens οδηγεί σε νέα ένταση με τη Γερμανία.

Έπονται οι εκλογές των περιφερειών της Αργεντινής, όπου το κόμμα του Προέδρου καταποντίζεται. Εκείνος αναζητά συνεργασία με την αντιπολίτευση, κάτι που όμως δεν ευδοκιμεί. Στο μεταξύ, το Νοέμβριο του 2001 γίνεται ανταλλαγή ομολόγων αξίας 60 δις δολαρίων με ευνοϊκότερους όρους, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των επιτοκίων των δανείων. Η χώρα έχει ήδη φτάσει στα πρόθυρα της χρεωκοπίας ενώ οι τραπεζίτες αναφέρουν μεγάλες εκροές κεφαλαίων σε καθημερινή βάση.

καταθεσεις-ελλαδα

Το μυστικό σχέδιο για τις καταθέσεις των τραπεζών στην Αργεντινή

peso-αργεντινή

Στο σημείο εκείνο (38ο λεπτό) οι «Νέοι Φάκελοι» αποκαλύπτουν μέσω του πρώην υφυπουργού Οικονομικών της Αργεντινής το μυστικό σχέδιο που γνώριζαν μόλις 4 άνθρωποι και αφορούσε τη φυγάδευση 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ελβετία! Σκοπός του σχεδίου ήταν να προστατευθούν τα χρήματα των καταθέσεων σύμφωνα με τον εμπνευστή του σχεδίου, που δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον υφυπουργό! Ούτε καν ο υπουργός δε γνώριζε για το μυστικό αυτό σχέδιο! Ο Ελβετός τραπεζίτης ωστόσο έθεσε έναν περιορισμό στο ύψος των διακινούμενων κεφαλαίων, που τελικά δεν ξεπερνούσαν τα 500εκ. δολάρια τη μέρα.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η αναφορά του ίδιου του Προέδρου της Αργεντινής στην υποτίμηση του Ισπανικού νομίσματος αλλά και στο όνομα του George Soros και της Αγγλίας (41ο λεπτό).

Η συνέχεια περιλαμβάνει την πρόθεση για περιορισμό αναλήψεων χρημάτων από τις τράπεζες της Αργεντινής, γεγονός που προκαλεί την εκροή του 10% των καταθέσεων σε μια βδομάδα! Έτσι φτάνουμε στο «μάντρωμα» των καταθέσεων μετά το κλείσιμο των αγορών, ημέρα Παρασκευή (Παρασκευή αποφασίστηκε και το κούρεμα των Κυπριακών καταθέσεων) με όριο αναλήψεων τα $1,000 ανά μήνα. Εναλλακτικά είχαν προταθεί ως μέτρα η αύξηση των επιτοκίων (προκειμένου να αποφευχθεί ένα bank run), το πάγωμα μόνο των προθεσμιακών καταθέσεων και καθιέρωση αργιών για τις τράπεζες.  Μετά από αυτήν την εξέλιξη εκείνο το Σαββατοκύριακο το ΔΝΤ ανακοινώνει τη διακοπή παροχής βοήθειας προς την Αργεντινή. Στο 53ο λεπτό του βίντεο ο de la Rúa εξηγεί γιατί η Ελλάδα είναι τυχερή όσον αφορά τη συμπεριφορά του ΔΝΤ, καθώς η εγκατάλειψη του ΔΝΤ θα οδηγούσε σε άτακτη χρεωκοπία κι επιστροφή στη δραχμή.

Η χρεωκοπία της Αργεντινής

αργεντινη-λεηλασιαΤην εβδομάδα που ακολούθησε σύμφωνα με την έρευνα των «Νέων Φακέλων» του ΣΚΑΪ, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε με τις τιμές των προϊόντων να διπλασιάζονται μέσα στη μέρα (από 2 πέσο το πρωί, το ίδιο προϊόν κόστιζε 4 το απόγευμα), ενώ το κράτος αναζήτησε χρήματα στα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων με αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα. Έτσι, ξεκίνησαν απεργίες, διαδηλώσεις και αναταραχές που οδήγησαν σε πλιάτσικο σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα κλπ. Ωστόσο οι αναταραχές αυτές ήταν υποκινούμενες και οι λεηλασίες οργανωμένες και στημένες από την αντιπολίτευση!

Το πρώτο μέρος της εκπομπής ολοκληρώνεται με τη φυγή του Προέδρου με ελικόπτερο και την απομυθοποίησή του καθώς και με τις ξένες τράπεζες που δεν απαντούσαν στα τηλεφωνήματα του Προέδρου της Αργεντινής!

Στην έρευνα αναφέρθηκε και η Καθημερινή και πώς η Αργεντινή γκρεμίστηκε για μια χούφτα δολάρια.

Φυσικά οι εξαγωγές της Αργεντινής σημείωσαν άνοδο μετά τη χρεωκοπία που κήρυξε η χώρα.

eksagoges-argentini

Οι εξαγωγές της Ελλάδας σημειώνουν κι αυτές άνοδο, παρόλο που δεν υπάρχει εθνικό νόμισμα.

eksagoges-ellada

Ας δούμε τις εξαγωγές της Κύπρου από το 1980.

eksagoges-kyprou

Ο μεγάλος πληθωρισμός ήταν πρόβλημα και για την Ελλάδα…

πληθωρισμος-ελλαδα

…αλλά δε θα το λέγαμε για την Κύπρο.

πληθωρισμος-κυπρος

Αναμένοντας τη συνέχεια της έρευνας του ΣΚΑΪ, αξίζει κανείς να παρακολουθήσει και την πορεία μιας άλλης χώρας στην εντελώς άλλη άκρη του κόσμου, την Ιαπωνία. Μόλις χθες η Ιαπωνία αποφάσισε να τυπώσει περισσότερα Yen (σε μια προσπάθεια εξόδου από τον πολυετή αποπληθωρισμό της χώρας), οδηγώντας στη μεγαλύτερη άνοδο του Αμερικάνικου δολαρίου έναντι του Ιαπωνικού νομίσματος που έχει σημειωθεί εντός μιας μέρας!

usd-jpy-dolario-yen

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.