Μετά το Grand Prix στην Ιαπωνία την περασμένη Κυριακή, οι ομάδες της Formula 1 ετοιμάζονται ήδη για το Grand Prix στην Κίνα το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Είδαμε τις προηγούμενες βδομάδες τις αποδόσεις των οδηγών για τον τίτλο του πρωταθλητή και ακολουθήσαμε την μεταβολή τους από τον αγώνα στη Σιγκαπούρη κι έπειτα. Μετά από δύο αγώνες λοιπόν, o Hamilton συνεχίζει να βρίσκεται στη θέση του φαβορί αν και η απόδοσή του ανέβηκε λίγο. Ας πούμε δυο λόγια για τις κινήσεις μας σε σχέση με το τι έχουμε πει μέχρι τώρα.

Ξεκινώντας από 1.35, ο Hamilton βρέθηκε στην pole position στην Ιαπωνία και η απόδοσή του έπεσε στο 1.27 ενώ έφτασε ακόμα και 1.21. Είχαμε πει ότι μια καλή τοποθέτηση για το trading μας ήταν να παίξουμε υπέρ του Hamilton πριν την Ιαπωνία στο 1.35. Εφόσον δεν κλείσαμε το trading μας όταν έπεσε η απόδοση, είδαμε στο αμέσως επόμενο άρθρο πώς θα κινούμασταν ανάλογα την έκβαση του Ιαπωνικού Grand Prix, εάν όλα πήγαιναν στραβά για τον Hamilton. Συζητήσαμε για παράδειγμα την περίπτωση που ο Hamilton έβγαινε τελευταίος (ή δε βαθμολογούνταν γενικά) και τον αγώνα κέρδιζε ο Massa.

Τώρα που το Grand Prix στην Ιαπωνία είναι πλέον παρελθόν, είμαστε σε θέση να εξετάσουμε τις δυνατότητες που έχουμε για την περαιτέρω εκμετάλλευση του trading μας ενόψει του Grand Prix στην Κίνα. Η απόδοση του Hamilton βρίσκεται στο 1.44 αυτή τη στιγμή και έχοντας παίξει υπέρ του στο 1.35 €100 μπορούμε να παίξουμε κατά €93.8 στο 1.44 και να χάσουμε €6.20 σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Με λίγα λόγια, είχαμε την ευκαιρία να κλείσουμε στο 1.27 και να πάρουμε €6 κέρδος, ενώ τώρα που δεν το κάναμε, μια καλή επιλογή είναι να κλείσουμε με €6 απώλειες. Σε αυτή τη φάση δηλαδή, χρειαζόμαστε ένα ποσοστό επαλήθευσης μεγαλύτερο από 50% για να βγαίνουμε κερδισμένοι.

Για άλλη μια φορά τονίζω ότι ποτέ δε ρισκάραμε €100 που ήταν το αρχικό μας ποντάρισμα. Ωστόσο όσο επιτρέπουμε να επηρεάζεται η κρίση μας από τα γεγονότα, τόσο κινδυνεύουμε να φτάσουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή, όταν δηλαδή δε θα έχουμε περιθώρια να κινηθούμε και θα αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ζημία. Το σκεπτικό του trading στο στοίχημα έχει να κάνει με τη συνεχή επανατοποθέτησή μας στην αγορά κι όχι να γίνουμε πιο ευάλωτοι στο στοιχηματισμό μας.

Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής. Εάν επιλέγατε να παίξετε ένα κανονικό στοίχημα υπέρ του Hamilton για πρωταθλητή της Formula 1, τότε θα βάζατε ένα λογικό στοίχημα, ας πούμε €10. Τώρα που επιλέξατε να κάνετε trading, είναι απολύτως αποδεκτό να τοποθετήσετε μεγαλύτερα ποσά. Ποιος ο λόγος όμως να τοποθετήσετε μεγαλύτερο ποσό από ό,τι σε ένα στοίχημα;

Η αιτία είναι ότι έχοντας τοποθετήσει ένα σημείο εξόδου, ένα stop loss όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, έχουμε εκείνη τη στιγμή ορίσει το ακριβές ποσό που θα ρισκάρουμε. Εάν δηλαδή λέγαμε ότι στο 1.45 θα βγαίναμε από την αγορά, θα είχαμε ρισκάρει €6 κι όχι 100. Εάν πήγαινε υπέρ μας είτε θα είχαμε βάλει ένα στόχο (ας πούμε, στο 1.25 παίρνω το κέρδος μου) είτε θα επιτρέπαμε στο trading μας να περιμένουμε να δούμε πόσο χαμηλά θα πέσει η απόδοση πριν να κλείσουμε τη θέση μας. Κατά αυτό τον τρόπο, ίσως να κερδίζαμε κι ολόκληρο το στοίχημά μας (€100 στο 1.35 θα μας έδινε €35) έχοντας όμως ρισκάρει €6 στην πραγματικότητα.

Προσέξτε λοιπόν, εάν βάζατε €10 στο 1.35 θα περιμένατε μέχρι τέλη του μηνός για να δείτε εάν ο Hamilton κέρδιζε το πρωτάθλημα κι εσείς €3.50. Κάνοντας trading και – επαναλαμβάνω – έχοντας ορίσει ένα stop loss το 1.45, είστε σε θέση ρισκάροντας €6 να κερδίσετε ακόμα και €35! Έχετε παίξει δηλαδή με απόδοση 7.00 αντί για 1.35! Όμως δεν είναι αυτός ο κύριος σκοπός του trading μας. Εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι να παίρνουμε αποφάσεις ήρεμα και έχοντας το χρονικό περιθώριο να το κάνουμε. Παίζοντας λοιπόν σε ένα τέτοιο μακροχρόνιο στοίχημα διαπιστώνουμε τις αμέτρητες επιλογές που έχουμε να μεταβάλλουμε τη θέση μας. Μερικές από αυτές είναι να κλείσουμε μέρος του στοιχήματός μας (παίζουμε κατά €50 στο 1.45, χάνουμε €3 σε όλους τους οδηγούς και συνεχίζουμε το trading με €50, έχοντας μειώσει την έκθεσή μας σε μεγάλους κινδύνους), να επανατοποθετηθούμε είτε κατά την ίδια κατεύθυνση του αρχικού μας trading (υπέρ στο 1.45) είτε να αλλάξουμε τάση (κατά στο 1.45 με πάνω από €100 ώστε να επωφεληθούμε από άνοδο της απόδοσης του Hamilton), να παίξουμε υπέρ του Massa ώστε να μειώσουμε και πάλι το ρίσκο στο Hamilton αλλά ταυτόχρονα να ανοιχτούμε περισσότερο στην ίδια αγορά, και άλλες.

Το βασικό όμως που ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε το trading μας σε στοίχημα, και αυτό θα το κάνουμε εφόσον δεν τηρήσουμε το stop loss μας. Θα βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις ρισκάροντας €100 σε ένα στοίχημα που θέλαμε να τοποθετήσουμε αρχικά €10! Θα δεχόσασταν να δεκαπλασιάσετε το ρίσκο σας και το στοίχημά σας εξαρχής; Δε νομίζω, ενώ αντιρρήσεις θα είχε και το κεφάλαιό σας που θα φώναζε για σωστή διαχείριση. Ορίστε το stop loss σας, τηρήστε το και το trading σας θα σας ανταμείψει.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.