Μόλις τελείωσε η περίοδος των κατατακτήριων δοκιμών στην πίστα της Σανγκάης του Κινεζικού Grand Prix και την pole position κέρδισε ο Lewis Hamilton. Ο δεύτερος καλύτερος χρόνος ήρθε από τον Raikonnen και τρίτος ήρθε ο Massa, ο δεύτερος διεκδικητής του τίτλου του πρωταθλητή της Formula 1. Οι αποδόσεις των οδηγών δε μεταβλήθηκαν σημαντικά στο στοίχημα του πρωταθλητή, ενώ όσοι έχουν διαβάσει τα προηγούμενα άρθρα αναφορικά με τη formula 1 κι έχουν παίξει υπέρ του Hamilton, μπορούν να κλείσουν τη θέση τους σχεδόν με μηδενική ζημιά στο 1.38. Είναι αλήθεια ότι οι 2 Ferrari πίσω από τον Hamilton μοιάζουν απειλητικές.

Ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι ο Hamilton κινδυνεύει κυρίως από τον Massa για να μην κερδίσει το πρωτάθλημα στο τέλος. Από την άλλη σίγουρα ο Raikonnen θα ακολουθήσει κάποια τακτική που θα βοηθήσει ενδεχομένως τον Massa, αφού πλέον βρίσκεται εκτός διεκδίκησης του τίτλου. Η άλλη McLaren-Mercedes με οδηγό τον Kovalainen βρίσκεται στην 5η θέση και δύσκολα θα επηρεάσει την έναρξη του αγώνα αύριο το πρωί. Οπότε εάν πιστεύουμε ότι ο Hamilton θα χάσει βαθμούς αύριο και ο Massa θα πάει αρκετά καλά, τότε το να κλείσουμε με κατά το στοίχημά μας σε αυτή τη φάση μοιάζει λογικό. Ας μην ξεχνάμε ότι ξεκινήσαμε να παίζουμε υπέρ του Hamilton πριν από 10 μέρες και ακόμα το trading μας δεν τελείωσε!

Η διαφορά μεταξύ Hamilton και Massa είναι μόλις 5 βαθμοί πλέον και όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Σε περίπτωση που ο Massa κερδίσει τον αυριανό αγώνα στην Κίνα και ο Hamilton δε βαθμολογηθεί σε αυτό το Grand Prix, τότε θα αλλάξουν θέσεις στη βαθμολογία με ακριβώς την ίδια διαφορά βαθμών. Μήπως λοιπόν είναι καλή επιλογή ένα στοίχημα υπέρ του Massa σε αυτή τη χρονική περίοδο; Να κλείσουμε το trading μας στο Hamilton ή να το αφήσουμε και να τοποθετηθούμε και υπέρ του Massa;

Το να ξεκινήσουμε ένα καινούριο trading στην ίδια αγορά σημαίνει ότι μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το ρίσκο μας ανάλογα με το αποτέλεσμα αλλά κι επίσης να μειώσουμε το ενδεχόμενο κέρδος. Στην παρούσα κατάσταση όμως κι εφόσον νομίζουμε ότι το αρχικό μας trading κινδυνεύει, η λύση αυτή είναι μία ακόμα από τις πολλές που έχουμε στο οπλοστάσιο της Betfair. Για παράδειγμα, εάν ποντάρουμε υπέρ του Massa €50 στο 3.65 κι έχοντας ήδη €100 στο κατά του Hamilton στο 1.35, μπορούμε να κλείσουμε με κέρδος και τις δύο θέσεις τη Δευτέρα, εάν μετά το Κινέζικο Grand Prix οι δύο οδηγοί έχουν την ίδια βαθμολογία, οπότε και οι αποδόσεις τους θα είναι περίπου στο 2.00 και των δύο (εκτός βέβαια αν η αγορά έχει διαφορετική άποψη).

