Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα περί στοιχήματος, θα κάνω μια παρένθεση για ένα θέμα που απασχολεί συχνά τους bloggers του διαδικτύου: την αντιγραφή των άρθρων του blog! Η κακή ποιότητα κειμένων μπορεί να είναι ευθύνη των ίδιων των αρθρογράφων αλλά για την αντιγραφή υλικού χωρίς αναφορά της πηγής την ευθύνη φέρουν αναμφισβήτητα οι διαχειριστές μιας ιστοσελίδας. Κάποιοι bloggers θεωρούν και μόνο την αντιγραφή ως δείγμα κακής διαδικτυακής συμπεριφοράς, ενώ άλλοι είναι πιο ανεκτικοί αρκεί να συμπεριλαμβάνεται η πηγή του κειμένου. Στους τελευταίους θα βρείτε κι εμένα. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια όρια στην αντιγραφή!

Η αντιγραφή δεν είναι απαραίτητα κακή

Καταρχήν θεωρώ πως όταν μια ιστοσελίδα αντιγράφει ένα κείμενο, αποδεικνύει τη σωστή δουλειά που έγινε εξαρχής. Ποιος ο λόγος να αντιγράψει κανείς ένα κείμενο, εάν αυτό δεν έχει να προσφέρει κάτι! Προφανώς η απόφαση των διαχειριστών ενός blog/ιστοσελίδας να αντιγράψουν ένα άρθρο από άλλο διαδικτυακό μέσο ή ακόμα κι ανταγωνιστή τους, στηρίζεται πως το άρθρο θα έχει αξία για τους αναγνώστες του blog και πως θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Για αυτό το λόγο πιστεύω πως εάν είστε blogger ή γενικά αρθρογραφείτε στο διαδίκτυο και βρείτε αντιγραφές των κειμένων σας, οποιοδήποτε κι αν είναι το θέμα το οποίο αναπτύσσετε, θα πρέπει πρώτα από όλα να συγχαρείτε τον εαυτό σας πριν εκνευριστείτε! Η αντιγραφή είναι η καλύτερη απόδειξη της καλής δουλειάς που κάνετε!

Η αντιγραφή είναι καλή ακόμα και στο στοίχημα όπου κι εκεί αποδεικνύεται η επιτυχία του καλού παίκτη!

Αντιγραφή κειμένων από ανταγωνιστικές και μη ιστοσελίδες

Φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό εδώ το blog που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή (ελπίζοντας πως δεν το διαβάζετε κάπου αλλού!), το Στοίχημα Online, τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση των αντιγραφών από άλλες ιστοσελίδες ή blogs. Παλιότερα θα βρίσκατε μόνο χρήσιμα άρθρα περί στοιχήματος και μαθηματικών σε άλλους ιστοτόπους, τα οποία είχαν πρωτοεμφανιστεί στην ιστοσελίδα μας. Εδώ και λίγο καιρό όμως πλήθος ιστοσελίδων, που κινούνται στο χώρο του στοιχήματος, αντιγράφουν ένα μεγάλο μέρος των κειμένων του Στοίχημα Online.

Πιθανόν λόγω των επικείμενων αλλαγών της νομοθεσίας περί διαδικτυακού στοιχήματος η πρόσφατη ειδησεογραφία προσέλκυσε το ενδιαφέρον ακόμα και ιστοσελίδων πρακτόρων του ΟΠΑΠ, που μοιάζει να θεωρούν το μικρό αυτό blog μια έγκυρη πηγή ενημέρωσης. Παρόλα αυτά, πάντα στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες γίνεται παραπομπή στην πηγή του αυθεντικού άρθρου, για αυτό το λόγο είναι η ώρα να τους επιστρέψω τη χάρη, αναφέροντας κάποιες από αυτές (αν ξέχασα κάποια, αφήστε ένα σχόλιο πιο κάτω):

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο πάντα με ιστοσελίδες που ασχολούνται με το στοίχημα, οι οποίες βλέπουν την προσπάθεια του Στοίχημα Online ανταγωνιστικά κατά την άποψή μου. Έτσι μόλις χθες υπέπεσε στην αντίληψή μου άρθρο σε κορυφαία ιστοσελίδα αθλητικής και στοιχηματικής ενημέρωσης, το οποίο φυσικά είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το αυθεντικό κείμενό μου για το διαδικτυακό στοίχημα στην Αμερική και χωρίς να αναφέρεται η πηγή. Ούτε καν ως αναφορά, έστω και χωρίς link που είναι το λιγότερο που θα περίμενε κανείς! Εδώ άλλα πολύ μικρότερης εμβέλειας blogs συμπεριλαμβάνουν ακόμα και στο εισαγωγικό σημείωμα την αυθεντική πηγή των άρθρων τους, κερδίζοντας την εκτίμησή μας. Δε είναι τουλάχιστον άκομψο μία από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες για το στοίχημα στην Ελλάδα να καρπώνεται τον κόπο αυτό;

Βεβαίως δεν πρόκειται να σας παραπέμψω στο κλεμμένο άρθρο, αλλά θα συμπεριλάβω εικόνα του επίμαχου άρθρου.

antigrafi-keimeno

Το άρθρο της ιστοσελίδας διαβάστηκε μέχρι στιγμής περισσότερες από 450 φορές από τις 26 Φεβρουαρίου που αντιγράφτηκε… συγγνώμη, που δημοσιεύθηκε αρχικά. Το ίδιο άρθρο στο Στοίχημα Online διαβάστηκε μέχρι στιγμής μόλις 146 φορές, δείγμα καταρχήν της τεράστιας διαφοράς δημοτικότητας των δύο ιστοσελίδων.

