greek-poker-cupΗ συμμετοχή μου στο πρόσφατο περσινό Greek Poker Cup αποτέλεσε την πρώτη μου εμπειρία σε live poker και είχα την ευκαιρία να το συγκρίνω με το online poker με το οποίο ασχολούμαι τα τελευταία 4 και πλέον χρόνια. Αν και το παιχνίδι παραμένει το ίδιο, Texas Hold’em No limit, υπάρχουν μεγάλες διαφορές ενώ σαν τελικό συμπέρασμα θα έλεγα πως προτιμώ το online poker τουλάχιστον 100 φορές περισσότερο. Ίσως οι γραμμές που ακολουθούν αλλάξουν και τη δική σας άποψη.

Καταρχήν όσο έπαιζα στο τουρνουά του Greek Poker Cup σκεφτόμουν αν τελικά συμφέρει να παίζει κανείς cash games online ή το live είναι πιο συμφέρον οικονομικά. Δεδομένου ότι παίζονται περίπου 20-30 χέρια την ώρα στο καζίνο και φυσικά μπορεί ο κάθε παίκτης να παίζει σε ένα και μόνο τραπέζι, η διαφορά με το online είναι αμέσως εμφανής, ιδιαίτερα δε αν αναλογιστούμε την ύπαρξη των 6-max και heads-up τραπεζιών καθώς επίσης και τη δυνατότητα του multitabling αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό χεριών ανά ώρα. Εάν έχετε την ικανότητα να παίζετε σε 10 6-max τραπέζια ταυτόχρονα, συγκεντρώνετε 30 φορές περισσότερα χέρια ανά ώρα. Έτσι, εάν είστε σχετικά μέτριος προς καλός παίκτης με ρυθμό κέρδους 1ΒΒ/100, τότε πρέπει να κερδίζετε 30ΒΒ/100 στο live poker για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα. Εάν τώρα προσθέσουμε και το κέρδος από rakeback το οποίο πάνω κάτω ανέρχεται σε 1ΒΒ/100 επιπλέον, ο ανταγωνισμός στο live οφείλει να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την ίδια επίδοση.

Το παραπάνω σκεπτικό σε συνδυασμό με τη μη απαγόρευση του καπνίσματος στα live τραπέζια cash, με αποθάρρυνε να συμμετέχω σε κάποιο από αυτά και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στα τουρνουά. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθώ στη νοοτροπία του Έλληνα καπνιστή, η οποία αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά τόσο στο main event όσο και στο side event. Καθώς το τουρνουά ακολουθούσε τους διεθνείς κανόνες, το κάπνισμα απαγορευόταν. Ωστόσο οι Έλληνες καπνιστές έφεραν αρκετές φορές αντιρρήσεις, ενώ το γεγονός να επιτρέπεται το κάπνισμα σε παράπλευρα τραπέζια cash δημιουργούσε περισσότερες εντάσεις. Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως το να απαγορεύεις σε έναν καπνιστή παίκτη το κάπνισμα είναι σαν να δημιουργείς τεχνητό μειονέκτημα στον ίδιο. Δεν αμφιβάλλω πως όταν αλλάζουν οι συνθήκες που έχει συνηθίσει ο κάθε παίκτης αυτό έχει επίδραση στο παιχνίδι του, αλλά οφείλουμε σε κάποια φάση να σεβόμαστε και τους άλλους παίκτες που βρίσκουν το κάπνισμα ενοχλητικό, ειδικά όταν το τσιγάρο είναι αφημένο στο τασάκι για πολλά λεπτά. Εναλλακτική για το μη καπνιστή δεν υπάρχει – να σηκωθεί από το τραπέζι μέχρι να καπνίσει ο διπλανός του; – ενώ ο καπνιστής μπορεί να καπνίσει στο διάλειμμα. Από τα αξιοσημείωτα συμβάντα που συνάντησα ήταν και η εγκατάλειψη του τραπεζιού από καπνιστή παίκτη 10 λεπτά πριν το 15λεπτο διάλειμμα για να καπνίσει σε κοντινό stand, χάνοντας όλα τα υπόλοιπα χέρια που μοιράστηκαν μέχρι το διάλειμμα. Και μιλάμε για ένα τουρνουά των €1,100 buy-in!

greek-poker-greek-cup-jimmakosΈνα ακόμα χαρακτηριστικό του live poker που ειλικρινά δεν περίμενα να αντιμετωπίσω είναι η κούραση! Ειδικά στην περίπτωση του main event με τα διαλείμματα να γίνονται ανά 2 ώρες, ήταν πραγματικά απαραίτητο ο παίκτης μετά το 3ο-4ο διάλειμμα να σηκώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να περπατήσει λίγο, καθώς η συνεχής καθιστική στάση δημιουργούσε ενοχλήσεις στα πόδια ή για μερικούς άλλους στη μέση. Αν και αρχικά δεν είδα με καλό μάτι τους αντιπάλους που σηκώνοντας πολλές φορές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εντούτοις πλέον καταλαβαίνω πως κάτι τέτοιο κρίνονταν παραπάνω από αναγκαίο. Εν αντιθέσει στο online poker και στα πολύωρα τουρνουά που παίζουμε από την άνεση του σπιτιού μας, η κούραση είναι σίγουρα υπαρκτή αλλά κατά τη γνώμη μου πιο ελεγχόμενη.

Από εκεί και πέρα ο ανταγωνισμός ήταν σίγουρα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το online. Τα limps πήγαιναν κι έρχονταν, τα draw chasing ήταν συνηθισμένο φαινόμενο ενώ η επιθετικότητα ήταν γνώρισμα λίγων παικτών. Έννοιες όπως το pot committed και το «Μ» στα τουρνουά πρέπει να ήταν άγνωστες λέξεις για τους περισσότερους, ενώ τα overbet μερικών παικτών προδιέθεταν για απλό παιχνίδι, καθώς δε χρειαζόταν να στηθεί καμία παγίδα. Στο side event κι αφού είμαι card dead για 2.5 ώρες, σηκώνω JT από UTG+1 και με 5.5Κ stack με blinds 200/400 με 75 antes μπαίνω all-in και χάνω από QQ. 1-2 αντίπαλοι με ρώτησαν αν είχα κουραστεί ή αν είχα νυστάξει κι αποφάσισα να τελειώσω το τουρνουά εκείνη τη στιγμή. Αποχώρησα από το τραπέζι αφήνοντάς τους να ελπίζουν σε μια διάκριση που μάλλον δεν ήρθε ποτέ, έχοντας μπροστά τους stacks λιγότερα από 4,000 chips.

Κλείνοντας, οφείλω να παραδεχτώ πως η ατμόσφαιρα ενός live τουρνουά είναι αναμφισβήτητα μαγευτική και απέχει έτη φωτός από μια ακόμα Κυριακή μπροστά στον υπολογιστή παίζοντας 5, 10 ή και 15 τουρνουά online. Θα έλεγα ακόμα πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για διακοπές, εάν όντως υπάρχει αυτή η λέξη στο λεξιλόγιο ενός παίκτη που ζει από το πόκερ.

Προσωπικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο pokerunion.gr τον Απρίλιο 2011.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.