Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ειδικών του στοιχήματος ή tipsters, που προσφέρουν τις υπηρεσίες και τα προγνωστικά τους έναντι αμοιβής:

  1. Κερδισμένοι παίκτες, που συμπληρώνουν το εισόδημά τους μέσω των προγνωστικών που πωλούν.
  2. Χαμένοι ή ακόμα και μη παίκτες, που βλέπουν την πώληση προγνωστικών ως μια επιχείρηση σαν όλες τις άλλες.
  3. Επιτήδειοι, που εκμεταλλεύονται την αφέλεια και βιοποριστική ανάγκη των παικτών και τους πωλούν ελπίδα.

Και τα τρία είδη των ανθρώπων αυτών ζητούν από τους παίκτες χρήματα, για να μοιραστούν μαζί τους τις γνώσεις τους. Η γνώση καταλήγει να αποτελεί ένα σημείο στο κουπόνι του στοιχήματος. Άλλωστε αυτό αναζητά κι ο ενδιαφερόμενος παίκτης: την καλύτερη επιλογή για να ποντάρει και να «βγάλει τα τέλη κυκλοφορίας» (true story).

Ίσως τελικά να φταίει ο ίδιος ο παίκτης για όλη την κατάσταση που επικρατεί γύρω από την πώληση προγνωστικών μέσω του ίντερνετ. Παρορμητικοί και επιπόλαιοι παίκτες δημιούργησαν μια ανάγκη, ένα κενό στην αγορά που ήρθαν και γέμισαν οι tipsters. Οι παίκτες αυτοί δημιούργησαν τη ζήτηση για το εύκολο χρήμα που υποτίθεται προσφέρουν τα «σίγουρα» προγνωστικά.

Γιατί λοιπόν κάποιοι να μην καλύψουν αυτή τη ζήτηση, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους;

Ο άγνωστος tipster που δεν είναι καν tipster

Ο tipster αυτός πουλάει άχαστα στοιχήματα. Άχαστα για τον εαυτό του όμως, αφού οι συνδρομές είναι risk-free στοιχήματα.

Ξεκινώντας από την τρίτη κατηγορία λοιπόν, ο επιτήδειος tipster δεν είναι καν ειδικός του στοιχήματος. Το πολύ πολύ να γνωρίζει τι σημαίνει απόδοση και τι είδους στοιχήματα έχουν τη μεγαλύτερη. Κάπως έτσι ξεφύτρωσαν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο αλλά κυρίως σελίδες στο Facebook, που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Ή αλλιώς, τις γνωστές «στημένες» ανατροπές ημίχρονο/τελικό με αποδόσεις άνω του 20.

Βάζεις 10 ευρώ, κερδίζεις 200. Επί 30 μέρες το μήνα, ξελάσπωσες, που λένε.

Μόνο που το πιθανότερο είναι να χάνεις τουλάχιστον 10 ευρώ συν φυσικά το κόστος του προγνωστικού ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Μέχρι να το πάρεις χαμπάρι ότι πετάς τα λεφτά σου, θα πείθεις τον εαυτό σου ότι έτυχε και δεν βγήκε το «στημένο». Ξανά και ξανά. Όταν θα σου μπουν υποψίες, μπορεί να ρωτήσεις και για μια δεύτερη άποψη. Όταν μου ζητήθηκε, έδωσα την άποψή μου σε αυτό το άρθρο. Και μετά ακολούθησε κι αυτό. Και τέλος, εδώ μιλάω για το αν θα στοιχημάτιζα σε πονηρό ή ύποπτο αγώνα.

Ευτυχώς αργά ή γρήγορα η «επιχείρηση» φτάνει στο τέλος της, όπως έγινε σε αυτήν την περίπτωση κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, αλλά και σε αυτήν πιο πρόσφατα. Αν τώρα περιμένετε τη Δίωξη για να διαπιστώσετε ότι σας κοροϊδεύουν, πολύ φοβάμαι ότι θα χάσετε περισσότερα χρήματα από ό,τι αν στοιχηματίζατε μόνοι σας!

Μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος tipster είστε εσείς ο ίδιος!

Ο tipster που κερδίζει από συνδρομές ό,τι χάνει στο στοίχημα

Παίζεις χρόνια στοίχημα. Δεν έχεις καταφέρει τίποτα, πέρα από κάτι αναπάντεχες τυχερές βραδιές, που νόμισες ότι έλυσες το γρίφο του στοιχήματος. Μπορεί στην καλύτερη να είσαι ένας break-even παίκτης. Ένας παίκτης δηλαδή, που ούτε κερδίζει αλλά ούτε και χάνει.

Έχεις απογοητευτεί. Τόση ενέργεια, τόσο διάβασμα, τόσος χρόνος και στο τέλος μηδέν. Κάπως πρέπει να εκμεταλλευτείς όλη αυτή τη γνώση που απέκτησες, ακόμα κι αν αυτή δεν κατάφερε να σε βάλει στο σωστό δρόμο. Τι κάνεις;

Ξεκινάς μια συνδρομητική σελίδα, όπου θα μοιράζεις απλόχερα ό,τι έχεις μάθει ή μαθαίνεις ακόμα. Απλόχερα στους συνδρομητές σου βέβαια, στους πελάτες σου.

Η υπηρεσία που προσφέρουν αυτοί οι tipsters είναι δυνατόν να είναι συμβουλευτική αλλά καταλήγει τις περισσότερες φορές σε επί πληρωμή αναλύσεων και προγνωστικών. Πιθανόν οφείλεται όπως προανέφερα στον πελάτη, στον παίκτη του στοιχήματος που δεν έχει χρόνο να διαβάζει και να «χασομεράει», προσπαθώντας να βελτιώσει τις ικανότητές του. Προτιμά το γρήγορο σημείο που θα τον στείλει ταμείο.

Οι συνδρομητικές αυτές υπηρεσίες συχνά «κρατούν ταμείο», σε αντίθεση με τους επιτήδειους παραπάνω, που δεν αναζητούν τόση δημοσιότητα. Πρόκειται για σαφώς πιο οργανωμένη επιχείρηση, που σπάνια εμφανίζει νομικά κολλήματα, συχνότερα όμως διατρέχει μεγάλους φορολογικούς κινδύνους. Έτσι, χρειάζεται να αποδείξουν στους πελάτες τους, πως όντως τα προγνωστικά τους θα κερδίσουν χρήματα, ώστε να θεωρηθούν πετυχημένες. Και τι πιο εύκολο, από τη διατήρηση ενός εικονικού ή πραγματικού ταμείου;

Από τη μία ένα κερδοφόρο ταμείο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα θα προσελκύσει νέους συνδρομητές, από την άλλη θα τους διατηρήσει πελάτες για ακόμα ένα μήνα τουλάχιστον. Κι όταν αυτές οι συνδρομές ανέρχονται σε μερικές δεκάδες ευρώ μηνιαίως, τα έσοδα μπορεί να είναι αξιόλογα με μια ευμεγέθη βάση συνδρομητών.

Όμως μην ξεχνάμε πως πρόκειται για tipsters που χάνουν στο στοίχημα, ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο επιτυχημένοι όσο μαρτυρούν τα προγνωστικά τους και οι πομπώδεις ιστοσελίδες τους! Δε θα αργήσει λοιπόν το ταμείο να καθρεφτίσει την αδυναμία αυτή και να εξοργίσει τους πελάτες, που όχι μόνο πλήρωσαν τη συνδρομή τους, αλλά έχασαν και χρήματα ακολουθώντας τα προγνωστικά. Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι φυσικά ο μηδενισμός του ταμείο και «πάμε από την αρχή παιδιά, δεν έγινε τίποτα», ή ακόμα χειρότερα το μαγείρεμα του ταμείου, ώστε να εμφανίζεται πλασματικά κερδοφόρο. Με λίγα λόγια, ψεύδονται.