episkepsimotita-arthro-diadiktyakos-tzogos-ameriki

Φυσικά χαίρομαι που 900 περισσότερα ανθρώπινα μάτια διάβασαν τις γραμμές που έγραψα πριν 10 μέρες. Άλλωστε για αυτό γράφουμε ό,τι γράφουμε. Ποιος ο λόγος να γράφεται κάτι και να μη διαβάζεται;! Εντούτοις, κανείς από αυτούς τους 450 ανθρώπους δεν έμαθε ποιος ήταν ο συντάκτης του αυθεντικού κειμένου και πολύ πιθανόν να πίστεψαν πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πρόσφερε άλλο ένα αξιόπιστο άρθρο ενημέρωσης. Δε σας ακούγεται άδικο το λιγότερο; Για να μη μιλήσουμε για το πώς μεταφράζονται οι 450 αυτές προβολές του συγκεκριμένου άρθρου σε νούμερα διαφημίσεων που κοσμούν τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Ο blogger του στοιχήματος είναι ήδη ο πιο παρεξηγημένος blogger, ας μην αντιγράφουμε και τη δουλειά του!

Μέτρα προστασίας κατά της αντιγραφής άρθρων

Δυστυχώς η πράξη αυτή του μεγάλου στοιχηματικού site ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Όπως έγραψα, δεν έχω κανένα πρόβλημα με την αντιγραφή των άρθρων όταν εμπεριέχεται σύνδεσμος στο αυθεντικό κείμενο. Από την άλλη, δείχνω ανοχή σε αντιγραφές που περιλαμβάνουν αναφορά στο αυθεντικό άρθρο ακόμα και χωρίς link. Δείχνω επίσης ανοχή σε μικρά blogs άλλων παικτών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο blogging και πιθανόν να μη γνωρίζουν την αρμοστή blogging etiquette όταν δεν αναφέρονται στις πηγές, ή αφαιρούν τα links που περιέχονται μέσα στο κέιμενο. Όταν όμως ένα από τα μεγαλύτερα sites του χώρου προβαίνει σε καθαρή αντιγραφή χωρίς καμία αναφορά στο αυθεντικό άρθρο, τότε ελπίζω να δικαιολογείται η έκρηξή μου.

Έτσι μετά από μια σύντομη έρευνα γύρω από τα μέτρα προστασίας κατά της αντιγραφής του blog, πληροφορήθηκα για τεχνικές που απαγορεύουν ή τουλάχιστον δυσκολεύουν τους επίδοξους αντιγραφείς. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν να κάνουν με την απενεργοποίηση του δεξί κλικ του mouse, με την κατάργηση επιλογής («μαυρίσματος») λέξεων/προτάσεων και με την απενεργοποίηση του drag των εικόνων – εάν σας ενδιαφέρει κάτι ανάλογο όπως για παράδειγμα εάν έχετε blog φωτογραφίας. Εάν το blog δουλεύει σε κάποιο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου όπως τα Joomla και WordPress, θα βρείτε αρκετά plugins που προσθέτουν αυτόματα τον ανάλογο κώδικα στην ιστοσελίδα σας. Διαφορετικά θα πρέπει να επέμβετε στον κώδικα μόνοι σας.

Ακόμα μπορούμε να καταφύγουμε σε υπηρεσίες όπως του CopyScape και να ελέγχουμε τα κείμενα που αναρτώνται. Σε περίπτωση αντιγραφής, το CopyScape μας συμβουλεύει να επικοινωνήσουμε με το διαχειριστή της ιστοσελίδας και να του επισημάνουμε την “παράλειψή” του.

Φυσικά τα μέτρα αυτά δεν εξασφαλίζουν την πλήρη αποτροπή των αντιγραφών. Ό,τι φτιάχνεται, ξεφτιάχνεται όπως λένε και είμαι σίγουρος ότι οι ειδικοί της αντιγραφής γνωρίζουν πώς να παρακάμψουν τα εμπόδια αυτά. Τουλάχιστον όμως θα τους έχετε δυσκολέψει στο έργο τους. Το κρίμα είναι βέβαια πως μαζί με τους επιτήδειους της αντιγραφής, δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι φιλικές προς το blog ιστοσελίδες που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Για αυτούς υπάρχει λύση όμως, η οποία θα τους δοθεί εφόσον έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας.

Κλείνοντας, η δουλειά του blogger δεν είναι να το παίζει αστυφύλακας και να καραδοκεί πότε κάποια ιστοσελίδα θα αντιγράψει το υλικό του. Θα μπορούσα ας πούμε να αναφερθώ ακόμα και σε άρθρο για τα Όσκαρ του in.gr μάλιστα που κάνει αναφορά για τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων και του InTrade παρακαλώ! Θα μου έκανε εντύπωση αν ο/η δημοσιογράφος γνώριζε για το InTrade πριν διαβάσει το κείμενο για τα Όσκαρ του Στοίχημα Online! Η ευχαρίστηση του blogger είναι να γράφει, να… blogάρει. Αν κάποιοι ευχαριστιούνται με το να αντιγράφουν τα κείμενα των άλλων…

Update: Τελικά η ιστοσελίδα προχώρησε σε ενημέρωση του επίμαχου άρθρου με αναφορά στο StoiximaOnline.com.

anafora-stoiximaonline

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.