Στο πέρασμα των χρόνων, το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει μάθει να ζει με τη σκιά των σκανδάλων με τα στημένα παιχνίδια.
Το σκάνδαλο Calciopoli το 2006 (στο οποίο λέγεται πως ομάδες που κέρδιζαν αγώνες τοποθετούσαν «αγαπητούς» διαιτητές), είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν βαριές ποινές σε Juventus, Milan, Fiorentina, Lazio και Reggina.
Το 2011, η επιχείρηση Scommessopoli είδε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό γνωστών ποδοσφαιριστών να συλλαμβάνεται και ομάδες να τιμωρούνται για τη συνεργασία τους με τις στοιχηματικές οργανώσεις που δρουν παράνομα.
Το ιταλικό ποδόσφαιρο κέρδισε μια φήμη που δεν την ήθελε για το παράνομο παιχνίδι, αλλά δυστυχώς, η Serie A δεν είναι το μόνο πρωτάθλημα ευάλωτο στη διαφθορά.
Την περασμένη εβδομάδα, η ισπανική αθλητική εφημερίδα Marca δημοσίευσε ανώνυμα ισχυρισμούς ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στη La Liga σύμφωνα με τους οποίους πήρε εντολές από τον προπονητή του για να στήσει έναν αγώνα. «Ηθελα να παίξω κόντρα στη Levante και ο προπονητής, στην ομιλία πριν από τον αγώνα, μας είπε… «Εάν πετύχουμε γκολ, θα ισοφαρίσουν και εάν πετύχουν αυτοί γκολ, θα ισοφαρίσουμε εμείς. Εάν στο 85ο λεπτό το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, τότε σταματάμε και περιμένουμε να λήξει το ματς». Χρειαζόμασταν κι οι δύο την ισοπαλία. Το ματς έληξε 0-0».
Ακόμη πιο πέρα, το εξαιρετικό άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις προέδρου ενός «κορυφαίου ισπανικού συλλόγου», ο οποίος πιστεύει ότι κάποιοι πλησίασαν έναν ποδοσφαιριστή που θα έπαιζε στον αγώνα ανάμεσα στη Rayo Vallecano και τη Real Mallorca με πρόθεση να στήσουν το ματς: «Αυτή τη σεζόν στη Rayo, υπήρξε επαφή με έναν παίκτη πριν τον αγώνα κόντρα στη Mallorca, αλλά ο ποδοσφαιριστής αμέσως μας μίλησε και ο προπονητής του αμέσως έκλεισε το θέμα. Αυτό που συνέβη είναι ότι η Rayo το κουκούλωσε. Εμείς δεν θα αποσιωπούσαμε το θέμα».
Αυτό δεν είναι το μοναδικό παιχνίδι στη σεζόν στην Ισπανία το οποίο στιγματίστηκε από κατηγορίες για διαφθορά. Σύμφωνα με τον The Independent, η LFP – η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία – είναι έτοιμη να διεξάγει έρευνα για την εντός έδρας ήττα 4-0 της Levante από την Deportivo La Coruna τον Απρίλιο.
Η Levante βρισκόταν πίσω στο σκορ με 3-0 στο ημίχρονο από την ομάδα που υποβιβάστηκε, όταν λέγεται πως ξέσπασε καβγάς στα αποδυτήρια. Ο μέσος Jose Javier Barkero φέρεται να κατηγόρησε τουλάχιστον τέσσερις από τους συμπαίκτες του για την απόδοσή τους, υπαινισσόμενος πως έχουν δώσει το παιχνίδι.
Συμπερασματικά, υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή διαφθοράς γύρω από την Ισπανία και κάποιος κυνικός θα μπορούσε να πει πως ένα αντίστοιχο σκάνδαλο Calciopoli είναι στον ορίζοντα.
Ωστόσο, όλα αυτά τα γεγονότα δεν περνούν απαρατήρητα από την LFP. Τον Φεβρουάριο, ο τότε αντιπρόεδρος του πρωταθλήματος, Javier Tebas, παραδέχθηκε πως το παράνομο στοίχημα και τα στημένα παιχνίδια είναι κάτι που συμβαίνουν στην Ισπανία.
