rga-ΕλλάδαΠερίπου το 2035 πιθανολογώ να κυκλοφορήσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων το μυθιστόρημα: «Ηλεκτρονικός τζόγος στην Ελλάδα: Η βιομηχανία που έγινε σαπουνόπερα». Σε αυτό θα συναντούμε σημαντικά κεφάλαια, όπως οι πρώτες αποφάσεις για πρόστιμα και κυρώσεις κατά του παράνομου διαδικτυακού τζόγου αλλά και ειδικό αφιέρωμα στη νομοθεσία του online στοιχήματος, καθώς επίσης και πιπεράτες ενότητες όπως η χθεσινή ανακοίνωση της RGA. Σύμφωνα με την τελευταία και με βάση τις πληροφορίες του Foxbet.gr, η William Hill και η Betfair υπέβαλαν αίτηση στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και την Ελληνική Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για εκχώρηση άδειας διαχείρισης του μονοπωλίου διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Δε θα προσπαθήσω να εξηγήσω την κίνηση αυτή των εταιριών και την ανακοίνωση της Remote Gambling Association. Παραμένω θεατής στις εξελίξεις και δε διαβάζω πίσω από τις λέξεις της ανακοίνωσης. Κάποιοι άλλοι το τόλμησαν και ερμηνεύουν την πρωτοβουλία των εταιριών αυτών ως μια προσπάθεια διακωμώδησης του καθεστώτος στην Ελλάδα όσον αφορά το διαδικτυακό στοίχημα και πίεσης για άνοιγμα της αγοράς του διαδικτυακού στοιχήματος. Για άλλους είναι ενθαρρυντική εξέλιξη, για άλλους ενδεχομένως να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα! Ποιος ξέρει, θα δούμε αν και ποια θα είναι η αντίδραση.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της RGA στα Ελληνικά:

Διεθνείς εταιρείες τυχερών παιγνίων αιτούνται ελληνικά δικαιώματα διαδικτυακού μονοπωλίου

Μεμονωμένα μέλη της Ένωσης διαδικτυακού στοιχηματισμού (Remote Gambling Association – RGA) υπέβαλαν αίτηση στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και την Ελληνική Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για εκχώρηση άδειας διαχείρισης του μονοπωλίου διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

Τα τελευταία δύο έτη, η Ελληνική Κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει τους δικούς της νόμους για το άνοιγμα της αγοράς του διαδικτυακού στοιχηματισμού. Ο ελληνικός Νόμος περί τυχερών παιγνίων επιτρέπει την αδειοδότηση φορέων εκμετάλλευσης διαδικτυακών τυχερών παιγνίων αλλά οι υπουργικές αποφάσεις και τα διοικητικά μέτρα που έχουν ληφθεί αποτρέπουν την εκχώρηση πλήρους άδειας σε οποιονδήποτε άλλο φορέα εκμετάλλευσης πέραν του ΟΠΑΠ. Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση έχει εκχωρήσει μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ για την παροχή διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα χωρίς ρητή νομική έγκριση και χωρίς καμία μειοδοτική προσφορά. Αυτό αποτελεί παραβίαση του άρθρου 56 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Τα μέλη της RGA θεωρούν ότι η εκχώρηση του μονοπωλίου στον ΟΠΑΠ είναι παράνομη και σημειώνουν ότι:

  • Το φυσικό (μη διαδικτυακό) μονοπώλιο του ΟΠΑΠ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο
  • Η αρχή εκχώρησης αδειών σε σχέση με την απονομή συγκεκριμένης άδειας πρέπει να συμμορφώνεται με τους θεμελιώδεις κανόνες των Συνθηκών της Ε.Ε.
  • Η συμπερασματική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ζητά τη δημόσια και διαφανή απονομή στοιχηματικών αδειών
  • Η συνθήκη δεν προβλέπει την απονομή αποκλειστικού δικαιώματος από δημόσια αρχή χωρίς τον ανάλογο διαγωνισμό

Λόγω της απουσίας κατάλληλης μειοδοτικής διαδικασίας, δύο μέλη της RGA υπέβαλαν αιτήσεις στο Ελληνικό Δημόσιο, τον Υπουργό Οικονομικών και την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για άδεια παροχής υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχηματισμού (τυχερά παιχνίδια μέσω του Διαδικτύου) για περίοδο 5 ετών.

