Χθες ασχοληθήκαμε με την πιθανή νικήτρια του Champions League, σήμερα είναι η μέρα για το Europa League. Προημιτελική φάση και εδώ, με την Αγγλία να κατέχει τη μερίδα του λέοντος αφού εκπροσωπείται από τρεις ομάδες. Και, όπως δείχνει η παράδοση των τελευταίων ετών, μια από αυτές θα φτάσει και ως την κατάκτηση του τίτλου.

Πρόπερσι, ο τελικός ήταν Porto εναντίον Braga, με νικητή τον Radamel Falcao. Πέρυσι, ήταν Atletico Madrid εναντίον Athletic Bilbao με νικητή… πάλι τον Falcao! Φέτος Falcao δεν υπάρχει, ωστόσο υπάρχουν Chelsea, Tottenham και Newcastle για να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Βάσει ονόματος σαφώς και η Chelsea έχει τον πρώτο λόγο – όντας άλλωστε και πρωταθλήτρια Ευρώπης – αλλά η Tottenham έχει αποδειχθεί αρκετά δυνατή φέτος.

Οσο για τη Newcastle; Δεν πιστεύω πως μπορεί να περάσει ούτε το εμπόδιο της Benfica. Κυρίως επειδή οι «Magpies» έχουν πολλούς τραυματισμούς να αντιμετωπίσουν, δεν έχουν βάθος και ποιότητα στο ρόστερ ενώ, από την άλλη, η Benfica δείχνει να θέλει πολύ την κούπα. Και οι «Αετοί της Λισσαβόνας» έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα: παραμένουν αήττητοι στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας κι έχουν πάρει διαφορά τεσσάρων βαθμών από την (επίσης αήττητη) Porto. Κάτι που σημαίνει πως μπορούν να κάνουν, μέχρι ενός σημείου βέβαια, συντήρηση δυνάμεων. Οπως και να έχει, θεωρώ δεδομένη την πρόκριση της Benfica – που απέκλεισε με τέσσερις νίκες τις Leverkusen και Bordeaux – εις βάρος της Newcastle που, πάντως, δεν δέχθηκε γκολ κόντρα σε Metalist και Anji.

Η Chelsea κοντράρεται με τη Rubin Kazan που «πέταξε» ήδη εκτός διοργάνωσης την Atletico Madrid (του Falcao) και έχει φτάσει τόσο μακριά για πρώτη φορά στην ιστορία της. Θα μπορέσει να αποκλείσει ακόμη μία κάτοχο; Κατά την άποψή μου, όλα εξαρτιόνται από τις ορέξεις των «Blues». Εάν οι παίκτες του Rafael Benitez βρουν κίνητρο στην κατάκτηση του Europa League, θα περάσουν τη Rubin και… βλέπουμε. Ωστόσο, στο μυαλό των παικτών της Chelsea υπάρχει, ακόμη, ο επαναληπτικός προημιτελικός με την Manchester United για το FA Cup (Πρωταπριλιά το ματς, ακριβώς πριν τον πρώτο αγώνα με τη Rubin) αλλά και η «μάχη» για την κατάκτηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα, ώστε να εξασφαλιστεί το εισιτήριο για το Champions League της ερχόμενης περιόδου. Εκεί είναι το χρήμα, άλλωστε, και το ξέρει καλά ο Roman Abramovich.

Η Tottenham έχει να σκέφτεται και αυτή την έξοδο στο Champions League. Είναι κάτι που θέλει πολύ και ο Andre Villas-Boas για να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις μετοχές του στο αγγλικό – και όχι μόνο – ποδόσφαιρο. Βέβαια, η Tottenham έχει και μεγαλύτερη δίψα για μια κούπα από την Chelsea, αφού δεν ήταν ακόμη «Spur» ο Gareth Bale όταν πήρε την τελευταία – το League Cup του 2008 με το 2-1 επί της… Chelsea! Η Basel θα έχει τις αντιρρήσεις της και είναι πράγματι τρομερό το ότι απέκλεισε τη ζάμπλουτη Zenit St. Petersburg. Ειδικά με το παιχνίδι στη Ρωσία έδειξε πως έχει και θάρρος και θράσος και ψυχή, αλλά και η Basel του Murat Yakin θα έχει την προσοχή της στραμμένη και στο εγχώριο πρωτάθλημα, αφού φέτος έχει συναντήσει ισχυρό ανταγωνισμό – από τη Grasshoppers. Πάντως, κακά τα ψέματα, η Tottenham είναι το φαβορί.

Τελευταίο ζευγάρι, αυτό της Lazio με τη Fenerbahce. Η Lazio πάει φέτος για ένα ιδιότυπο νταμπλ, αφού έχει ήδη προκριθεί στον τελικό του Copa Italia (περιμένει μια εκ των Inter Milan και Roma) ενώ θέλει να κατακτήσει και ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο για πρώτη φορά από το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1999. Ομως δεν γνωρίζω αν… αντέχει. Ηδη στη Serie A έχει χάσει πολύτιμο έδαφος στη μάχη της τριάδας και δύσκολα θα μπορέσει να βάλει από κάτω μια εκ των Napoli και AC Milan ενώ ήδη την έχουν «πιάσει» άλλες τρεις ομάδες. Η απουσία του Miroslav Klose αποδεικνύεται καταλυτική όπως και οι τραυματισμοί και οι τιμωρίες στην άμυνα και τη μεσαία γραμμή. Κι ας σκοράρει συνεχώς ο Libor Kozak (8 γκολ). Οσο για τη Fenerbahce; Τεράστιο ερωτηματικό. Απρόβλεπτη ομάδα, με δυνατή έδρα αλλά όχι και αντίστοιχα αποτελέσματα εντός αυτής. Η Fener θέλει να επαναλάβει το «θαύμα» της μισητής Galatasaray πριν μερικά χρόνια, αλλά κι αν ξεπεράσει το εμπόδιο της Lazio, δε νομίζω πως μπορεί να προχωρήσει παραπέρα.

Chelsea, Tottenham και Benfica βλέπω σίγουρα στα ημιτελικά του Europa League. Περισσότερες πιθανότητες δίνω στη Fenerbahce από το άλλο ζευγάρι και από εκεί και μετά πολλά θα κριθούν στην κλήρωση. Λόγω κινήτρου και δίψας, για την ώρα λέω Tottenham.

Προγνωστικά Europa League:

030. ΝΙΚΗΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

222. TOTTENHAM  3,00

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).