Στοίχημα ποδοσφαίρου. Απίστευτοι τζίροι, έντονα συναισθήματα, αναζήτηση κέρδους ή απλά συμμετοχή σε ένα δημοφιλές παιχνίδι. Θεωρητικά το Στοίχημα είναι μια δραστηριότητα η οποία μπορεί να προσφέρει κάποιο εξτρά (μικρό ή μεγάλο) εισόδημα, αν και στην πράξη για την πλειοψηφία των παιχτών στην Ελλάδα (και όχι μόνο) σημαίνει απώλεια μικροποσών σε καθημερινή βάση. Σε ρεαλιστική βάση ο μικρομεσαίος παίχτης στην ουσία σπαταλά καθημερινά το χαρτζιλίκι του με την ελπίδα ότι θα το μετατρέψει σε μισθό.

Τι και αν έρθουν κάποιες μεγάλες νίκες, τι και αν μας κάτσει απόδοση παρολί 300-500. Ο πιο μεγάλος εχθρός είναι ο χρόνος( η διάρκεια). Οπότε για να κοιτάξουμε άλλη μια φορά το στοιχηματικό ταμείο μας για να δούμε όσα χρόνια παίζουμε στοίχημα πόσο (+) ή πόσο (-) είμαστε.

Συστήματα, μέθοδοι, εμπνεύσεις, στάνταρ, μπόμπες κτλ χιλιάδες ανά Σαββατοκύριακο. Απόψεις για όλες τις αγορές τελικά, ημίχρονα-τελικά, ακριβή σκορ, over-under κτλ.

Δυστυχώς λίγοι κατανοούν βασικές έννοιες όπως «στοιχηματική αξία» και ο λόγος είναι διότι κάθε μέρα για αυτούς είναι μία διαφορετική ταινία με θέμα το στοίχημα και όχι ένα ακόμα επεισόδιο της σειράς στοίχημα. Κάθε μέρα αναζητάμε το κέρδος της ημέρας. Οι περασμένες ήττες δεν λαμβάνονται υπόψιν. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για «νικητές ζωνών». Τι και αν ξεκίνησες στις 13:30 μέχρι των 16:00 και στις 15:30 είσαι στον κουβά, θα προσπαθήσεις να κερδίσεις την ζώνη των 16:00, των 17:00  των 18:00 και αν δεν έχεις καταφέρει κάτι θα κυνηγήσεις και τα σκόρπια των 19:30-21:30.

Τι θα λέγατε αν σας έλεγα ότι ο κάθε παίχτης του στοιχήματος, ο καθένας μας είναι ένα είδος ελεύθερου επαγγελματία; Γιατί το λέω έτσι; Θέλω να το συνδέσω με την έννοια της αξίας. Αν είχατε περίπτερο για παράδειγμα θα αφιερώνατε χρόνο να τιμολογήσετε τα προϊόντα που θα μεταπωλείτε ή όχι; Θα τα πουλούσατε έτσι στην τύχη και αν τύχει να βγάλετε κέρδος βγάλατε;

Θα μου πείτε όχι φυσικά. Θα δω πόσο μου κοστίζει και θα τιμολογήσω ώστε να έχω περιθώριο κέρδους. «τσάμπα θα δουλεύω; καλύτερα να το κλείσω». Λοιπόν αυτή την φράση θα πρέπει να την κάνει πράξη η μεγάλη πλειοψηφία των παιχτών του Στοιχήματος. Καλύτερα να το κλείσετε το «μαγαζί» δηλαδή να μην ξανά ασχοληθείτε.

Ο λόγος είναι απλός. Αν ερωτηθεί αυτή η πλειοψηφία αν αξίζει το σημείο που επέλεξε στην απόδοση που προσφέρεται θα παγώσει για 2 δευτερόλεπτα και το πολύ πολύ να απαντήσει «όλος ο κόσμος το παίζει, όλοι λάθος θα είναι;»

Το θέμα λοιπόν είναι ο καθένας μας να έχει την δική του βάση, το δικό του μέτρο σύγκρισης το οποίο θα είναι η αφετηρία του στοιχηματισμού του. Όποιο όμως και αν είναι το μέτρο αυτό, πρέπει να μπορεί να πάρει την απαραίτητη απλή μαθηματική μορφή που να υποδεικνύει αν κάποιο σημείο σε κάποια απόδοση αξίζει.

