Ο ΟΠΑΠ ήδη φορολογείται με 30% στα μεικτά του κέρδη (GGR) από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Ίδιος φόρος προβλέπεται και για τις εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος και τζόγου γενικότερα που θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε κέρδη το α’ τρίμηνο του 2013 όπως αναμενόταν παρά το φόρο αυτό. Θα κατάφερναν να κάνουν το ίδιο και οι άλλες εταιρίες του online στοιχήματος;

Στο παρακάτω πίνακα εμφανίζονται τα κέρδη του ΟΠΑΠ σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του α’ τριμήνου του 2012. Για όσους βλέπουν πρώτη φορά τέτοιες καταστάσεις, σας παραπέμπω στο πρόσφατο κείμενο όπου εξηγούνται οι όροι GGR, τζίρος και έσοδα.

αποτελεσματα-οπαπ-πρωτο-τριμηνο-2013

Παρατηρούμε πως από το 1 δις ευρώ πωλήσεων, τo GGR ανήλθε στα 350 εκατ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του 2012. Χωρίς να επιβάλλεται οποιαδήποτε φορολογία στα κέρδη αυτά, ο ΟΠΑΠ φανέρωσε καθαρά κέρδη 132 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που επιβαλλόταν 30% φόρος στα μεικτά κέρδη/GGR, ο ΟΠΑΠ θα είχε παραπλήσια κερδοφορία με τη φετινή, εμφανώς βελτιωμένη ωστόσο λόγω της πτώσης του τζίρου που σημειώθηκε φέτος. Εάν τετραπλασιάσουμε τα κέρδη του α’ τριμήνου θα υποθέσουμε πως το 2013 ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει 1,2 δις GGR και καθαρά κέρδη περίπου 160 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας φόρο αξίας 360 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2012 ανήλθαν ελάχιστα πάνω από 500 εκατ. ευρώ με το GGR να φτάνει τα 1.3 δις ευρώ. Σε εκείνη την ανακοίνωση το GGR αναφέρεται σωστά ως μεικτά έσοδα.

Ο ΟΠΑΠ αντέχει την φορολόγηση με 30% επί των GGR. Τι γίνεται με τις εταιρίες τζόγου του διαδικτύου;

Ας δούμε την περίπτωση της William Hill, για την οποία εντόπισα αναφορά της στις πωλήσεις του ομίλου, ενώ ήταν κι από τις πρώτες εταιρίες που εγκατέλειψαν την Ελληνική αγορά. Ως μέτρο σύγκρισης θα λάβουμε υπόψη μας και πάλι τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, ο οποίος το 2012 είχε πωλήσεις αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι πωλήσεις της William Hill το 2012 ανήλθαν στα 19 δισεκατομμύρια λίρες (22,5 δις ευρώ).

Μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα brand names στο χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος παγκοσμίως και δε θα έπρεπε να μας εντυπωσιάζει το παραπάνω νούμερο. Ίσως από την άλλη βέβαια αποτελεί μια τρανταχτή απόδειξη για το μέγεθος των εταιριών που απομακρύνονται από την Ελλάδα.

william-hill-financial-times-κερδη
GGR και καθαρά κέρδη William Hill (Financial Times)

Εξετάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της William Hill για το 2012, διαπιστώνουμε – ίσως με έκπληξη έχοντας υπόψη τα αντίστοιχα νούμερα του ΟΠΑΠ – πως τα μεικτά κέρδη/GGR έφτασαν τα 1,3 δις λίρες (1,5 δις ευρώ). Έτσι συμπεραίνουμε πως:

Το ποσοστό διανομής κερδών στους παίκτες της William Hill είναι 93,2%, όταν ο ΟΠΑΠ στα αποτελέσματα τριμήνου αναφέρει το ποσοστό αυτό (payout %) στο 65,2%!

Το προσπερνάμε αφού δεν είναι το θέμα του παρόντος άρθρου και κάνουμε την υπόθεση πως η William Hill εμφάνιζε όλα αυτά τα κέρδη σε Ελληνικό έδαφος. Ο φόρος που θα καλείτο να πληρώσει θα αντιστοιχούσε σε 450 εκατ. ευρώ με βάση το 30% του GGR. Όμως τα καθαρά κέρδη της William Hill (190 εκατ. λίρες – 225 εκατ. ευρώ) δε θα της επέτρεπαν να εξακολουθήσει τη βιώσιμη λειτουργία της. Ακόμα και 20% επί των GGR να πλήρωνε, πάλι μέσα θα έμπαινε.