Πρώην δικηγόρος αθλητικών υποθέσεων ο Tebas, εκλέχθηκε στη συνέχεια πρόεδρος της LFP κι έχει κάνει σκοπό της ζωής του να καθαρίσει το άθλημα στην Ισπανία. «Το πιο σημαντικό θέμα είναι τα στημένα παιχνίδια», είπε στη MARCA. «Εάν υπάρχουν αγώνες υψηλού κινδύνου (όπως τους χαρακτηρίζει η UEFA), σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά στη διοργάνωση».
Τα στημένα παιχνίδια δεν είναι το μοναδικό νοσηρό ζήτημα που θα πρέπει να γιατρέψει ο Tebas στην Ισπανία. Τις τελευταίες σεζόν, η Liga έχει γίνει μια πλούσια χώρα που καλοπληρώνει τα ταλέντα της υπόλοιπης Ευρώπης, καθώς αρκετοί σύλλογοι δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τους κανονισμούς του Financial Fair Play (FFP).
Η Valencia και η Depor είναι μόλις δύο από τους συλλόγους που υποφέρουν από δυσβάσταχτα χρέη, πιθανόν ως συνέπεια του ότι συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι χορηγίες μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό στους δύο μεγάλους συλλόγους – την Barcelona και τη Real Madrid – οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι για την τεράστια οικονομική φούσκα της Liga λόγω της τεράστιας στήριξης που τυγχάνουν από τις τοπικές Αρχές και τράπεζες, κάτι που τους επιτρέπει να μην γνωρίζουν τι σημαίνει οικονομικές δυσκολίες.
Δεδομένου του οικονομικού μοντέλου της Bundesliga – εκεί όπου ο κανονισμός του «50+1» σημαίνει πως η πλειοψηφία των συλλόγων ανήκει στους οπαδούς – είναι ένα μικρό θαύμα που η μεγάλη κατηγορία της Γερμανίας τείνει να ξεπεράσει την αντίστοιχη ισπανική.
Ενα ακόμη πρόβλημα έγκειται στο ότι στην Ισπανία δεν υπάρχει αντίστοιχο τεστ με αυτόν του «ικανού και κατάλληλου ανθρώπου», ο οποίος θέτει τους όρους που θα μπορούσε κάποιος να αναλάβει σαν ιδιοκτήτης ή να τρέξει έναν σύλλογο στην Premier League.
Εάν υπήρχαν τέτοια τεστ, πιθανότατα ο σεΐχης του Κατάρ, Abdullah bin Nasser Al Thani, να μην αγόραζε ποτέ τη Malaga καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε να επενδύει στο σύλλογο αλλά έχασε γρήγορα το ενδιαφέρον του και σύντομα εξαφανίστηκε από την Ανδαλουσία.
Η κάνουλα εισροής χρημάτων έκλεισε για το σύλλογο που πλέον αντιμετωπίζει κίνδυνο τιμωρίας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, κι ενώ η συμφωνία που έκλεισε ο σεΐχης με την τοπική Αρχή εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.
Φυσικά, η οικονομική αστάθεια δεν είναι κάτι που συναντά κανείς μονάχα στους ισπανικούς συλλόγους, αφού οι κανονισμοί του Financial Fair Play αρχίζουν να γίνονται βραχνάς για τους συλλόγους που ξοδεύουν περισσότερα από όσα βγάζουν.
Και θα πρέπει να σημειωθεί πως το θέμα της διαφθοράς είναι παγκόσμιο, όπως φαίνεται από την έρευνα της Interpol το 2013, η οποία ανέδειξε εκατοντάδες ύποπτους αγώνες τα τελευταία χρόνια.
Ο νέος πρόεδρος της LFP ξεκαθάρισε πως έχει έτοιμη την γιγάντια επιχείρηση, «καθαρά χέρια».
Από την εποχή του Calciopoli, οι μετοχές της Serie A μεταξύ των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Εάν η Liga επιθυμεί να αποφύγει παρόμοια τύχη, χρειάζεται να εξαλείψει άμεσα το θέμα της δικής της διαφθοράς.