Διακοπή της πρόσβασης στις εταιρίες στοιχήματος και πόκερ διαπιστώνουν αρκετοί παίκτες τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα. Οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ (Internet Service Providers – ISPs) μοιάζει να εφαρμόζουν την οδηγία της Επιτροπής Εποπτείας κι Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), που απέστειλε την black list του διαδικτυακού στοιχήματος την προηγούμενη βδομάδα. Ο ένας μετά τον άλλον (On Telecoms, Wind, κ.ά.) απαγορεύουν την πρόσβαση σε εταιρίες στοιχήματος που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των εταιριών που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, δίχως την απαιτούμενη άδεια.

Οι παίκτες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή. Ανησυχία που μεταφράζεται σε αγωνία για τα χρήματα που διατηρούσαν στις εταιρίες αυτές. Προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση αν και πότε θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους και στους λογαριασμούς τους και με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε αναλήψεις. Ας μην ξεχνάμε πως η black list διαβιβάστηκε και προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ζητώντας την παύση συναλλαγών με τις εν λόγω εταιρίες. Διαφαίνεται ένα bookmaker run (α λα «bank run») στον ορίζοντα; Αμφιβάλλω.

Μετά από τόσα κείμενα που έχουν γραφτεί για τη νομοθεσία του online στοιχήματος σε αυτό το blog αλλά και σε άλλα ενημερωτικά μέσα, μετά από τόσες προειδοποιήσεις, μετά από αναρίθμητες αναφορές πως το σχέδιο της ρύθμισης της αγοράς του διαδικτυακού τζόγου προχωράει προς την υλοποίησή του, η πλειοψηφία των Ελλήνων παικτών αδιαφόρησαν όλους τους προηγούμενες μήνες. Αυτό καταλαβαίνει κανείς κρίνοντας από τα μηνύματα που εμφανίζονται σε διάφορες γωνιές του ίντερνετ. Σε γωνιές που ακόμα υπάρχει πρόσβαση από κατοίκους μιας χώρας που τείνει να «μετατραπεί σε Β. Κορέα», όπως λένε.

Γιατί η Ελλάδα απαγορεύει την πρόσβαση σε εταιρίες στοιχήματος και πόκερ;

Όσοι ασχολούνται με το διαδικτυακό στοίχημα ή πόκερ και δε γνωρίζουν ήδη την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, βρίσκονται προ εκπλήξεως με τις σημερινές εξελίξεις. Αδίκως κατά την άποψή μου, αφού υπήρχαν όλες οι ενδείξεις τον τελευταίο καιρό για ό,τι συμβαίνει. Αν διαβάσει κανείς τις παραπάνω παραπομπές, θα ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας που έφερε σήμερα τους Έλληνες παίκτες να διαβάζουν ένα μήνυμα σαν το παρακάτω (από Infobeto):

φραγη-διακοπή-προσβαση-εταιρίες-στοιχήματος- πάροχος-internet

Κι όμως, το έτος 2013 ο Έλληνας δεν έχει πλέον πρόσβαση στις αγαπημένες του εταιρίες online τζόγου. Όπως βεβαίως η πρόσβαση αυτή έχει περιοριστεί στο Βέλγιο, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και σε τόσες άλλες χώρες. Η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Εδώ ακόμα και η Αγγλία συζητά για αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος! Ο ευρωπαϊκός χάρτης του διαδικτυακού στοιχήματος βρίσκεται σε μια πολύμηνη μεταβολή, κατά την οποία εταιρίες στοιχήματος και πόκερ αλλάζουν έδρες, μεταναστεύουν και εν τέλει αποχωρούν από χώρες που τις κρίνουν ανεπιθύμητες. Μήπως όλη η Ευρώπη γίνεται μια Β. Κορέα;

Ποιος ξέρει; Η βιομηχανία του online τζόγου ανθεί τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας αύξηση τζίρων και κερδών. Μπορεί το χρήμα να το μίσησαν πολλοί, τη δόξα ουδείς, αλλά ποιος μπορεί να αδιαφορήσει για τα δισεκατομμύρια του ιντερνετικού τζόγου;

έσοδα-τζόγος-παγκοσμίως

Και όλα αυτά με έναν μεγάλο παίκτη (Η.Π.Α.) εκτός παιχνιδιού άλλα έτοιμο να ριχθεί στη μάχη. Όλα τα βλέμματα των εταιριών στοιχήματος είναι στραμμένα προς εκείνη την κατεύθυνση, μιας και η μία πολιτεία της Αμερικής μετά την άλλη επιτρέπει και πάλι τον online τζόγο. Αντιθέτως, η περιφρούρηση των διαδικτυακών συνόρων στην Ευρώπη ολοένα και εντατικοποιείται. Γιατί να διαφέρει η Ελλάδα;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.