Παρακάτω δεν θα υποστηρίξω ότι το δικό μου μέτρο είναι το σωστό και οτιδήποτε άλλο είναι λάθος. Απλά ελπίζω να δώσω ιδέες. Γενικά δεν έχω ακούσει να προτείνεται στοιχηματισμός στο 2ο ημίχρονο. Φυσικά καταλαβαίνουμε ότι αυτό σημαίνει live betting, άρα δεν απευθύνομαι σε πελάτες του ΟΠΑΠ. Προσωπικά παρατήρησα ότι υπάρχουν ισχυρές τάσεις όσον αφορά την τελική έκβαση των αγώνων συναρτήσει της κλάσης (αποδόσεων) στην οποία ανήκει το παιχνίδι και του αποτελέσματος του Ημιχρόνου.

Θα δώσω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Μελέτησα τα αποτελέσματα των κλάσεων 0,30-0,50 για τα παιχνίδια της Premier League την 3ετία 2010-2013. Στο σύνολο οι κλάσεις 0,30-0,50 έγραψαν την 3τία αυτή 97-39-32 (1-Χ-2). Αν κάποιος στοιχημάτιζε 1 μονάδα σε όλους τους άσσους σε αποδόσεις ΟΠΑΠ θα είχε επιστροφή 159 μονάδες σε σύνολο 168 αγώνων. Δηλαδή ζημιά 9 μονάδες. Αν επιχειρούσε το αντίστοιχο στα «διπλά» θα είχε επιστροφή 133,05 δηλαδή ζημιά 35 σχεδόν μονάδες και στην ισοπαλία 37,5 μονάδες ζημιά. Ότι και να κάναμε χαμένοι θα ήμασταν λοιπόν. Σκέφτηκα λοιπόν να παρατηρήσω την συμπεριφορά του τελικού αποτελέσματος δεδομένου το αποτελέσματος του ημιχρόνου.

Οι κλάσεις 0,30-0,50 για να σας δώσω μια εικόνα έχουν φαβορί γηπεδούχους σε αποδόσεις που κυμαίνονται μεταξύ 1,40-1,80 με μέσο όρο 1,65 περίπου. Από το δείγμα των 168 αγώνων στους 63 ο γηπεδούχος ήταν νικητής στο Α’ ημίχρονο. Σε ποσοστά ούτε το 40% καλά καλά δεν έδωσε νικητή τον γηπεδούχο στο Α ημίχρονο. Δηλαδή και έχουμε παίξει «φαβορί» σε χαμηλή απόδοση και έχουμε και αγωνία που δεν έχει καθαρίσει το σημείο από το ημίχρονο.

Ας συνεχίσω όμως. Από τα 63 αυτά παιχνίδια (άσσος ημίχρονο) τα 54 έληξαν και στον άσσο. Ποσοστό 86% και δίκαιη απόδοση 1,17. Δηλαδή αν κάποιο παιχνίδι της κλάσης λήξει άσσος στο ημίχρονο και η τιμή του σε live betting είναι >1,17 έχει αξία να ποντάρω και μάλιστα μεγαλύτερη από το να στοιχημάτιζα όπως είδαμε τον άσσο από την αρχή. Αυτά να τα σκεφτόμαστε στην διάρκεια πάντα όχι μεμονωμένα έτσι; Τώρα ένα θεωρητικό εμπόδιο είναι κατά πόσο είναι δυνατόν ένας άσσος σε απόδοση στο 1,65 πριν την έναρξη, να προσφέρεται >1,17 πριν την έναρξη του Β’ ημίχρονου με σκορ 1-0.