Κι εδώ οι εκνευρισμένοι πελάτες θα ζητήσουν μια δεύτερη άποψη, την οποία έδωσα μέσω email.

Δεν πρόκειται να επιτεθώ δημόσια σε καμία ανάλογη ιστοσελίδα. Πρώτον γιατί δεν έχω προσωπική εμπειρία ως συνδρομητής τους, δεύτερον γιατί ο χρόνος μου δε μου επιτρέπει να μπλέκω σε τέτοιες ανούσιες συμπεριφορές και τρίτον επειδή δεν είναι δουλειά μου να κατακρίνω την εργασία άλλων. Οπότε, όταν επικοινωνείτε μαζί μου, γκρινιάζοντας για την κοροϊδία κάποιων συνδρομητικών ιστοσελίδων, απευθύνεστε σε λάθος άνθρωπο. Μήπως θα έπρεπε να παραπονεθείτε στον ίδιο τον tipster;

Μην ξεχνάμε επίσης, ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις και τα χρήματά μας. Δεν αγοράσατε ποτέ κάτι που αποδείχθηκε σκάρτο; Ναι, θελήσατε να το επιστρέψετε, αλλά τελικά βαρεθήκατε να το κάνετε. Πριν το αγοράσετε, κάνατε έρευνα αγοράς; Σας προσέλκυσε η τιμή του, η ποιότητα ή το όνομα της μάρκας;

Κάπως έτσι είναι και οι συνδρομητικές ιστοσελίδες. Πραγματοποιήστε μια έρευνα αγοράς, δείτε τι κυκλοφορεί στο ίντερνετ, συγκρίνετε τιμές, παρακολουθήστε για λίγο καιρό τα ταμεία τους κι αν όντως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ψάξτε λίγο το όνομα του tipster. Ακόμα κι αν τελικά η απόφασή σας δεν ήταν η ιδανική, μπορείτε πάντα να διακόψτε τη συνδρομή. Δε σας υποχρεώνει κανείς να συνεχίστε.

Πάντως, δεν λείπουν και οι tipsters, που πραγματικά θα σας βοηθήσουν. Γιατί όμως να το κάνουν;

4 λόγοι που επιτυχημένοι παίκτες μετατρέπονται σε tipsters

Πολύ συχνά αναρωτιόμαστε όταν διαβάζουμε για τις μεγάλες επιτυχίες ενός παίκτη του στοιχήματος που αποφασίζει να πουλήσει τα προγνωστικά του: Γιατί να το κάνει;

Αρκεί να μεγαλώσει λίγο το ποντάρισμά του για να κερδίσει όσα θα κέρδιζε από την πώληση των προγνωστικών. Κι όμως, προτιμά να βγει δημόσια και να διαφημίσει το προϊόν του. Αν είναι τόσο καλός, τι ανάγκη έχει να ρισκάρει τόσο πολύ;

