systima-stoiximaΣτη δημιουργία ενός συστήματος στο στοίχημα στεκόμαστε συχνά σε στατιστικά μεγέθη και ξεχνάμε δεδομένα που προσφέρονται δωρεάν από εταιρίες στοιχημάτων και ανταλλακτήρια όπως η Betfair. Ένα τέτοιο δεδομένο είναι ο τζίρος ενός στοιχήματος, τα συνολικά χρήματα δηλαδή που έχουν ταιριαστεί σε ένα ενδεχόμενο ενός γεγονότος, που μπορεί να χρησιμεύσει ως [intlink id=”289″ type=”post”]μεταβλητή στο σύστημα στοιχήματος[/intlink] που ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε ή σε ένα που θέλουμε να βελτιώσουμε. Αν και ο τζίρος είναι ένα απλό νούμερο, η χρήση του μπορεί να διαφέρει από σύστημα σε σύστημα με αποτέλεσμα τη διαφορετική αντιμετώπισή του από τον κάθε παίκτη.

Πριν αναλύσουμε την εφαρμογή του τζίρου ως στατιστικό μέγεθος στο στοίχημα, πρέπει να αναφέρουμε κάποια βασικά στοιχεία του.

  • Πώς βρίσκουμε τον τζίρο ενός στοιχήματος

ellada-letonia-stoixima-betfairΟ τζίρος, τα συνολικά χρήματα δηλαδή που έχουν στοιχηματιστεί σε ένα συγκεκριμένο γεγονός, ήταν και είναι γνωστό μόνο στις εταιρίες στοιχημάτων. Ενίοτε δημοσιεύονται τα σχετικά νούμερα μετά τη διεξαγωγή του αγώνα ή γεγονότος, προς πρόκληση εντυπώσεων. Για παράδειγμα, συχνά ακούγεται ότι «στα στοιχήματα του τελικό του Champions League έγινε πολύ μεγάλος τζίρος» ή ότι «στο στοίχημα της Eurovision παίχτηκαν αμύθητα ποσά». Ωστόσο τα ακριβή νούμερα ήταν γνωστά μόνο στις εταιρίες, οι οποίες γνώριζαν και σε ποιο σημείο είχαν παιχτεί τα περισσότερα χρήματα. Μάλιστα σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η αναλογία των χρημάτων που στοιχηματίζονται σε κάθε σημείο, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στη διαμόρφωση των αποδόσεων.

Με την εμφάνιση των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων, οι παίκτες έχουν πλέον την πρόσβαση σε αυτά τα νούμερα, έστω και περιορισμένη καθώς μιλάμε μόνο για τον τζίρο των ανταλλακτηρίων. Όμως η πληροφορία του τζίρου παρέχεται δωρεάν και αρκεί να κάνει κανείς κλικ στο μικρό σχήμα του γραφήματος δίπλα σε κάθε ομάδα στο ανταλλακτήριο της Betfair. Πέρα από διάφορες πληροφορίες που θα βρει στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει, στο επάνω μέρος βρίσκεται ο τζίρος του συνολικού γεγονότος αλλά και ανά σημείο. Στο παράδειγμα της σημερινής αναμέτρησης της Ελλάδας με τη Λετονία στο ποδόσφαιρο, αυτή τη στιγμή (1μμ) ο τζίρος στην Betfair είναι σχεδόν €46.000 ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων έχουν στοιχηματιστεί στην Ελλάδα.

ellada-letonia-tziros-betfair

  • Τι σημαίνει τζίρος στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων

Όταν κάποιος στοιχηματίζει σε μια συνηθισμένη εταιρία στοιχημάτων, σε έναν bookmaker δηλαδή, τότε στην πραγματικότητα στοιχηματίζει εναντίον του bookmaker. Όταν κάποιος στοιχηματίζει στο ανταλλακτήριο, ταιριάζει τα χρήματά του με ένα στοίχημα ενός άλλου άγνωστου παίκτη. Έτσι στην πρώτη περίπτωση ο παίκτης στοιχηματίζει €100 ευρώ στον bookmaker και κάνει τζίρο €100, ενώ στη δεύτερη δύο παίκτες έχουν στοιχηματίσει ο καθένας από €100 παίζοντας ο ένας «κατά» κι ο άλλος «υπέρ». Εφόσον ταιριαστούν τα στοιχήματα μεταξύ τους, ο τζίρος είναι κι εδώ €100 συνολικά αφού τόσο είναι το ποσό των χρημάτων που ταιριάστηκαν. Δεν πρέπει να μας ξενίζει ότι μιλάμε για δύο διαφορετικά στοιχήματα, αφού ο ένας είναι στην ουσία ό,τι είναι κι ο bookmaker στην αρχική υπόθεση.