Εκεί όμως που θέλω να καταλήξω είναι στην τάση που υπάρχει όταν το ημίχρονο είναι ισοπαλία. Από τα 168 παιχνίδια 69 ήταν ισοπαλία στο ημίχρονο. Από αυτά τα 69 λοιπόν τα 40 τελικά κατέληξαν στον άσσο. Ποσοστό 58% περίπου με δίκαιη απόδοση 1,73. Ας σκεφτούμε λοιπόν το εξής. Αν έχουμε άσσο του 1,65 πριν την έναρξη, με ισοπαλία στο ημίχρονο πόσο θα είναι η απόδοση του πριν την έναρξη του Β’; Θα είναι ή όχι >1,73; Και προσοχή το 1,65 που λέω εγώ είναι απόδοση ΟΠΑΠ. Όταν ο ΟΠΑΠ έχει άσσο στο 1,65 δεν είναι 1,70 στο διαδίκτυο; Και ένας άσσος του 1,70 στο διαδίκτυο με ισοπαλία στο ημίχρονο δεν θα έχει ανέβει τουλάχιστον στο 1,75; Ακόμα και αυτό το 1,75 έχει αξία που στην τελική δεν θα είναι και τόσο, θα είναι σαφώς υψηλότερο εκτός πχ και συντρέχουν ειδικοί λόγοι (πχ, αποβολή παίχτη φιλοξενούμενων).

Θα κλείσω με την στατιστική των εν λόγω κλάσεων με τα διπλά στο ημίχρονο. Από τα 168 συνολικά παιχνίδια 36 έδωσαν διπλό το ημίχρονο. Από τα 36 αυτά τα 22 τελικά έγραψαν και διπλό τελικό. Ποσοστό 61% και δίκαιη απόδοση 1,63. Δηλαδή αν με 2πλό το ημίχρονο η απόδοση για τελικό 2πλό είναι >1,63 αξίζει να ποντάρω. Δηλαδή ένα διπλό με απόδοση περίπου στο 4,17 (ΟΠΑΠ) με 0-1 ημίχρονο θα έχει πέσει χαμηλότερα από το 1,63; Ενώ δεν έχω τα στοιχεία για να το υποστηρίξω 100% προσωπικά το θεωρώ εφικτό να είναι >1,63 διότι όλοι θα περιμένουν να συνέλθει το φαβορί και να κάνει την ανατροπή. Μόνο που αυτό είναι πιο πολύ δύσκολο από όσο φαντάζεται κανείς. Από τα 36 παιχνίδια με διπλό στο ημίχρονο, μόλις τα 3 (ναι σωστά διαβάζετε και σωστά το γράφω), έληξαν στον άσσο. Με άλλα λόγια αν το (πριν την έναρξη) φαβορί του 1,50-1,70 (αποδόσεις ΟΠΑΠ) στην Premier League χάνει στο ημίχρονο, τότε μόνο φαβορί που δεν ήταν.

Που καταλήγουμε λοιπόν; Πρώτον η προσωπική μου βάση είναι η στατιστική αποτελεσμάτων συναρτήσει αποδόσεων ΟΠΑΠ και δεύτερον οι παρατηρήσεις ισχυρών τάσεων για τον εντοπισμό αξίας στην διάρκεια. Όσον αφορά λοιπόν τις κλάσεις 0,30-0,50 το στοίχημα στο Β’ ημίχρονο μου προσφέρει την δυνατότητα να έχω σύμμαχο ισχυρές τάσεις με περιθώρια κερδοφορίας σε διάρκεια σε αντίθεση από το να ποντάρω πριν την έναρξη του αγώνα.

Η επαφή του με το Στοίχημα ξεκίνησε δουλεύοντας ως υπάλληλος σε πρακτορείο του Ο.Π.Α.Π. Είχε την τύχη ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου να είναι αρκετά ψαγμένος πάνω στην δουλειά του και συνδρομητής του περιοδικού «Τα Παιχνίδια της Τύχης» ,το οποίο και αποτέλεσε το πρώτο και καλύτερο «φροντιστήριο». Κατάλαβε βασικές έννοιες όπως τι είναι γκανιότα ,τι κρύβουν οι αποδόσεις , την ψυχολογική πίεση που ασκούν οι αποδόσεις και προσωπικά επέλεξε να δίνει σημασία στην συμπεριφορά των αποδόσεων μέσω στατιστικής ανάλυσης αυτών. Είναι δημιουργός και διαχειριστής του Oddstats.blogspot.com. Συνδεθείτε με τον Betako: Google+