Συχνά παρουσιάζουμε οικονομικά στοιχεία των εταιριών στοιχήματος στα οποία βασιζόμαστε για να συγκρίνουμε την επίδοση τους στον αγωνιστικό στίβο του τζόγου. Οι αρκετοί οικονομικοί όροι είναι δυνατόν να προκαλέσουν σύγχυση, όμως δε χρειάζεται να έχει κανείς πτυχίο στα Οικονομικά για να κατανοήσει τις έννοιες αυτές. Εγώ για παράδειγμα, χωρίς την παραμικρή επαφή με την επιστήμη των Οικονομικών, έμαθα για αυτά μέσα από την καθημερινή ενασχόληση με το blogging και τις επενδύσεις σε μετοχές, όπου χρειάζεται να αναλύονται τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών. Ας δούμε λοιπόν κάποιους από τους βασικούς οικονομικούς όρους που παρουσιάζονται κατά καιρούς στο Στοίχημα Online.
- Τζίρος/Πωλήσεις/Turnover/Sales: Με τον όρο τζίρο εννοούμε το σύνολο των στοιχημάτων που τοποθέτησαν οι πελάτες στις εταιρίες. Τα στοιχήματα μπορεί να είναι από αθλητικά στοιχήματα, μέχρι στοιχήματα σε φρουτάκια, ρουλέτα ή και τα πονταρίσματα στο πόκερ. Οτιδήποτε χρηματικό ποσό μπορεί στην ουσία να χαθεί από τους παίκτες/πελάτες, αποτελεί τον τζίρο της εταιρίας τζόγου. Ο τζίρος μπορεί να εμφανιστεί ως «πωλήσεις», ειδικά στις οικονομικές αναφορές του ΟΠΑΠ, όπου φιγουράρει συνήθως πρώτος στις σχετικές λίστες. Με απλά λόγια είναι θα λέγαμε πόσα χρήματα «μπήκαν» στα ταμεία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ κατά την κατάθεση δελτίων στοιχήματος/ΛΟΤΤΟ/Τζόκερ/ΚΙΝΟ και άλλων παιχνιδιών, ή πόσα χρήματα στοιχηματίστηκαν online στις εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος.
- GGR/Gross Gaming Revenue/Μεικτά κέρδη ή έσοδα: Το GGR είναι μάλλον το σημαντικότερο κατά τη σύγκριση της κερδοφορίας των εταιριών, αλλά κι εκείνο βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος των εταιριών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το νούμερο αντικατοπτρίζει τη διαφορά των χρημάτων που καταλήγουν στα ταμεία των εταιριών μετά την πληρωμή των στοιχημάτων στους παίκτες από το συνολικό τζίρο που είδαμε παραπάνω. Ας το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα, γιατί είναι σημαντικό να γίνει κατανοητός ο όρος αυτός.
Εάν στοιχηματίσουμε συνολικά 10 φορές από 100 ευρώ θα έχουμε κάνει «τζίρο» 1.000 ευρώ. Ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει δηλαδή πωλήσεις ίσες με 1.000 ευρώ. Εάν τελικά από αυτά τα στοιχήματα είχαμε επιστροφή 800 ευρώ, στην ουσία χάσαμε 200 ευρώ. Αυτά τα 200 ευρώ αποτελούν τα μεικτά κέρδη ή έσοδα (GGR) της εταιρίας τζόγου. Με αυτά τα χρήματα πρέπει η εταιρία να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα όπως μισθούς των υπαλλήλων, αμοιβές συνεργατών και μισθώσεις ακινήτων, να αγοράσει καινούριο εξοπλισμό, να πληρώσει τόκους δανείων και τέλος να καταβάλει τους απαιτούμενους φόρους, ανάλογα με τη νομοθεσία.
Παρατυπία στην ονοματολογία του όρου αυτού παρατηρείται στις οικονομικές αναφορές του ΟΠΑΠ, όπου ως GGR επισημαίνονται τα «καθαρά έσοδα». Αγγλιστί θα έπρεπε να λέγαμε “net revenue” κι όχι “gross”, το οποίο σημαίνει μεικτά. Προσοχή λοιπόν σε αυτό το σημείο. Αν επικεντρώνεστε στο «GGR» θα αποφύγετε το μπέρδεμα.
- Καθαρά κέρδη ή έσοδα/Net income ή profit: Τα καθαρά κέρδη μιας εταιρίας προκύπτουν αφού αφαιρεθούν όλα τα παραπάνω έξοδα από τα μεικτά κέρδη/GGR αλλά κι αφού πληρωθούν όλοι οι φόροι. Είναι στην ουσία το τελικό χρηματικό ποσό που καταλήγει στα ταμεία της εταιρίας και – συνήθως – μοιράζεται στους μετόχους ως μέρισμα, εάν αποφασίσει κάτι τέτοιο η εταιρία.
Στο παραπάνω παράδειγμα του ΟΠΑΠ που αφορά τα κέρδη α’ τριμήνου της εταιρίας, βλέπουμε πως το α’ τρίμηνο του 2012 ο τζίρος των τυχερών παιχνιδιών που διεξάγει ο ΟΠΑΠ ξεπέρασε το 1 δις ευρώ, το GGR ήταν 350 εκατ. ευρώ και το καθαρό κέρδος ανήλθε στα 132 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ σημείωσε πτώση τόσο στις πωλήσεις όσο και στο GGR το φετινό τρίμηνο, ενώ τα καθαρά κέρδη είναι φυσικά σημαντικά χαμηλότερα, εξαιτίας της φορολόγησης που ισχύει από 1/1/2013 σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ο φόρος αυτός αντιστοιχεί στο 30% των GGR του ΟΠΑΠ, κάτι που δεν προβλεπόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Μέχρι στιγμής στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος δεν έχω παρατηρήσει να γίνεται αναφορά των πωλήσεων, παρά μόνο εντός του κειμένου που πλαισιώνουν τις αναφορές αυτές. Κυρίως επικεντρώνονται στο GGR και στα καθαρά κέρδη, οπότε κι εμείς με τη σειρά μας τονίζουμε τα συγκεκριμένα αυτά μεγέθη.