Όμως η ιδιαιτερότητα στο ανταλλακτήριο έγκειται στη δυνατότητα του trading. Εάν οι δύο αυτοί παίκτες μετά από αρκετό χρόνο ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αποφασίσουν να στοιχηματίσουν ξανά μεταξύ τους με το ίδιο ποσό, αλλά αλλάζοντας πλευρές ώστε ο bookmaker να γίνει τώρα παίκτης και να κλείσει το trade του, θα πραγματοποιήσουν ακόμα ένα €100 ταιριασμένο στοίχημα που θα αυξήσει το συνολικό τζίρο του παιχνιδιού κατά €100 επιπλέον. Το ποσό αυτό εντούτοις δεν θα έπρεπε να προστεθεί στον τζίρο του στοιχήματος, αφού μιλάμε για τα αρχικά €100 ευρώ που από στοίχημα μετατράπηκαν σε [intlink id=”928″ type=”post”]trading[/intlink].

Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσουμε ποιό κομμάτι του τζίρου που βλέπουμε στο παράθυρο της Betfair είναι κανονικά στοιχήματα και ποιό trading. Παρόλα αυτά δεν παύει να αποτελεί μια χρήσιμη πληροφορία.

  • Χρήση του τζίρου σε σύστημα

Μια πρώτη εύκολη χρήση του τζίρου σε ένα σύστημα στοιχήματος είναι να αποτελέσει φίλτρο των αγώνων προς στοιχηματισμό. Με άλλα λόγια να θέσουμε ως απαραίτητη προϋπόθεση να στοιχηματίζουμε σε αγώνες ή γεγονότα με τζίρο μεγαλύτερο των €100.000, ώστε είτε να μην εγκλωβιστούμε σε περίπτωση trading και αναζητούμε να ταιριάξουμε στοιχήματα σε μια αγορά με μηδενικό ενδιαφέρον, είτε οι αποδόσεις να αντικατοπτρίζουν όσο γίνεται καλύτερα τη γνώμη των παικτών.

Μια δεύτερη πιθανή χρήση του τζίρου ως μεταβλητή εισόδου σε ένα σύστημα στο στοίχημα είναι να αποτελέσει παράγοντα διαμόρφωσης των προγνωστικών. Για παράδειγμα να στοιχηματίζουμε σε ομάδες που συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου επάνω τους. Έτσι το πιο απλό σύστημα που μπορούμε να δημιουργήσουμε χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο τον τζίρο, είναι να ελέγχουμε ποια ομάδα προτιμάτε περισσότερο σε κάθε αναμέτρηση – στο παράδειγμά μας η Ελλάδα – και να στοιχηματίζουμε υπέρ αυτής. Φυσικά δεν θα περίμενα να έχει κέρδος ένα τόσο εύκολο στη δημιουργία σύστημα, όμως μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για την κατασκευή ενός ευφυέστατου συστήματος που θα μας αποφέρει κέρδος μακροχρόνια.

Από εκεί και πέρα επαφίεται στην ευρηματικότητα του κάθε παίκτη πώς θα εκμεταλλευτεί καλύτερα την πληροφορία του τζίρου ενός στοιχήματος. Εκείνο που είναι απαραίτητο να τονιστεί είναι να μην παραβλέπονται πληροφορίες που προσφέρονται δωρεάν και κυρίως είναι χρήσιμα. Άλλωστε πάνω σε αυτήν την πληροφορία στηρίχτηκε και ένα [intlink id=”290″ type=”post”]σύστημα ποδοσφαίρου[/intlink] που χρησιμοποιούσα πριν μερικά χρόνια με αρκετά καλά αποτελέσματα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.