Το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του χθες προτίθεται να τροποποιήσει τη φορολόγηση των κερδών των παικτών του ΟΠΑΠ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων τελευταία όταν προτάθηκε αλλά κι εφαρμόστηκε από την αρχή του έτους ο φόρος 10% στα κέρδη των παικτών από το πρώτο ευρώ. Πλέον σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί με σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η φορολογία των κερδών διαμορφώνεται στο 0% για κέρδη κάτω των 100 ευρώ, 15% για κέρδη μεταξύ 100 και 500 ευρώ και 20% για κέρδη άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο η ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζει εάν ο φόρος επιβάλλεται ανά στήλη ή ανά δελτίο με τις απόψεις να είναι μοιρασμένες.

anakoinosi-foros-opap-pame-stoixima-kerdi

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε blogs ή φόρουμ στο διαδίκτυο, οι πράκτορες ενημερώνουν πως η φορολόγηση θα επιβάλλεται ανά στήλη, όπως ίσχυε και με το παλαιότερο καθεστώς (10% μεταξύ 100 και 1,000 ευρώ και 15% για κέρδη άνω των 1,000 ευρώ). Παρόλα αυτά όταν προτάθηκε η κατάργηση του 10% φόρου από το πρώτο ευρώ σε αυτό εδώ το blog, ως μία από τις 4 λύσεις που θα φέρουν τους παίκτες πιο κοντά στο Πάμε Στοίχημα, δόθηκε παραπομπή σε κείμενο του fmvoice.eu όπου ξεκάθαρα αναφέρεται πως τα κέρδη φορολογούνται ανά δελτίο κι όχι ανά στήλη. Ανάλογα παραδείγματα αναφέρουν αρκετοί παίκτες του Πάμε Στοίχημα, όπου το μήνα Ιανουάριο που ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου παρατήρησαν πως η φορολόγηση επιβαλλόταν ανά δελτίο. Χαρακτηριστικά παίκτης αναφέρει:

«Εχω δελτιο μια τριαδα με αποδοση 15 και το παιζω 12 ευρω. Και μου κρατησανε 16.8€ φορο.»

Το συγκεκριμένο μέτρο της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ προσέλκυσε το ενδιαφέρον τόσο των παικτών όσο και των πρακτόρων που αντέδρασαν στην εφαρμογή του. Κύριο επιχείρημα αποτέλεσε η μείωση της κερδοφορίας των παικτών – κάτι που επισημάνθηκε στο κείμενο περί προμηθειών και μικρών αποδόσεων που απορροφούν το κέρδος των παικτών – πράγμα που θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε πτώση του τζίρου του ΟΠΑΠ, πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε όταν έγινε η κατάθεση των προτάσεων για την πώληση του ΟΠΑΠ.

Ενδιαφέρον θα έχει η ανακοίνωση των κερδών του οργανισμού για το 2012, με δεδομένο πως τα κέρδη 9μήνου του ΟΠΑΠ σημείωναν ήδη πτώση, αν και ο φόρος από το πρώτο Ευρώ δεν επιβλήθηκε πριν την 1η Ιανουαρίου.

Update: Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σήμερα στην παρακάτω διευκρίνηση (link):

Σε συνέχεια της από 03.02.2013 ανακοίνωσης, διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι η νέα φορολογική κλίμακα που θα θεσπιστεί με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για τη φορολόγηση κερδών από παίγνια, ήτοι 0% για τα κέρδη των παικτών κάτω των 100 ευρώ, 15% για τα κέρδη των παικτών μεταξύ 100 και 500 ευρώ, και 20% για τα κέρδη των παικτών από 500 ευρώ και άνω, θα ισχύει για τα κέρδη από τα παραδοσιακά παίγνια του ΟΠΑΠ, για τα κέρδη από παιγνιομηχανήματα, για τα κέρδη από παίγνια που διεξάγονται στο διαδίκτυο και –από την 1.1.2014– για τα κέρδη από το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.