Όπως έχουμε ήδη πει στα στατιστικά του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα το 2011, η William Hill είχε μόλις το 3% μερίδιο της Ελληνικής αγοράς που στο σύνολό της εκτιμήθηκε περίπου στα 230 εκατ. ευρώ. Άρα το GGR της William Hill που κέρδισε από την Ελληνική αγορά το 2011 ήταν 7 εκατ. ευρώ. Με βάση την αναλογία των συνολικών καθαρών κερδών/GGR (15%), τα καθαρά της κέρδη από τους Έλληνες παίκτες εκτιμώνται στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Άρα με 30% φόρο επί του GGR της:

Η William Hill θα είχε ζημία 1.1 εκατομμυρίου ευρώ από την Ελληνική αγορά.

Η William Hill είναι μια εταιρία που εμφανίζει αυξανόμενα κέρδη τα τελευταία χρόνια. Μια άλλη εταιρία που εμφανίζει αυξανόμενα κέρδη (τουλάχιστον μέχρι το 2012) είναι η Betfair. Το GGR της σχεδόν άγγιξε τα 400 εκατ. λίρες και τα καθαρά της κέρδη τα 35 εκατ. λίρες.

betfair-financial-times-κερδη
GGR και καθαρά κέρδη Betfair (Financial Times)

Με 30% φόρο επί του GGR της, ούτε η Betfair θα επιβίωνε. Κατέχοντας το 10% της Ελληνικής αγοράς το 2011, το GGR της Betfair προερχόμενο από την Ελλάδα (23 εκατ. ευρώ) θα της στοίχιζε 7 εκατ. ευρώ φόρο. Στην ουσία αν υποβαλλόταν στο φορολογικό καθεστώς της Ελλάδας:

Η Betfair θα έχανε το 20% των καθαρών κερδών της παγκοσμίως σε Ελληνικούς φόρους.

Παρόμοια εικόνα θα είχαμε και για άλλες εταιρίες, όπως η Ladbrokes εάν εκείνη δεν απομακρυνόταν από την Ελλάδα. Εντύπωση όμως μου έκανε το γράφημα των οικονομικών μεγεθών του ΟΠΑΠ στους Financial Times. Είδαμε σε παραπάνω εικόνες του άρθρου πώς εμφανίζονται τα GGR κέρδη και τα καθαρά κέρδη των εταιριών. Ας δούμε την αντίστοιχη εικόνα που έχουν οι Financial Times για τον ΟΠΑΠ.

οπαπ-financial-times-κερδη
GGR και καθαρά κέρδη ΟΠΑΠ (Financial Times)

Βλέπουμε πως ως δια μαγείας ο ΟΠΑΠ ξεπερνά όλες τις άλλες εταιρίες σε κέρδη! Φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού ως «revenue» λαμβάνεται ο τζίρος/πωλήσεις του ΟΠΑΠ. Δύο είναι τα σενάρια για το φαινόμενο αυτό: είτε οι υπεύθυνοι των Financial Times έχουν κάνει λάθος, είτε οι οικονομικές ανακοινώσεις του ΟΠΑΠ συγχέουν τους οικονομικούς όρους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ως κέρδη οι πωλήσεις. Κι όταν παρουσιάζονται τα GGR ως «καθαρά έσοδα» στην ανακοίνωση, θα στοιχημάτιζα τα χρήματά μου στο δεύτερο σενάριο.

Πώς θα ήταν δυνατόν να επιστρέψουν οι εταιρίες τζόγου στην Ελλάδα, με 30% φόρο επί του GGR;

Η απάντηση κρύβεται στα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ. Θυμηθείτε πως ξεκινήσαμε το άρθρο. Αποδείξαμε πως ο ΟΠΑΠ κάλυψε τη φορολογία από τα μεγάλα κέρδη του και στη συνέχεια συγκρίναμε το ποσοστό διανομής κερδών στους παίκτες μεταξύ ΟΠΑΠ και William Hill. 65% ο πρώτος, 93% ο δεύτερος. Η λογική λέει πως μειώνοντας το ποσοστό αυτό, οι εταιρίες διαδικτυακού τζόγου θα είναι σε θέση να αυξήσουν τα μεικτά τους κέρδη σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα κέρδη μετά φόρων να αποκτήσουν θετικό πρόσημο.

Νομίζατε πως το φόρο θα τον πλήρωναν οι εταιρίες; Όταν θα στοιχηματίζετε σε πολύ χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με το εξωτερικό, θυμηθείτε αυτό το κείμενο. Ίσως θα αξίζει να το ρίξετε ακόμα μια ματιά.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.