Εάν κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο trading ή αναζητάτε βοήθεια για να μάθετε τεχνική ανάλυση ώστε να «διαβάζετε» τα γραφήματα μετοχών, forex ή άλλων τιμών, χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ από το χρόνο σας. Ωστόσο ίσως η μεγαλύτερη σπατάλη χρόνου γίνεται για την αναζήτηση πραγματικά χρήσιμων πληροφοριών, μέχρι να καταλήξετε να διαβάσετε κάποιο κείμενο που πραγματικά θα σας βοηθήσει στην κατανόηση της ανάλυσης των γραφημάτων. Έτσι δημιούργησα την παρακάτω λίστα με τις ιστοσελίδες και βιβλία για trading που προσωπικά με βοήθησαν όλα τα χρόνια, ώστε να μάθω να κάνω trading με τη βοήθεια των γραφημάτων.

Βιβλία για trading και τεχνική ανάλυση γραφημάτων

Τα παρακάτω βιβλία για trading επικεντρώνονται στην εκμάθηση της τεχνικής ανάλυσης και στην καλύτερη κατανόηση των γραφημάτων και του price action. Ωστόσο δε λείπουν οι αναφορές και στο trading γενικά ως επένδυση και πώς θα πρέπει κανείς να το αντιμετωπίζει, προκειμένου να βγει κερδισμένος.

come-into-my-trading-roomCome into my trading room – Dr. Alexander Elder

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που διάβασα αυτό το εξαιρετικό βιβλίο για trading. Μάλιστα είναι από τα ελάχιστα που τελείωσα με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι και τις τελευταίες σελίδες. Θα έλεγα πως απευθύνεται κυρίως σε νέους traders αφού οι στρατηγικές που περιλαμβάνονται θα αποτελέσουν πιθανόν τις βάσεις για τη μετέπειτα εξέλιξή σας στο trading. Το βιβλίο διαβάζεται μάλλον εύκολα και δεν αποκλείεται να το βρουν ενδιαφέρον και πιο προχωρημένοι traders.

Άλλα προτεινόμενα βιβλία του Dr. Alexander Elder:

Trading for a living

Entries and exits

The Master Swing Trader – Alan Farley

Ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία για swing trading. Η μέθοδος αυτή του trading εκμεταλλεύεται τα swings των τιμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας ανόδου ή πτώσης. Αν και τα swings μπορεί να λάβουν χώρα σε οποιοδήποτε χρονικό εύρος (time frame), συνήθως αναφέρονται σε κινήσεις των τιμών που μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί σε βάθος χρόνου λίγων ημερών έως και 2 εβδομάδων. Δείτε το βιβλίο εδώ.

Trade chart patterns like a pro – Suri DuddellaTrade chart patterns like a pro – Suri Duddella

Προσωπικά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία για trading που έχω μελετήσει (αν και δεν τελείωσα ποτέ) μαζί με το “Come into my trading room”. Πλήθος παραδειγμάτων και εφαρμογών της τεχνικής ανάλυσης που είμαι σίγουρος πως θα αποτελέσουν έμπνευση για το δικό σας προσωπικό σύστημα. Φυσικά είναι αδύνατον να απομνημονεύσετε τον κάθε σχηματισμό που περιλαμβάνει το βιβλίο, πόσο μάλιστα να τον εφαρμόσετε στην πράξη! Εδώ ταιριάζει απόλυτα η γνωστή συμβουλή: μάθετε έναν σχηματισμό της τεχνικής ανάλυσης, τελειοποιείστε το trading σύμφωνα με το σχηματισμό αυτό και μόνο τότε προχωρήστε στην εκμάθηση του επόμενου σχηματισμού. Το βιβλίο περιέχει αναρίθμητα γραφήματα και παραδείγματα και θα έλεγα πως είναι από τα βιβλία για trading που δε διαβάζονται σε λίγες μέρες, αλλά που θα ξανανοίγετε στο μέλλον αρκετά συχνά, για να θυμηθείτε και να εντοπίζετε τους σχηματισμούς που σας απασχολούν.

Japanese Candlestick Charting Techniques – Steve Nison

Αν κάνατε έστω και μια στοιχειώδη έρευνα γύρω από τα γραφήματα των candlesticks («κεριά»), είναι νομίζω αδύνατον να μη συναντήσατε το βιβλίο αυτό. Το βιβλίο του Nison θα έλεγα πως εμπίπτει κι αυτό στην κατηγορία του προηγούμενου, εννοώντας πως θα το επισκέπτεστε συχνά-πυκνά για να σας θυμίζει τους σχηματισμούς των candlesticks που έχετε ξεχάσει. Το βιβλίο δεν είναι τόσο μεγάλο (300 σελίδες περίπου) αλλά είναι γεμάτο με λεπτομερείς απεικονίσεις σχηματισμών, που είναι απίθανο να μπορέσετε να τους μάθετε με την πρώτη ανάγνωση. Παρόλα αυτά η γνώμη μου είναι πως οι σημαντικότεροι σχηματισμοί αναφέρονται πολύ συχνά σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, οι οποίες τους συγκεντρώνουν πολλές φορές σε μία μονάχα σελίδα. Η δικιά μου πρόταση είναι αφού διαβάσετε μια φορά το βιβλίο, ώστε να μάθετε πώς κάνουμε trading στον κάθε σχηματισμό candlesticks, να εκτυπώσετε μία από αυτές τις σελίδες που εμφανίζουν συνοπτικά τους σχηματισμούς και να τους έχετε δίπλα στο γραφείο σας. Αν ξεχνάτε ή έχετε αμφιβολίες πώς να εκμεταλλεύεστε τον κάθε σχηματισμό, το βιβλίο θα πρέπει να βρίσκεται στο κοντινότερο ράφι!

