γκανιοτα-αποδοσειςΣτο στοίχημα δύο είναι οι δημοφιλέστερες λέξεις που θα συναντήσει κανείς: η γκανιότα και οι αποδόσεις. Με τον όρο γκανιότα εννοούμε το μειονέκτημα που έχει ο παίκτης του στοιχήματος, που προκύπτει από το άθροισμα των αντιστρόφων αριθμών των αποδόσεων σε μορφή ποσοστού. Συχνά οι παίκτες παραπονιούνται για μεγάλη γκανιότα και ρίχνουν το φταίξιμο που χάνουν στο στοίχημα σε αυτήν. Αν και πράγματι η μεγάλη γκανιότα σημαίνει και άσχημες αποδόσεις, οι μεγαλύτερες αποδόσεις μιας μικρότερης γκανιότας δε σημαίνει αυτομάτως πως είναι και… καλύτερες. Κουφό;

Όχι και τόσο. Ας δούμε δυο παραδείγματα με τυχαίες αποδόσεις δυο τυχαίων εταιριών στοιχήματος.

Α: 1.4 – 3.70 – 7.0

Β: 1.3 – 5.0 – 12.0

Στην «Α» εταιρία η γκανιότα υπολογίζεται σύμφωνα με τα παραπάνω στο 12.7%, ενώ στην εταιρία «Β» η γκανιότα είναι σαφώς χαμηλότερη (5.3%). Το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως σίγουρα η «Β» εταιρία προσφέρει στοίχημα με μικρότερη γκανιότα. Η μικρότερη αυτή γκανιότα ισοδυναμεί με καλύτερες αποδόσεις στο συγκεκριμένο στοίχημα, αλλά μονάχα στην περίπτωση της ισοπαλίας και του διπλού. Η απόδοση του άσου είναι χειρότερη!

Παρόλα αυτά η «Β» εταιρία θα «διαφημιστεί» περισσότερο από τους παίκτες με κύριο επιχείρημα την μικρότερη γκανιότα. Το επιχείρημα αν και σωστό, θα συνδυαστεί με την εσφαλμένη εντύπωση πως η «Β» εταιρία προσφέρει καλύτερες αποδόσεις ως συνέπεια της μικρότερης γκανιότας. Καλύτερη στο Χ και στο 2 ναι, αλλά όχι στον άσο. Πόση σημασία μπορεί να έχει αυτό το λάθος συμπέρασμα;

Πολύ μεγάλη. Σας λέω εγώ πως στο συγκεκριμένο αγώνα έχει υπολογιστεί με περίπλοκα μαθηματικά, στατιστική και με βάση το… πέταγμα των πουλιών πάνω από το στάδιο πως η πραγματική πιθανότητα των τριών σημείων του αγώνα είναι 80% – 15% – 5% αντίστοιχα. Αυτό αυτομάτως καθιστά ως value απόδοση την απόδοση στον άσο, ακόμα και τη χειρότερη του 1.40. Δεν προσφέρει όμως την ευκαιρία για μακροχρόνιο κέρδος εάν κανείς στοιχηματίσει στην ισοπαλία ή στο διπλό, ακόμα και στις πολύ καλύτερες αποδόσεις της εταιρίας «Β» με τη μικρότερη γκανιότα! Πολλαπλασιάστε την πιθανότητα με την αντίστοιχη απόδοση του κάθε πιθανού αποτελέσματος και διαπιστώστε μόνοι σας τι σας συμφέρει να παίξετε (το γινόμενο πρέπει να βγαίνει πάνω από μονάδα για να είναι value στοίχημα).

Διαβάστε επίσης: Πόσο καλύτερες αποδόσεις προσέφερε το Πάμε Στοίχημα Bonus;

Έτσι λοιπόν όσοι στοιχηματίσουν στην «Α» εταιρία στοιχημάτων με τη μεγαλύτερη γκανιότα θα είναι περισσότερο ωφελημένοι! Εκτός βέβαια αν στοιχηματίσουν στο Χ ή στο 2, οπότε τότε τους συμφέρει να στοιχηματίσουν στη «Β». Ας μην περιμένουν όμως να βγουν κερδισμένοι σε εκείνη την περίπτωση! Απλά θα έχουν την «τύχη» να μη χάσουν τόσα πολλά χρήματα όσα θα έχαναν στην «Α»! Τώρα αν εσείς μετά από αυτά εξακολουθείτε να θέλετε να στοιχηματίσετε στην ισοπαλία ή στο διπλό, σας εύχομαι καλή τύχη στο στοίχημα! Θα τη χρειαστείτε!

Το παράδειγμα φυσικά είναι τραβηγμένο. Για αυτό όμως και χρησιμοποιήθηκε ένα τέτοιο, ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητό το παρακάτω:

Είναι λάθος να λέμε πως η μεγαλύτερη γκανιότα βλάπτει τον παίκτη γενικά. Δεν αποκλείεται να συναντήσουμε την καλύτερη απόδοση σε εταιρία με μεγάλη γκανιότα!

Εκείνο που θα πρέπει να ενδιαφέρει του παίκτες στο στοίχημα είναι η αναζήτηση της καλύτερης απόδοσης πάντα σε σχέση με την πιθανότητα που θεωρούν πως έχει κάθε σημείο ξεχωριστά. Για αυτό το λόγο άλλωστε θα πρέπει να συγκρίνουν τις αποδόσεις των στοιχημάτων. Το αν μια εταιρία έχει τη μεγαλύτερη γκανιότα στον κόσμο δε σημαίνει πως είναι αδύνατο να προσφέρει αποδόσεις με αξία. Απλά συνήθως η εταιρία με τη μικρότερη γκανιότα έχει και τις καλύτερες αποδόσεις κι αυτό μερικές φορές δεν τους επιτρέπει να ελέγξουν τον ανταγωνισμό. Αποφύγετε να «ξεγράψετε» μια εταιρία λόγω μεγάλης γκανιότας γιατί ποτέ δεν ξέρετε πότε θα προσφέρει μια γενναιόδωρη απόδοση σε ένα σημείο που θέλετε να στοιχηματίσετε.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.