barclays-premier-league-kypelloΛίγο πριν τις γιορτές, η Manchester United, η Milan και η Barcelona είναι τα μεγάλα φαβορί για να κατακτήσουν τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της χώρας τους. Το στοίχημα αναφορικά με τους νικητές δημοφιλών Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων αποτελεί ένα μακροχρόνιο στοίχημα που υποχρεώνει όπως κάθε άλλο αντίστοιχο στοίχημα τη δέσμευση του χρηματικού ποσού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την άλλη εάν γίνει[intlink id=”928″ type=”post”] trading[/intlink] των αποδόσεων των ομάδων, ο παίκτης μπορεί να εκμεταλλευτεί τις μεταβολές των αποδόσεων κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος και να εξασφαλίσει κέρδος πολύ πριν την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων. Χέρι βοηθείας στο trading προσφέρουν τα γραφήματα που φανερώνουν από τη μία τις επιδόσεις των ομάδων με μια ματιά αλλά και την προτίμηση του κόσμου από την άλλη. Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά τα γραφήματα των αποδόσεων στα στοιχήματα κάποιων δημοφιλών Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

chelsea-premier-leagueΞεκινώντας από τα πρωταθλήματα της Αγγλίας, οι τρεις πρώτες θέσεις των φαβορί για την κατάκτηση της Premier League καταλαμβάνονται από την Manchester United, την Chelsea και την Arsenal, ενώ τέταρτη ακολουθεί η Manchester City. Από αυτές, μεγάλο ενδιαφέρον εμφανίζει το γράφημα της απόδοσης της Chelsea, το οποίο αποδεικνύει πως πάντα υπάρχει η πιθανότητα αναστροφής της πιο σίγουρης τάσης. Η απόδοση του στοιχήματος της Chelsea έπεσε αρχικά από το 2.80 μέχρι το 1.50 για να τερματίσει την πτωτική της πορεία εκεί και να εισέλθει σε μια νέα ανοδική αυτή τη φορά τάση μέχρι το 3.50. Όσοι είχαν στοιχηματίσει τα χρήματά τους στην Chelsea τώρα πλέον εύχονται λογικά να είχαν κλείσει το στοίχημα – trade τους στο 1.50 εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό κέρδος στους πρώτους μήνες του πρωταθλήματος. Αυτή τη στιγμή θα χρειαστεί να σπάσει η [intlink id=”1608″ type=”post”]γραμμή τάσης[/intlink] πριν στοιχηματίσουμε ξανά υπέρ της Chelsea, διαφορετικά η τάση είναι η φίλη μας (trend is your friend).

manchester-city-premier-league

Ένα ακόμα ελκυστικό για trading γράφημα στο στοίχημα του νικητή του Αγγλικού πρωταθλήματος είναι το γράφημα της Manchester City, σύμφωνα με το οποίο είναι εμφανή τα όρια ανάμεσα στα οποία μεταβάλλεται η απόδοση του στοιχήματος. Η πιθανότητα να ανέβει η απόδοση και πάλι μέχρι το 25 είναι σαφώς μεγαλύτερη από την πιθανότητα η απόδοση να πέσει χαμηλότερα από το 7.00, που θα χρησιμεύσει ως [intlink id=”1696″ type=”post”]stop loss [/intlink] για τους επίδοξους sports traders.

Στο στοίχημα του νικητή του Ισπανικού πρωταθλήματος, Primera Division, η Barcelona όχι μόνο βρίσκεται στη θέση του πρώτου φαβορί, αλλά η μεταβολή της απόδοσής της έχει σχηματίσει ένα άκρως ενδιαφέρον γράφημα στην Betfair. Όπως βλέπουμε η απόδοση του στοιχήματός της μόλις έχει διασπάσει ένα [intlink id=”1619″ type=”post”]επίπεδο στήριξης[/intlink], συνέπεια των ευνοϊκών αποτελεσμάτων καθώς επίσης και της νίκης της απέναντι στο δεύτερο φαβορί, Real Madrid. Εδώ υπάρχουν δύο στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει ένας trader.

barcelona-primera-division

Η πρώτη λέει ότι στοιχηματίζουμε υπέρ της Barcelona με σκοπό να επωφεληθούμε από την προβλεπόμενη πτώση της απόδοσης τις επόμενες βδομάδες. Η δεύτερη και ίσως πιο ασφαλής είναι να περιμένουμε να διορθώσει η απόδοση πριν τοποθετηθούμε στην αγορά. Δηλαδή να στοιχηματίσουμε και πάλι υπέρ αυτή τη φορά όμως όταν η απόδοση ανέβει κάπου μεταξύ 1.75 και 2.10 και σχηματίσει μια κορυφή. Ο κίνδυνος σε αυτή τη μέθοδο βρίσκεται στο γεγονός ότι ενδεχομένως η απόδοση να μη διορθώσει ποτέ τόσο ψηλά, με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλευτούμε την πτώση της. Από την άλλη, εάν στοιχηματίσουμε από τώρα και η απόδοση πράγματι διορθώσει ψηλότερα από το 2.00, θα χρειαστεί αρκετή πειθαρχία για να παραμείνουμε στο trade.

milan-serie-aΣτο πρωτάθλημα Ιταλίας, Serie A, η Μίλαν είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για κατάκτηση της πρώτης θέσης με ένα γράφημα της απόδοσης του στοιχήματος που δείχνει τη σταθερότητα της απόδοσής της μέχρι στιγμής. Επίπεδα στήριξης έσπασαν το ένα μετά το άλλο, οι πτωτικές γραμμές τάσης διαδέχονται η μία την άλλη και θα χρειαστούν αρκετοί αξιόπιστοι σχηματισμοί για να κάνει trading ένας παίκτης κόντρα σε αυτήν την τάση. Όσο όμως η απόδοση οδηγείται σε χαμηλότερες τιμές και οι κορυφές είναι ολοένα και χαμηλότερες, τίποτα δε δείχνει να ανακόπτει την πορεία της απόδοσης. Από εκεί κι έπειτα οι Inter, Juventus και Roma που ακολουθούν δε δείχνουν ικανές να αντιμετωπίσουν την Milan, εκτός κι αν οι αποδόσεις κάποιων εξ αυτών καταφέρουν να διασπάσουν σημαντικά επίπεδα στήριξης, όπως είναι η απόδοση 5.00 στην περίπτωση της Juventus.

Η επιλογή των παραπάνω Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων έγινε με γνώμονα τον [intlink id=”1499″ type=”post”]τζίρο[/intlink] που συγκεντρώνουν οι αντίστοιχες αγορές στοιχημάτων, ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση trading χωρίς προβλήματα όπως το φαινόμενο του [intlink id=”1730″ type=”post”]slippage[/intlink].

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.