καλοκαίρι-θάλασσα-παραλία

Το καλοκαίρι είναι μια νεκρή σχετικά στοιχηματική περίοδος. Εξαιρέσεις αποτελούν μεγάλες διοργανώσεις, όπως ενδεικτικά τα Mundial και τα EURO στο ποδόσφαιρο ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αν κι από την άλλη πλευρά όσοι προτιμούν το στοίχημα στο τένις (Roland Garros/Wimbledon) ή στο μηχανοκίνητο αθλητισμό (Formula 1), το καλοκαίρι υπάρχει πλήρης αγωνιστική δράση. Το καλοκαίρι του 2013 ωστόσο έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα… στοιχηματικά καλοκαίρια, αφού αναμένεται θερμό όσον αφορά τη ρύθμιση του διαδικτυακού στοιχήματος. Μήπως όμως ακόμα και οι νομοθέτες του πάνε για… μπάνια;

Η όλη ιστορία της νομοθεσίας του διαδικτυακού στοιχήματος ξεκίνησε το 2011. Fast forward καμιά 20αριά μήνες και έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι παράνομες όλες οι εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος, εκτός του ΟΠΑΠ και 24 εταιριών με προσωρινή άδεια (διαβάστε περισσότερα για τις εταιρίες αυτές και την πορεία της ρύθμισης της αγοράς μέχρι σήμερα στο συγκεντρωτικό άρθρο της νομοθεσίας του στοιχήματος). Εντούτοις, ακόμα κι αυτές οι 24 εταιρίες θα βρεθούν στη… μαύρη λίστα των νομοθετών, εάν λήξει η περίοδος stand still της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η περίοδος λήγει στις 21 Ιουνίου με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Για να μη γράφονται τα ίδια πράγματα σε μια ατελείωτη ακολουθία copy-paste που ταλανίζει το Ελληνικό διαδίκτυο, το τελευταίο αξιόλογο κείμενο γύρω από τη νομοθεσία του διαδικτυακού τζόγου που δημοσιεύθηκε αποτελεί το άρθρο της Μαρίνας Πρωτονοταρίου στο Moneypost.gr. Διαβάστε το πριν συνεχίσετε, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, μιας και αποτελεί μια πρώτης τάξεως περίληψη της υπάρχουσας κατάστασης στο διαδικτυακό στοίχημα.

Παράταση περιόδου stand still για το διαδικτυακό στοίχημα και την εφαρμογή του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ

Η κ. Πρωτονοταρίου αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθεί παράταση ακόμα και 3 μηνών στην περίοδο stand still. Κάτι τέτοιο επαληθεύεται από δεκάδες μεριές αν κανείς διαβάσει άλλα κείμενα και μηνύματα σε φόρουμ που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Έτσι θα λέγαμε πως αν προσφερόταν ένα «στοίχημα» για παράταση της περιόδου stand still, αυτό θα έμοιαζε κάπως έτσι:

παράταση-stand-still-διαδικτυακό-στοίχημα

Σας θυμίζει κάτι η εικόνα; Όχι, δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για επιστροφή του ανταλλακτηρίου της Betfair στην Ελλάδα. Εάν πάλι η εικόνα δε σας λέει κάτι, ρίξτε μια ματιά στο trading στοιχήματος.

Έτσι εφόσον επιβεβαιωθούν οι φήμες/πληροφορίες αυτές, μιλάμε πλέον για Σεπτέμβρη μεριά, κάτι που εν μέρει θα συμβαδίσει και με τις δηλώσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ κατά το conference call του Οργανισμού το Μάιο. Καλό καλοκαίρι με άλλα λόγια!

Η Μαύρη Λίστα των παράνομων εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος

Στο άρθρο ενημερωνόμαστε επίσης για τις αντιδράσεις των ξένων εταιριών σχετικά με τις προβλεπόμενες αλλαγές στο διαδικτυακό στοίχημα μεταξύ άλλων. Εκεί θα επικεντρωθώ στο κομμάτι που αναφέρεται στη μαύρη λίστα των παράνομων εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος. Γράφεται λοιπόν πως η λίστα αυτή αποτελεί παραβίαση μιας συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ξένες εταιρίες ισχυρίζονται πως αντιβαίνει στον αρχικό νόμο του 2011. Δε γνωρίζω φυσικά ποιος έχει δίκιο και τι θα επικρατήσει στο τέλος. Εκείνο που ξέρω είναι ότι το Βέλγιο έχει συμπεριλάβει 69 εταιρίες σε αντίστοιχη μαύρη λίστα και τελευταία φορά που κοίταξα, το Βέλγιο αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στοίχημα – Πόκερ σημειώσατε διπλό;

Ένα ακόμα σημείο του κειμένου στο οποίο θα ήθελα να εστιάσουμε είναι στο κομμάτι που αφορά το πόκερ. Διαβάζω πως μέχρι το τέλος του 2020 δε θα δοθούν άδειες για τυχερά παιχνίδια (θαρρείς και δόθηκαν μέχρι τώρα, αλλά το προσπερνάω) με εξαίρεση παιχνίδια όπως το πόκερ. Κάτι τέτοιο αναφέρεται και στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ γράφτηκε και στην πρόβλεψή μου για το διαδικτυακό στοίχημα (παραδέχομαι πως έπεσα – πολύ – έξω στην ημερομηνία!) αλλά και στη συνέντευξή μου στο Eurocasino247.com.

Υποθέτοντας πως ο ΟΠΑΠ δε θα προσφέρει παιχνίδια πόκερ στο επόμενο άμεσο διάστημα (οι καθυστερήσεις στα φρουτάκια/VLTs ενθαρρύνουν την άποψη αυτή), πιθανολογώ πως ακόμα κι αν αποκτήσει το μονοπώλιο στο διαδικτυακό στοίχημα, δε θα συμβεί κάτι αντίστοιχο στο πόκερ. Αυτό βέβαια αποτελεί δικιά μου εικασία και δεν έχω κάποια χειροπιαστή απόδειξη ότι θα συμβεί, αν και στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το κείμενο του MoneyPost. Πάντως, ακόμα κι έτσι αν γίνουν τα πράγματα, ο ίδιος ο ΟΠΑΠ εκτιμά το μερίδιό του στο online στοίχημα μόλις στο 35%! Επιπλέον οι προβλέψεις για το διαδικτυακό τζόγο στην Ελλάδα σχετικά με το πόκερ κάνουν λόγο για το 27.6% των παικτών που θα κατευθυνθούν στην «γκρίζα» αγορά του πόκερ.

Καλές βουτιές και τα λέμε (μάλλον) από Σεπτέμβρη για περισσότερα νέα για τη νομοθεσία του διαδικτυακού στοιχήματος και τζόγου γενικότερα! Εκτός κι αν κερδίσει το… αουτσάιντερ!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.