Άλλα προτεινόμενα βιβλία για trading και τεχνική ανάλυση:

You can be a stock market genius – Joel Greenblatt

Trading in the zone – Mark Douglas

The disciplined trader / Developing winning attitudes – Mark Douglas

Ιστοσελίδες/φόρουμ για trading

Φυσικά στην εποχή της δωρεάν πληροφορίας του ίντερνετ, θα ήταν αδύνατο πέρα από τα βιβλία για trading και τεχνική ανάλυση, να μην αναφερθώ σε ιστοσελίδες και φόρουμ που πραγματικά βρίσκει κανείς ένα θησαυρό γνώσης. Αν και η επίπονη διαδικασία της αναζήτησης και φιλτραρίσματος των ατελείωτων κειμένων και νημάτων θα κουράσει, θα είναι κρίμα να αγνοήσετε τους παρακάτω ιστότοπους, όπου ίσως να βρείτε αυτή τη μικρή λεπτομέρεια που σας λείπει για να μετατραπείτε σε έναν κερδισμένο trader. Ξεκινήστε από τα «προτεινόμενα» (recommended) θέματα ή sticky posts και μετά βουτήξτε στα άπειρα θέματα που θα βρείτε. Ειδικά στα φόρουμ μην ξεχνάτε πως μπορείτε να συμμετέχετε και να απευθύνετε ερωτήσεις στους πιο έμπειρους traders. Μη φοβάστε να ρωτάτε, κανείς δε γεννήθηκε μαθημένος!

EliteTrader.com

elitetraderΑν κι απευθύνεται κυρίως στην αγορά των Η.Π.Α. οι πληροφορίες που βρίσκει κανείς εκεί είναι υπερπολύτιμες. Το EliteTrader.com είναι καθαρά ένα φόρουμ που ασχολείται με κάθε είδους επενδυτικό μέσο που μπορείτε να σκεφτείτε, αν και βεβαίως επικεντρώνεται στις μετοχές, στα παράγωγα και στις ισοτιμίες. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η σύγκριση και η παρουσίαση όλων σχεδόν των online brokers, με τους ίδιους τους πελάτες να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Αξίζει να κάνετε εκεί μια έρευνα πριν αποφασίσετε πού θα ανοίξετε λογαριασμό για να κάνετε online trading. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον σας μάλλον θα επικεντρωθεί στα ημερολόγια (Journals) άλλων traders, όπου θα διαπιστώσετε μόνοι σας αν όντως μπορεί κανείς να κερδίσει από το χρηματιστήριο!

Trade2Win.com

Στο ίδιο ύφος με το προηγούμενο φόρουμ, μόνο που θα έλεγα πως είναι ένα πιο Ευρωπαϊκό EliteTrader! Κι εδώ ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια με παραπάνω.

IncredibleCharts.com

Μην αποθαρρυνθείτε από τον απαρχαιωμένο σχεδιασμό της ιστοσελίδας. Οι δείκτες της τεχνικής ανάλυσης που θα χρειαστείτε αρχικά, βρίσκονται όλοι εκεί με παραδείγματα. Μη βιαστείτε να τους διαβάσετε όλους. Μελετήστε και εμβαθύνετε σε κάθε μια κατηγορία ξεχωριστά. Παράλληλα με την ιστοσελίδα αυτή θα πρότεινα ταυτόχρονη μελέτη στα παρακάτω:

Investopedia.com

CandlestickForum.com

BabyPips.com

swing-trade-stocks

Swing-Trade-Stocks.com

Ο Craig Ferguson έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην ιστοσελίδα/blog του! Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε το swing trading, νομίζω ότι το swing-trade-stocks.com είναι μια πολύ καλή αρχή για να μπείτε στο σωστό δρόμο. Σε συνδυασμό με το βιβλίο του Farley, «The Master Swing Trader», που είπαμε στην αρχή, δεν έχω αμφιβολία πως θα σας μετατρέψουν σε έναν ικανό trader με εξειδίκευση στα… swings της αγοράς! Όσο περισσότερο διαβάζετε το blog, τόσες περισσότερες σελίδες του θα ανοίγετε!

Οι παραπάνω ιστοσελίδες και βιβλία για trading δε σημαίνει πως είναι τα μοναδικά βοηθήματα που θα βρείτε! Για αυτό άλλωστε το λόγο η συγκεκριμένη λίστα με την παρουσίασή τους θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να γίνεται η οποιαδήποτε απαραίτητη προσθήκη οποιουδήποτε χρήσιμου υλικού πέφτει στην αντίληψή μας. Ελπίζουμε τουλάχιστον να σας γλυτώσουμε χρόνο (και χρήμα!) προτείνοντας μόνο κείμενα που αξίζουν πραγματικά της προσοχής σας.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.