[box type=”info”] 1,75 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει τη μέρα στον ΟΠΑΠ το κλείσιμο της ΕΡΤ, μέσω του ΚΙΝΟ, εκ των οποίων μισό εκατομμύριο καταλήγει στο Ελληνικό Κράτος ως φόρος.[/box]

ΚΙΝΟ-ΕΡΤ

Ένα από τα θύματα του κλεισίματος της ΕΡΤ είναι και το ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ, όπως μας πληροφορεί ο Ν. Χρυσικόπουλος του Capital.gr. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόνο το 20% των πρακτορείων ΟΠΑΠ έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης των κληρώσεων του ΚΙΝΟ, με άμεσο αποτέλεσμα τα διαφυγόντα κέρδη των πρακτορείων. Ωστόσο ο λόγος για τον οποίο ασχολούμαι με το θέμα είναι η τελευταία πρόταση του άρθρου:

«Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΝΟ αποτελεί το δημοφιλέστερο παιχνίδι του ΟΠΑΠ, με τζίρο που πέρυσι ξεπέρασε τα 2,1 δισ. ευρώ

Πολύ σωστά ο τζίρος του ΚΙΝΟ ξεπέρασε το παραπάνω νούμερο, όπως επαληθεύεται από τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το 2012. Ωστόσο για ακόμα μια φορά διαπιστώνω τη σύγχυση των αναγνωστών σχετικά με τους οικονομικούς όρους που χρησιμοποιούνται, κρίνοντας από τα σχόλια του άρθρου. Έτσι επαναλαμβάνονται λανθασμένες εκτιμήσεις και δημιουργία εντυπώσεων που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Σχόλιο αναγνώστη:

«Εάν σαν κοινωνία έχουμε προς διάθεση 2,1 δις ετησίως( = περίπου 150.000 ετήσιοι μισθοί του μικτού χιλιάρικου μηνιαίως) μόνο για ένα από τα διαθέσιμα τυχερά παιχνίδια, τείνω να πιστέψω ότι και λεφτά υπάρχουν και η τρόϊκα καλά κάνει και μας π…ει.

Δηλαδή, έτσι, απορία το έχω, όλα μαζί τα τυχερά και τεχνικά μαζεύουν μια δεκαπεντάρα δις;»

Άλλο πράγμα οι πωλήσεις κι ο τζίρος, άλλο πράγμα τα έσοδα κι άλλο πράγμα τα κέρδη. Με την ελπίδα πως θα γίνουν κατανοητές οι έννοιες αυτές, θα προσπαθήσουμε να υπολογίσουμε χοντρικά πόσα χρήματα χάνει κάθε χρόνο ο Έλληνας στο ΚΙΝΟ και το ημερήσιο κόστος που έχει το κλείσιμο της ΕΡΤ στο παιχνίδι ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ.

Ξεκινάμε κάνοντας δύο παραδοχές:

  1. Ο τζίρος του ΚΙΝΟ το 2013 θα είναι ίσος με εκείνον του 2012, άρα 2,1 δις ευρώ.
  2. Το ποσοστό επιστροφής κερδών στους παίκτες θα παραμείνει το ίδιο για το 2013 και ίσο με εκείνο του 2012. Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 70%, όπως έγινε γνωστό στα αποτελέσματα ΟΠΑΠ α’ τριμήνου.
  3. Κανένα πρακτορείο δεν έχει δυνατότητα μετάδοσης των κληρώσεων.

Με τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνει κανείς πως τα ετήσια μεικτά κέρδη του ΟΠΑΠ από το ΚΙΝΟ ανέρχονται στα 630εκ. ευρώ. Το νούμερο προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τον τζίρο επί το 30% που καταλήγει στα ταμεία του ΟΠΑΠ. Με απλά λόγια, μες στο 2013 θα κατατεθούν δελτία ΚΙΝΟ αξίας 2.1 δις ευρώ και θα επιστραφούν στους παίκτες το 70% αυτών, δηλαδή 1.47 δις ευρώ.

Όχι, οι Έλληνες ΔΕΝ χάνουν 2.1 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΚΙΝΟ κάθε χρόνο, αλλά 630εκ. ευρώ.

Από 1η Ιανουαρίου εφαρμόζεται για πρώτη φορά φορολόγηση 30% επί των μεικτών κερδών του Οργανισμού, με αποτέλεσμα 189εκ. ευρώ να μπαίνουν στα ταμεία του Κράτους ως φόρος. Απομένουν λοιπόν χοντρικά 440εκ. ευρώ που θα διοχετευθούν σε διάφορα λειτουργικά έξοδα του ΟΠΑΠ, στην προμήθεια των πρακτόρων, σε αποσβέσεις και τόκους και γενικά σε οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες του ο ΟΠΑΠ. Προφανώς ένα μέρος αυτών θα αποτελεί και το καθαρό κέρδος του Οργανισμού, που όμως δεν είναι στόχος του παρόντος κειμένου.

Ποιο είναι το μέχρις στιγμής συμπέρασμα; Ότι οι Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο 630εκ. ευρώ παίζοντας ΚΙΝΟ, εκ των οποίων τα 190εκ. ευρώ καταλήγουν στο ίδιο το Κράτος.

Με πρόχειρους υπολογισμούς θα έλεγα πως με βάση τα παραπάνω νούμερα και τα περιθώρια EBITDA τριμήνου, τα ετήσια καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ από το ΚΙΝΟ πρέπει να ανέρχονται γύρω στα 90 με 100 εκατομμύρια ευρώ. Κάνοντας ακόμα μια παραδοχή πως κληρώσεις ΚΙΝΟ διεξάγονται 360 μέρες το χρόνο, το ημερήσιο καθαρό κέρδος του ΚΙΝΟ είναι 270.000 ευρώ. Ίσως πιο εντυπωσιακό (και πιο αξιόπιστο) είναι πόσα χρήματα χάνονται συνολικά στο ΚΙΝΟ καθημερινά:

1,75 εκατομμύρια ευρώ από τα 5,83 εκ. ευρώ που παίζονται καθημερινά στο ΚΙΝΟ.

Από αυτά, μισό εκατομμύριο μπαίνει στα κρατικά ταμεία ως φόρος, και τα υπόλοιπα 1.22 εκατομμύρια αποτελούν τα έσοδα του ΟΠΑΠ από το ΚΙΝΟ ανά ημέρα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.