Στην ουσία όμως και παίρνοντας πάντα ως δεδομένο ότι ο Kubica δε θα φτάσει στο σημείο να διεκδικεί τον τίτλο του πρωταθλητή, όσο θα ανέβει η απόδοση του Hamilton τόσο θα πέσει του Massa και το αντίστροφο. Στην πραγματικότητα λοιπόν μπορούμε να θεωρήσουμε το στοίχημα του πρωταθλητή της Formula 1 σαν ένα στοιχηματικό γεγονός ανάμεσα σε 2 ενδεχόμενα, είτε να κερδίσει ο Massa, είτε ο Hamilton. Επαναλαμβάνω πως θεωρούμε ότι ο Kubica είναι εκτός ανταγωνισμού. Εάν συμβούν τόσο απρόοπτα γεγονότα στον αυριανό αγώνα, τότε πάντα υπάρχει η μικρή πιθανότητα να βρεθούμε να κινδυνεύουμε να χάσουμε 2 ανοιχτές θέσεις.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε πάντα στη διάθεση μας την ευκαιρία να συνδυάσουμε το trading μας με ένα στοίχημα/trading στον αυριανό αγώνα. Για παράδειγμα, έστω ότι ο Hamilton τα πηγαίνει πολύ άσχημα και χάνει την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα οπότε η απόδοσή του από 1.38 πηγαίνει στο 5.00! Έχοντας 100€ υπέρ του στο 1.35 τώρα με €27 κατά στο 5.00 θα βρεθούμε να χάνουμε €73 σε όλους τους οδηγούς. Αυτά τα €73 έστω ότι είναι η μέγιστη απώλεια που είμαστε διατεθειμένοι να έχουμε. Εάν λοιπόν παίξουμε υπέρ του Massa ή του Raikonnen στην Κίνα σε αποδόσεις γύρω στο 3.00, ρισκάρουμε άλλα 35€ ώστε σε περίπτωση που χάσει βαθμούς ο Hamilton, να βρεθούμε στο μηδέν. Επιπλέον εάν βάλουμε ας πούμε στον Massa 35€ στο 3.00 και κερδίσει αύριο στην Κίνα, έχοντας τον Hamilton στη 2η θέση, τότε ο Hamilton θα εξακολουθεί να είναι το φαβορί για τον τίτλο, οπότε ενώ θα έχουμε κερδίσει 70€ στο Massa, θα μπορούμε να κλείσουμε το trading στον Hamilton με μικρότερη ζημία, ενώ επίσης θα είμαστε σε θέση να κρατήσουμε το trading ανοιχτό για τον τελευταίο αγώνα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τελευταίος αγώνας γίνεται στη Βραζιλία, τη χώρα του Felipe Massa.

Συγκεντρωτικά:

Δεδομένη θέση: 100€ κατά στον Hamilton στο 1.35 για πρωταθλητή πριν 10 μέρες

Νέο στοίχημα: €35 υπέρ στον Massa στο 3.00 για νικητή στην Σανγκάη

Ενδεχόμενα σενάρια:

  1. Κερδίζει ο Hamilton, εξασφαλίζοντας το πρωτάθλημα. Κερδίζουμε €35 στο στοίχημα του πρωταθλητή και τα χάνουμε στο στοίχημα της Κίνας. Σύνολο €0.
  2. Κερδίζει ο Massa, ο Hamilton χάνει την πρωτοπορία. Κερδίζουμε €70 στο στοίχημα της Κίνας και στη χειρότερη περίπτωση η απόδοση του Hamilton για πρωταθλητή ανεβαίνει στο 5.00 οπότε και χάνουμε €73. Σύνολο -€3 αλλά ίσως και συν εάν η απόδοση του Hamilton είναι κάτω από 4.00 ανάλογα την επίδοση του Hamilton.
  3. Δεν κερδίζει κανείς τους αλλά ο Hamilton κρατάει την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα. Είμαστε ήδη -€35 από το στοίχημα στο Massa και έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το trading στον Hamilton με ενδεχόμενο μέγιστο κέρδος τα €35. Ωστόσο θα μπορούμε να κλείσουμε το trading με πολύ μικρή απώλεια. Σύνολο περίπου -€40.
  4. Κερδίζει ο Massa, δεύτερος ο Hamilton. Κερδίζουμε €70 στο στοίχημα της Κίνας ενώ απομένει ένας αγώνας για το trading στο Hamilton. Σύνολο €70 συν ότι κάνουμε με το trading τις επόμενες βδομάδες.
  5. Κερδίζει ο Kubica, χάνουμε τα €35 στο στοίχημα της Κίνας και συνεχίζουμε το trading στον Hamilton. Σύνολο €-35 περίπου.
  6. Δεν κερδίζει κανείς αλλά ο Massa περνάει μπροστά στο πρωτάθλημα. Τουλάχιστον -€35 από το στοίχημα στην Κίνα και σίγουρα περισσότερο μείον στο trading του Hamilton, οπότε σύνολο -€70 ή και παραπάνω.
Σε περίπτωση μάλιστα που η απόδοση του Massa για νικητή του Grand Prix στην Κίνα ανέβει στο 4.00 ή και περισσότερο, το ρίσκο μας περιορίζεται ακόμα περισσότερο. Αυτά είναι τα πιο πιθανά σενάρια. Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα σενάρια αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς στη βαθμολογία, αλλά με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε τους πραγματικά αναρίθμητους συνδυασμούς που μπορούμε να κάνουμε μεταξύ trading και στοιχημάτων μόνο στην Betfair.
Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.