Η Ένωση διαδικτυακού στοιχηματισμού έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι το κίνητρο για τη μη παροχή αδειών αναφορικά με τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια δεν οφείλεται σε τυχόν ανησυχίες ως προς την προστασία των καταναλωτών. Αντίθετα, προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα λάβει την υψηλότερη δυνατή τιμή για το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ που κατέχει από την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Ο Clive Hawkswood, Διευθύνων Σύμβουλος της RGA δήλωσε σήμερα: «Η Ελληνική Κυβέρνηση συμπεριφέρεται πολύ μυωπικά. Εκχωρώντας διαδικτυακό μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ χωρίς να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη, η Κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αποζημιώσει εταιρείες που είχαν θεμιτές προσδοκίες ως προς την υποβολή αίτησης αδειοδότησης. Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να αποζημιώσει και επενδυτές του ΟΠΑΠ, οι οποίοι πίστεψαν λανθασμένα ότι ο ΟΠΑΠ διέθετε μονοπώλιο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αρνείται την είσπραξη φόρων από καθιερωμένους διαδικτυακούς φορείς εκμετάλλευσης, οι οποίοι θα κατέβαλαν εκατομμύρια ευρώ σε φόρους εάν είχαν αδειοδοτηθεί στην Ελλάδα.

Εν τη απουσία της εποικοδομητικής προόδου για την εισαγωγή ανοικτού, διάφανου και δίκαιου καθεστώτος αναφορικά με τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, τα μέλη μας έχουν καταστήσει σαφές ότι η RGA θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των νομικών ενστάσεων στα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια, την άσκηση πολιτικών πιέσεων και τις δημόσιες σχέσεις προκειμένου να επιτύχει μια νόμιμη, ξεκάθαρη, πραγματοποιήσιμη και δίκαιη επίλυση».

Το δελτίο Τύπου ολοκληρώνεται με παράθεση του άρθρου 56 της Συνθήκης που αναφέρθηκε παραπάνω:

Το άρθρο 56 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι απαγορεύονται περιορισμοί στην «ελευθερία παροχής υπηρεσιών» εντός της Ένωσης αναφορικά με τους πολίτες των κρατών-μελών που εδρεύουν σε διαφορετικό κράτος-μέλος από εκείνο για το οποίο προορίζονται οι υπηρεσίες. Το συγκεκριμένο άρθρο απαγορεύει ρητά τυχόν διάκριση αναφορικά με την παροχή των υπηρεσιών βάσει της εθνικότητας.

Όπως επισημαίνει ο lilis στο forum του infobeto.com, δεν είναι τυχαία η αναφορά στη 5ετή περίοδο! Σύμφωνα με την παράγραφο 5, του άρθρου 45 του ν.4002/2011:

Η άδεια διενέργειας τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου έχει διάρκεια πέντε (5) έτη από την κατακύρωση και περιλαμβάνει όρους, υπό τους οποίους ασκείται η δραστηριότητα για την οποία εκδίδεται.

Το σίγουρο είναι πως προς το παρόν γράφονται τα πρώτα μόλις κεφάλαια του μυθιστορήματος και κανείς δεν ξέρει πώς θα ολοκληρωθεί. Θα έχουμε ανατροπές της τελευταίας στιγμής; Θα δοθούν στοιχεία νωρίτερα στους αναγνώστες για να μαντέψουν το τέλος;  Ή τελικά σε ακόμα ένα μυθιστόρημα ο δολοφόνος θα είναι ο μπάτλερ; Πάντως το ενδιαφέρον των αναγνωστών φθίνει την τελευταία περίοδο και το βιβλίο μοιάζει να κάνει «κοιλιά». Ας ελπίσουμε πως σύντομα θα έχουμε συνταρακτικές εξελίξεις. Διότι διαφορετικά προβλέπω να μένει απούλητο το μυθιστόρημα στα ράφια των μελλοντικών διαδικτυακών βιβλιοπωλείων. Λέτε μέχρι τότε να μιλάμε και για… μονοπώλιο στο διαδικτυακό εμπόριο;;!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.