  1. Το χρήμα πολύ εμίσησαν, τη δόξα ουδείς. Ωραία να κερδίζεις χρήματα από το στοίχημα, ακόμα πιο ωραίο όμως να σε γνωρίζει ο κόσμος ότι κερδίζεις εκεί που όλοι χάνουν. Πολλοί κερδισμένοι παίκτες προτιμούν την αφάνεια. Όσο περισσότερη δημοσιότητα, τόσο μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι. Κάποιοι όμως θέλουν να βγουν, να το φωνάξουν. Ναι, κύριοι, κερδίζω. Δοξάστε με!
  2. Το μέγεθος του πονταρίσματος έχει ένα όριο. Είπαμε πιο πάνω ότι θα μπορούσαν να ποντάρουν λίγα περισσότερα χρήματα και να μην μπλέξουν σε τέτοιες ιστορίες. Ωστόσο, όσο το ποντάρισμα μεγαλώνει, ο κερδισμένος παίκτης έρχεται αντιμέτωπος με ένα νέο πρόβλημα. Ποια εταιρία στοιχημάτων θα δεχθεί ένα ποντάρισμα των χιλίων, των 2.000 ή των δέκα χιλιάδων ευρώ; Πόσο θα αλλάξει η απόδοση όταν προσπαθήσει να τοποθετήσει ένα τέτοιο στοίχημα; Μήπως τελικά δε θα μπορεί να βρίσκει πια τις ευκαιρίες, εξαιτίας των στοιχημάτων του; Οπότε, αντί να δυσκολεύει το στοίχημά του, διατηρεί το ποντάρισμα στα ίδια επίπεδα, εξακολουθώντας να κερδίζει όσα κέρδισε. Τα επιπλέον κέρδη θα του έρθουν τώρα από τις συνδρομές, που είναι εγγυημένες ότι θα αυξάνονται, καθώς κι ο ίδιος θα μοιράζεται τα κερδισμένα του στοιχήματα.
  3. Οι εταιρίες στοιχημάτων βάζουν εμπόδια στους κερδισμένους παίκτες. Θέλετε τις μικρότερες αποδόσεις; Θέλετε τον περιορισμό στο ποντάρισμα σε επίπεδα των… 5 ευρώ (γνωστό ως limitάρισμα); Ο παίκτης πρέπει συνεχώς να ελίσσεται, προκειμένου να διατηρήσει την κερδοφορία του και να μην εντοπίζεται εύκολα. Πουλώντας τα προγνωστικά του, ξαφνικά αυτά τα προβλήματα μεταπηδούν σε άλλους.
  4. Διασπορά εισοδήματος (income diversification) και λιγότερο άγχος. Ξεκινώ από το δεύτερο. Ένας όχι και τόσο αντικειμενικός λόγος, αφού κάθε επιχείρηση έχει το άγχος της, είτε πρόκειται για το επιτυχημένο στοίχημα, είτε πρόκειται για συνδρομητική υπηρεσία στο στοίχημα. Ωστόσο, πιστεύω ότι υπάρχει λιγότερο άγχος προσπαθώντας να κρατήσεις τους πελάτες σου χαρούμενους, παρά στοιχηματίζοντας χιλιάδες ευρώ σε καθημερινή βάση. Ακόμα κι αν το σύστημα είναι αποδεδειγμένα κερδοφόρο, η διακύμανση (variance) είναι δυνατόν να λυγίσει και τους δυνατότερους παίκτες. Έτσι, όταν ένας μήνας είναι μερικές χιλιάδες ευρώ μείον για τον κερδισμένο παίκτη λόγω ατυχίας, τα έσοδα από τις συνδρομές θα καλύψουν το κενό. Άλλωστε, οι διαφορετικές πηγές εισοδήματος συνιστώνται πάντοτε, όχι μόνο στο στοίχημα, αλλά γενικά στη ζωή όλων των ανθρώπων, ώστε να αποφευχθεί ένα μεγάλο σοκ, όταν έχουμε μία και μοναδική πηγή εσόδων.

Στο ΣτοίχημαOnline έχουμε μιλήσει παλαιότερα για συνδρομητικές ιστοσελίδες. Δείτε εδώ αλλά κι εδώ. Θα επαναλάβω ότι χωρίς προσωπική εμπειρία, παραμένουμε απλοί θεατές, κρίνοντας ό,τι μας… σερβίρουν. Απομένει σε εσάς τους ίδιους να αποφασίσετε αν οι διάφορες αντίστοιχες ιστοσελίδες για το στοίχημα αξίζουν τις συνδρομές τους κι αν σε τελική ανάλυση, χρειάζεστε πραγματικά να σας πάρουν από το χέρι για να στοιχηματίσετε.

Πού και πού πάντως, έχω κάτι άχαστα ημίχρονα/τελικά που… μπα, όχι, δεν αξίζει ούτε πλάκα να κάνω, κλείνοντας ένα τέτοιο άρθρο! Φοβάμαι ότι θα φουλάρει το email μου, ακόμα κι αστειευόμενος!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.